Combinatie intre MOBA si joc de carti? Check! Fast-pacing si un joc nu dureaza mai mult de 4 minute? Check! Easy to learn, hard to master? Check!  F2P? Kind of a check!  Multiplayer fun? Check! Ladies and gentlemen, we have a winner!

Initial cand am vazut jocul in store aveam oaresce retineri. Stiam ca e facut de Supercell, studio care a facut si Clash of Clans – un joc F2P, dar care te imbie sa bagi in el  si dupa aia te trezesti ca nu mai ai bani sa platesti rata la banca! Banuiam ca e facut pe acelasi principiu si eram cam reticent sa il incerc.

Cum-necum, intr-o buna zi  am decis sa ii dau o tura. Mare greseala! Enorma! Capitala! Joculetul m-a prins si nu mi-a mai dat drumul de atunci!

Deci ce e cu Clash Royale asta? 

Supercellieni astia au fost foarte smecheri cand au facut jocul, au luat ce e mai bun din diverse genuri de jocuri si au facut o combinatie foarte reusita, practic inaugurand un nou gen de joc – MOBATDRPGCC (i made this up!). Deci ar fi un fel de multiplayer online battle arena tower defense role play game card collecting… gen! Jocul efectiv dureaza foarte putin, maxim 4 minute si este foarte alert si distractiv, fiind perfect mulat pentru sesiuni scurte – cand astepti la posta, la coada la Lidl sau sotia sa isi faca unghiile.

Gameplay

Ok, deci cand incepe jocul ai in fata o arena, impartita in 2 (sus/jos) cu cate 3 turnuri de fiecare parte – in portret mode. Tu esti in partea de jos iar inamicul agresor este in partea de sus. Luptele se dau pe 2 lane-uri unde inainteaza trupele si care fac legatura intre turnurile laterale (crown towers). In momentul in care un crown tower este distrus, se activeaza si ultimul turn (king tower) si intra si el in lupta.

Buun, deci fetii mosului ai 3 minute la dispozitie sa iti altoiesti adversarul si sa il faci sa isi striveasca telefonul/tableta de nervi (belive me, e foarte usor – am fost si eu aproape sa lansez telefonul spre cel mai apropiat perete in cateva ocazii). Daca reusesti sa distrugi  mai multe turnuri decat adversarul tau la sfarsitul celor 3 minute, esti declarat invingator.  Daca nici unul dintre adversari nu este suficient de destoinic sa distruga vreo cladire in timpul alocat de 3 minute, se trece la sudden death pentru inca 1 minut si cine distruge prima cladire invinge.

Cum reusesti sa faci asta? – te intrebi probabil micule padawan. Simplu, ajutandu-te de deck-ul tau de 8 carti bine pregatit inainte de inceperea jocului. Cand incepe jocul, primesti o mana de 4 carti si fiecare carte pe care o pui jos se transforma intr-o unitate care va marsalui spre cladirile inamice si le va ataca. Daca in drum intalneste o unitate inamica, o va ataca si cine castiga merge mai departe. Cladirea inamica, crown tower-ul, evident ca nu sta degeaba si va ataca la randul ei trupele asediatoare.  Toate turnurile beneficiaza de o linie de viata, care scade pe masura ce sunt atacate. Cand ajunge la zero,  face buba, poc si elibereaza locul.

 Trupe, carti, deck-uri

Trupele sunt de diverse tipuri – unele ataca numai la sol, melee, altele sunt ranged, avem si zburatoare si trupe specializate de asediu care ataca numai cladiri si ignora trupele inamice. Avem parte si de vraji precum si de cladiri suplimentare de aparare, in total vreo 54 la momentul scrierii articolului.

Carti!

Un deck poate contine doar 8 carti (unitati),  deci esti destul de limitat si va trebui sa alegi cu grija trupele, vrajile si cladirile care vor face parte din el. In plus, fiecare carte costa  elixir. Asta e un fel de mana, care creste incet, la o rata de 1 pe secunda pana la maxim 10. Drept urmare cand faci deck-ul trebuie sa tii cont de acest cost si sa il faci in asa fel incat sa fie gestionabil de-a lungul jocului. Vei castiga jocul stiind cum functioneaza cartile, si folosind eficient elixirul, contracarand carti mai scumpe cu carti mai ieftine. Astfel obtii un avantaj de elixir pe care il poti folosi sa sumonezi unitati in plus si sa declansezi un atac devastator asupra inamicului, acesta nemaivand destul elixir sa faca counter.Deck

Comparativ cu Hearthstone unde odata ce obtineai cartea nu mai aveai ce sa imbunatatesti la ea, in Clash Royale  lucrurile stau taman pe dos. Fiecare carte se poate upgrada daca ai un numar bine stabilit din acelasi tip de carte si suma de aur necesara sa platesti upgrade-ul.  Daca la inceput treaba e simpla, avand nevoie de 2 carti, 4 sau 10 pentru primele 3 upgrade-uri – spre sfarsit se ingroasa gluma, trebuind sa aduni sute si chiar mii de carti! Upgrade-urile sunt benefice, deoarece de multe ori diferentele de nivel la carti vor inclina balanta spre cel care va castiga.

Asa cum sta bine unui card collectible game, avem parte si de raritati diferite la carti. Cartile sunt: common, rare, epic si legendary. Cu cat sunt mai greu de obtinut  cartile cu atat sunt si upgrade-urile mai scumpe si, evident, mai greu de facut.

Cartile le poti obtine fie din cufere, in functie de noroc sau le poti cumpara de la pravalia jocului, cu gold. Epicele pica destul de rar, iar legendarele… sa nu mai vorbim. Trebuie sa deschizi foarte multe cufere ca sa iti pice o legendara…

After-party  

Bun, ai castigat lupta, esti mandru de tine si te bucuri de endorfinele binemeritate. Invingatorul primeste drept rasplata un numar de trofee si un cufar cu bogatii. Numarul de trofee detinut determina plasarea ta intr-una din cele 8 arene existente. Pe masura ce obtii  mai multe trofee, vei avansa catre arene superioare si totodata vei da unlock la carti noi si vei avea parte de un fond de premiere mai generos. Ca asa e in „Clash Royale”! Dar atentie, daca ai luat bataie, vei pierde trofee si poti ajunge, daca esti pe un trend descendent, intr-o arena inferioara. Caderea intr-o arena inferioara nu este de dorit, deoarece si recompensele vor fi mai mici!

Dupa ce se termina batalia trecem la partea de „gospodarire”si ne apucam sa deschidem cufere, sa dam upgrade la carti, sa facem deck-uri – treburi d-astea casnice.

Astfel, deschiderea unui cufar necesita timp.  Unul silver dureaza 3 ore pana se deschide, unul gold 8 ore si asa mai departe. Cel mai valoros, super magical chest dureaza 24 de ore – o viata de om. Ah, am uitat sa precizez ca poti avea maxim 4 cufere in acelasi timp si doar unul singur se poate deschide, celelalte trebuind sa astepte. Daca nu mai ai chef sa astepti, le poti deschide cu diamantele din posesie.

Cele silver sunt cele mai comune iar Super Magical Chest sunt extrem de rare… Cand iti pica unul este chiar sarbatoare!

Super Magical Chest!

Chiar daca ai toate locurile ocupate, poti juca in continuare – nu vei mai castiga cufere, doar trofee si o mica suma de bani.