Redmi Pad este ultima tableta lansata de Xiaomi, sub brandul Redmi ce promite sa ofere o experienta de utilizare excelenta, cu un design atragator, toate acestea la un pret prietenos. Specificatiile tehnice sunt medii  dar ar trebui sa fie suficiente pentru marea majoritate a publicului tinta. Tableta o putem gasi la un pret de 1200 de lei, pentru versiunea de 128 GB/4 GB RAM, care este un pret OK, pentru ce ofera. M-am mai uitat in oferta celor de la eMag dupa alternative dar ce se invarte la pretul asta de la concurenta avea specificatii mult mai slabe.

Redmi_Pad

Specificatii tehnice

  • Procesor: Mediatek Helio G99 8 x 2 – 2.2 GHz, Cortex-A76 / A55
  • GPU: ARM Mali-G57 MP2
  • Memorie RAM: 4 GB RAM
  • Stocare:128 GB
  • Ecran: 10.61 inchi, 5:3, 2000 x 1200 pixeli,  220 PPI, IPS, 400 Nits, 90 Hz
  • Baterie: 8000 mAh
  • Greutate: 445 grame

Prezentare Redmi Pad

Tableta vine in cutia alba traditionala a celor de la Xiaomi.  In cutie mai gasim un incarcator de 22.5W desi tableta suporta maxim 18W.  Cumva ciudata alegerea, dar banuiesc ca fiind un produs ” de buget”, cel mai ieftin incarcator disponibil era acesta. Nu e prima oara cand fac asta, chiar si asta a devenit o traditie!

Raportul ecran-corp de 80,9% este unul respectabil, marginile fiind potrivite ca grosime si permitand o manevrare usoara a tabletei, fara a acoperi ecranul. Mi-a placut ca marginea este simetrica pe toate cele 4 laturi si mi-a mai placut ca de aceasta data camera frontala a fost plasata pe una din marginile laterale, adica in pozitia ideala pentru un call in care vei tine tableta in mod landscape. Tableta este subtire, la 7.05 mm si nu este nici foarte grea, tragand cantarul in jos sub jumatate de kilogram.

Ecranul este unul IPS LCD, de 10.61 inchi, rezolutie 2000 x 1200 si cu o rata de refresh de 90 Hz, „buttery smooth”, dupa cum se lauda Xiaomi. Dind Cezarului ce e al Cezarului, in acest nivel de pret nu avem parte de asa ceva.

Spatele tabletei este din metal, o culoare gri sobolan rezistenta la amprente dar fara o aderenta prea grozava.  Oricum, cu aderenta sau fara, o husa de tip carte este recomandabila din mai multe puncte de vedere – aderenta crescuta, protectie la cazaturi si utilizarea facila a tabletei in modul landscape.

Redmi_Pad

Xiaomi a rafinat designul  si nu mai intalnim deloc scaparile de design care erau prezente la Xiaomi Pad 5. Astfel, spatele este curat, iar insula cu camera de 8 MP, este discreta si arata bine. Nu stiu cine mai foloseste camera de pe spate la o tableta dar Redmi Pad incearca sa ne ademeneasca  cu sloganul „Super Camera” inscris acolo.  Per total, tableta nu iese in evidenta cu vreun brizbriz dar abordarea asta minimalista mie imi place. Decat diverse artificii de design inutile, mai bine keep it simple!

Redmi_Pad_camera

Cadrul tabletei este si e tot din metal, multumita designului unibody si este destul de aglomerat pe 3 parti. Astfel pe partea de sus avem 2 difuzoare, un microfon si butonul de on/off (fara amprenta integrata). Pe partea dreapta avem butonul de volum, 2 microfoane si, interesant, slot pentru card MicroSD. Pe partea de jos avem 2 difuzoare si mufa USB-C.

 

Cele 4 boxe sunt cu suport Dolby Atmos si se aud destul bine si puternic. Nu va asteptati la cine stie ce bass  dar poate inlocui cu succes o boxa bluetooth. In meniul de sunet, daca avem Dolby Atmos activat  avem si un equalizer, cu cateva presetari, cu care ne si putem juca daca asta ne este dorinta. De mentionat ca tableta nu are mufa de 3,5 mm, deci casti doar cu adaptor sau pe bluetooth.

Pe partea de securitate Redmi Pad nu beneficiaza de deblocare cu amprenta in buton sau ecran, in schimb avem parte de deblocare faciala care este foarte rapida si te poti baza pe ea, in conditii de lumina suficienta.

Teste performanta

Chipsetul folosit Mediatek Helio G99  este unul relativ slab asa ca si rezultatele din teste reflecta asta. Am comparat rezultatele cu cele obtinute de Xiaomi Pad 5, si punctajele sunt semnificativ mai mici.

Geekbench6
3DMark Wild Life

Software

Tableta vine evident cu Android 12, cu o versiune speciala pentru tableta a launcher-ului propriu Xiaomi MIUI 14.  Astfel, ecranul principal se adapteaza automat in functie de cum tii tableta (in modul portret sau landscape). Conform Xiaomi, Redmi Pad va avea parte de  update-uri ale versiunii de Android  timp de 2 ani si  de update-uride securitate pentru 3 ani.  Rezonabil,  as zice.

Impresii utilizare zilnica

In timpul in care am avut-o la dispozitie, am fost multumit de cum se misca in majoritatea timpului. Dar fiind un produs de buget, se simte uneori in utilizare.  Din cand in cand se mai „agata”, cand incercam sa mut rapid intre diverse aplicatii, ramanand blocata pentru cateva secunde. De asemenea, comutarea intre aplicatii nu functioneaza la parametrii optimi. De exemplu, am intrat in jocul meu preferat de la momentul actual, Marvel Snap si apoi am vrut sa caut ceva pe internet, niste detalii legate de un deck de joc. In momentul in care am comutat inapoi la joc, surpriza, jocul a inceput sa se incarce de la inceput. Pe Xiaomi Pad 5 nu patesc asa, comutarea intre aplicatii este normala si aplicatia se reia de unde o lasasem. Chipsetul mai slab este raspunzator pentru aceste sughituri, dar cu toate astea as zice ca e un compromis acceptabil.

Redmi_Pad

 

Xiaomi Pad 5 este mai „responsive” dar si diferenta de pret este destul de mare, Pad 5 costand cam 2000 de lei, comparativ cu Redmi Pad care este aproape la jumatate.

Concluzie

Ce concluzie putem trage la sfarsit? Xiaomi au refolosit reteta de la Pad 5, chiar au rafinat-o in unele puncte si au reusit sa scoata un produs, Redmi Pad, pozitionat excelent din punct de vedere al pretului si care bifeaza principalele puncte de interes ale unui cumparator atent la bani.  Nu as merge totusi pe cea mai slaba varianta, cea cu 3 GB de RAM si 64 GB stocare, deoarece memoria RAM este mult prea putina.

Redmi Pad - Tinut in mana

In schimb varianta cu 4 GB/128 GB mi se pare rezonabila fiind o tableta perfecta pentru copii sau, de ce nu, pentru persoanele mai in varsta  care nu au pretentii de latest and greatest.  Concurenta este destul de slaba pe acest palier de pret si este oricum sub ce ofera Redmi Pad, atat din punct de vedere al aspectului, care este reusit cat si al performantelor oferite.

[+] Plusuri [-] Minusuri
design minimalist chipset slab
ecran cu refreh 90Hz varianta de baza (3 Gb/64 GB) de evitat
4 difuzoare, Dolby Audio
slot MicroSD
pret bun