Harti, mape, plansi-planse!

Hartile sunt variate, avand atat harti urbane, aglomerate cat si harti deschise si cu putine obstacole. Producatorii jocului  au facut harti unde au incercat sa reprezinte zone din diferite parti ale lumii gen o harta cu un oras german in ruine,  o harta cu desert, alta cu o stepa ruseasca, etc. In general hartile sunt echilibrate, dar sunt si cateva exceptii unde locul de start de pe harta iti poate da un usor avantaj.  Multe din cladirile si obiectele de pe harta sunt destructibile dar vei avea surpriza uneori sa descoperi ca ditamai mastodontul se va poticni intr-o scara de lemn a unei cladiri si care nu va ceda oricata presiune vei aplica cu cele 70 de tone ale vehiculului tau.

Vorbind un pic si de partea tehnica, jocul nu este foarte pretentios si merge binisor si pe sisteme mai vechi.  Grafica este OK si dupa cum am mai spus, tancurile sunt modelate realist si arata foarte bine. Mediul ambiant la fel, arata satisfacator si nu sunt prea multe de comentat.

Mecanica, unde e mecanicul meu?

Mecanica jocului este destul de complexa, sectiunea de wiki a jocului care trateaza acest aspect fiind foarte dezvoltata si intinzandu-se pe multe pagini. Astfel modelul de damage al tancului este destul de stufos, fiecare lovitura care a penetrat armura putand face damage la HP-ul tancului, scoate din lupta un membru al echipajului sau distruge un modul important al tancului gen sistemul optic, motorul, locasul munitie. In momentul in care vei pierde un membru al echipajului sau un modul, tancul nu va mai performa la 100%, de exemplu daca tunarul este out, vei tinti mult mai greu, daca motorul sufera stricaciuni tancul fie se va opri in loc fie se va deplasa cu o viteza mai mica.  Tot pe pagina de wiki, vei gasi lamuriri cu privire la detectia vizuala a inamicilor (care depinde si ea de cativa factori), cum functioneaza camuflajul, blindajul, modul cum zboara proiectilele spre tinta etc etc.

 

E moca, dar parca era ceva legat si de bani..

Sa trecem acum la partea monetara. Chiar daca e un joc free, jocul are implementat un sistem de tranzactii pentru a scoate bani de la jucatori. Cum ne scoate WOT banii din buzunar? Cu conturi premium,  tancuri premium, cateva consumabile premium si inca cateva maruntisuri (locuri suplimentare in garaj, pe langa cele 6 initiale,  antrenament pentru echipaj, munitie gold, etc). Pentru a achizitiona toate aceastea va trebui sa cumperi intai Gold pe care il vei utiliza apoi pentru bunatatile de mai sus.

Daca vrei sa investesti bani, cu 10 EUR, echivalentul in gold, poti sa iti cumperi un cont premium pentru o luna. Nu te astepta sa devii un Superman cu un cont premium. In cel mai bun caz vei deveni un Batman, care dupa cum stim are cateva gadgeturi, dar nu e invulnerabil ca Superman.  Asta inseamna ca vei muri la fel de repede. Avantajul insa se vede la sfarsitul luptei. Castigi cu 50% mai multa experienta si cu 50% mai multe credite, ceea ce se traduce cu o avansare mai rapida in tree-ul tehnologic si un timp mult redus de grind, comparativ cu un cont free. Creditele suplimentare castigate vor deveni foarte importante la nivelurile superioare, unde costurile de reparatie ale tancurilor cresc foarte mult( de la nivelul 7 in sus), si va deveni destul de greu sa tii pasul cu un cont free (nu imposibil, dar foarte, foarte greu).  Contul premium de asemenea iti permite sa joci impreunca cu 2 prieteni intr-un pluton, comparativ cu un cont free unde poti juca impreuna doar cu un amic.

Trecand la vehicule  premium,  acestea nu pot fi dobandite decat cu bani/gold . Denumirea de premium nu trebuie sa te sperie sau sa te demoralizeze, deoarece comparativ cu un tanc cercetat de acelasi nivel, de obicei au caracteristici mai slabe.  Whaaaaat?  Probabil te intrebi atunci de ce ai mai cumpara un tanc premium? Ei bine, profitabilitatea lor este foarte buna, castigand  carute de credite la fiecare joc,  comparativ cu un tanc de acelasi nivel, sa zicem cu 75-80% mai mult in medie. Cu un tanc premium nu vei iesi niciodata pe minus. Niciodata. Tancurile premium acopera cam toata plaja de niveluri, de la nivelul 2 pana la nivelul 8. Evident tancurile premium de nivelul 8 sunt cele mai scumpe in gold (Lowe, cel mai scump tanc,  costa 12 500 gold, aproximativ 50 de EUR!!!) dar iti aduc si cele mai multe credite.
Combinatia cont premium si tanc premium te transforma intr-un mic Rockefeler,  munti de credite intrand in conturile tale.