Pentru cine nu a auzit, Revolut este noul „unicorn” al Europei, primind o investitie de 250 milioane de dolari si fiind evaluat la 1.7 miliarde de dolari.

Principalul avantaj fata de un card obisnuit

Principalul avantaj al cardului Revolut este cursul de schimb, care este mai bun decat orice banca sau orice schimb valutar. De exemplu, pleci in concediu in UK, faci o plata in lire sterlina. Daca ai lire sterline in cont, iti ia din contul de lire sterline, altfel iti converteste pe loc leii din cont la cursul pietii (un lucru fenomenal). Cu alte cuvinte este un card „multi-currency”, tu faci plata in moneda tarii respective.

Pana aici suna bine

Un alt avantaj este plata valutara gratuita. La ING de exemplu, la o plata valutara de 1000 euro platesti un comision de 0.15%. Vrei sa transferi bani unui alt posesor de card Revolut? Transferul este instant, oriunde in lume s-ar afla, in moneda dorita.

Dezavantaje

1. Poti scoate de la bancomat echivalentul a 800 lei pe luna fara comision, dupa care ai comision de 2%. (evident pentru platile electronice nu exista limita). Plafonul creste daca ai Revolut Premium.
2. Nu iti poti credita contul cu mai mult de 60.000 lei an, iar procedura de eliminare a plafonului e un pic mai complicata, trebuie sa dovedesti sursa veniturile cu extrasuri de cont, etc.
3. La data scrierii articolului, Revolut inca nu a lansat conturile personalizate. Cu alte cuvinte banii tai sunt tinuti intr-un cont Revolut (beneficiarul/IBAN-ul este Revolut si nu tu) iar legatura cu persoana ta se face printr-un identificator.
4. Daca vrei sa cumperi criptomonede (bitcoin, ethereum sau litecoin) Revolut isi pune un comision de 1.5%.

It’s an app!

Totul se face cu aplicatia din telefon (iOS sau Android care este absolut geniala), nu trebuie sa mergi la nicio banca, nu trebuie sa stai la niciun ghiseu, coada, etc. Totul este electronic: iti incarci buletinul ca sa iti confirmi identatea si astfel sa ridici plafonul de la 1.000 lei la 60.000 lei / an, comanzi cardul daca il vrei in format fizic (poti sa ramai cu el si la nivel digital). Alimentezi instant cardul Revolut cu bani folosind cardul tau curent, evident fara comisioane, si deja poti sa faci plati.

Exista 2 tipuri de carduri: Standard (28 lei) si Premium (300 lei). Diferenta este ca la Premium nu ai limita FX (schimburi valutare), cel standard fiind limitat la 20.000 lei / luna.

Inca cateva chestii interesante:

1. Tranzactiile pot fi rotunjite si diferenta transferata intr-un vault intern, permitandu-ti astfel sa economisesti la fiecare tranzactie fara sa faci ceva explicit in acest sens.
2. Cardurile „disposable” sunt iarasi o idee faina.
3. Asigurare de calatorie direct din aplicatie.
4. Asigurarea device-ului.
5. Esti notificat instant de orice plata in aplicatie, poti sa blochezi cardul, sa-i dezactivezi banda magnetica sau sa-i dezactivezi posibilitatea de a face plati online. Cu alte cuvinte, esti in control.
6. Cumparaturile tale sunt grupate automat in niste categorii generaliste si ai o idee pe ce cheltui mai multi bani.
7. Split Bill – atunci cand la o masa la restaurant plateste o persoana cu cardul pentru toti.

De retinut este ca ora la care faci conversii valutare conteaza. Daca faci conversii „during market hours”, comisionul Revolut este de doar 0.5% peste rata interbancara. Vezi aici toate taxele si comisioanele.

Este util doar in calatorii?

Este util oriunde ai de facut plati valutare. Eu platesc acum ads-urile din facebook folosind Revolut. Am asociat la Paypal cardul Revolut si am dat remove la ING. Bye bye curs de 1 euro = 4.8 lei.

Concluzia

Revolut este dovada ca bancile au dormit/sau au inovat foarte putin pana acum.

Update articol 12 iulie 2018

Dupa o vacanta de 2 saptamani in care am platit cu Revolut pot veni cu informatii suplimentare. Am platit aproape peste tot cu el, cu 2 exceptii: o tranzactie care a necesitat 3D Secure a trebuit sa o fac folosind un alt card, deoarece Revolut nu suporta 3D Secure si intr-o zi a picat sistemul complet iar tranzactiile esuate (aflate in pending) mi-au tinut banii blocati aproximativ 7-8 zile. Per total am economisit bani, dar imi e destul de clar ca nu te poti baza doar pe cardul Revolut in orice situatie.

Update articol 29 octombrie 2018

Recent, a aparut o stire pe wall-street.ro cu titlu „Lovitura grea pentru Revolut in Romania: cea mai mare banca din piata va aplica comisioane la portarea banilor”. Este vorba de Banca Transilvania, dar atentie, nu e un motiv de panica, comisionarea se aplica doar pentru cardurile de credit. Problema a aparut din cauza romanilor inventivi care au descoperit ca se poate folosi un card de credit / cumparaturi care are rate fara dobanda pentru a transfera banii in Revolut. Cu alte cuvinte un credit de nevoi personale fara dobanda.

Update articol 29 noiembrie 2018

Revolut se extinde in Singapore si Japonia.

Impresii despre Revolut – Merita incercat?
5 (100%) 8 votes