Daca te-ai izbit de problema de aduna comenzile colegilor din birou, cand e vorba de a comanda mancare la pranz, ai ajuns in locul potrivit.

Google Sheet care numara comenzile, grupate dupa denumire

Am facut un Sheet in Google Docs astfel inca sa zici adio greselilor de numarare. Daca va mai veni comanda gresita, nu va fi din cauza ca ai numarat gresit tipurile de pizza, shaorme sau ciorbe.

E ziua ta si trebuie sa aduni comenzile? Nimic mai simplu, fa o copie a acestui Google Sheet pentru a il putea edita, apoi sharuieste link-ul cu drept de editare. In acest fel, problema de a centraliza comenzile de mancare e rezolvata, fiecare isi introduce numele si ce doreste sa comande.

Centralizator comenzi mancare Google Sheet

KFC nu sponsorizeaza acest articol, dar poate ar trebui :)

Explicatii

1. In celula D2, introduci formula de mai jos:

=UNIQUE(B2:B)

Aceasta identifica valorile unice din coloana B, pornind din celula B2 in jos (comenzile colegilor) si in acest fel vei obtine o lista care va fi folosita ca parametru in formula din coloana urmatoare.

2. In celula E2, introduci formula de mai jos, dupa care tragi de ea din coltul din dreapta jos, pentru o a aplica si la urmatoarele celule.

=COUNTIF(B$2:B, D2)

Aceasta cauta si numara valoarea unica D2 din tot range-ul de valori din coloana B. Daca te intrebi ce inseamna B$2, face lock la index, astfel incat cand copiezi formula la celulele de mai jos, sa nu-i schimbe valoarea, adica sa caute mereu in tot range-ul pornind din B2 pana la capat. In schimb, prin copierea formulei la celulele de mai jos, D2 va deveni D3, D3 va devenit D4, s.a.m.d., pe cand B$2 nu se va schimba.

Nu stiu daca am fost suficient de clar in explicatii, intrebati in comentarii daca e ceva neclar.

Pofta buna! :)