Pentru cine nu a auzit, Revolut este noul „unicorn” al Europei, apropiindu-se de o evaluare de 45 miliarde de dolari.

Nota: Acest articol este actualizat in permanenta. Ultimul update a fost pe 8 august 2024.

Clientii Revolut din Romania pot investi in obligatiuni guvernamentale si corporative, avand posibilitatea de a obtine randamente brute anuale fixe de pana la 5,5%, printr-un produs oferit de Revolut Securities Europe UAB, entitatea lituaniana a companiei.


Revolut introduce eSIM in aplicatie. Le permite tuturor clientilor sa acceseze date mobile atunci cand calatoresc in strainatate si sa ramana conectati la internet, „fara a se confrunta cu intreruperi sau cu taxe de roaming neasteptate”.


Revolut introduce economii la vedere cu dobanzi de 2.5%, 3%, 3,75% si 4.25% – 26 februarie 2024


Revolut intră sub supravegherea directa a BCE, după ce a fost clasificata „bancă semnificativa” în Europa – 30 decembrie 2023


Important: Revolut vrea sa lanseze o sucursala in Romania in primul trimestru din 2024 si vizeaza top 10 al bancilor dupa active, respectiv top 3 dupa numarul de clienti, a declarat Gabriela Simion, general manager sucursala Revolut Romania. – 18 mai 2023


Important: Nu se poate pune poprire pe conturile Revolut si nu pot fi blocati banii la Libra Bank, pentru ca nu exista raporturi juridice directe intre aceasta banca (detinatorul in Romania al conturilor Revolut) si clientii Revolut, au decis judecatorii. – 7 martie 2023

Principalul avantaj al unui card Revolut fata de un card obisnuit

Principalul avantaj al cardului Revolut in Romania este cursul de schimb, care este mai bun decat orice banca sau orice schimb valutar. De exemplu, pleci in concediu in UK, faci o plata in lire sterlina. Daca ai lire sterline in cont, iti ia din contul de lire sterline, altfel iti converteste pe loc leii din cont la cursul pietii (un lucru fenomenal). Cu alte cuvinte este un card „multi-currency”, tu faci plata in moneda tarii respective. Exista si Revolut Business pentru firme, daca ai nevoie sa faci plati in diferite valute furnizorilor tai.

Pana aici suna bine

Un alt avantaj este plata valutara gratuita. La ING de exemplu, la o plata valutara de 1000 euro platesti un comision de 0.15%. Vrei sa transferi bani unui alt posesor de card Revolut? Transferul este instant, oriunde in lume s-ar afla, in moneda dorita.

Dezavantaje Revolut

1. Poti scoate de la bancomat echivalentul a 800 lei pe luna fara comision, dupa care ai comision de 2%. (evident pentru platile electronice nu exista limita). Plafonul se dubleaza daca ai Revolut Premium si se tripleaza cu Metal Plan. La ING de exemplu, daca primesti salariul sau ai venituri de minim 700 lei platite in contul ING, poti scoate de la orice bancomat fara comision si fara plafon.
2. Ca sa iti creditezi contul cu mai mult de 60.000 lei an, procedura de eliminare a plafonului e un pic mai complicata, trebuie sa dovedesti sursa veniturile cu extrasuri de cont, etc. Acest lucru este oarecum normal, deoarece sunt obligati pentru a preveni spalarea de bani.
3. La data scrierii articolului, Revolut inca nu a lansat conturile personalizate. Cu alte cuvinte banii tai sunt tinuti intr-un cont Revolut (beneficiarul/IBAN-ul este Revolut si nu tu) iar legatura cu persoana ta se face printr-un identificator. 
(Revolut a devenit „Electronic Money Institution” intre timp si poti avea IBAN personalizat pentru fiecare cont pe care il ai in aplicatie).
4. Daca vrei sa cumperi criptomonede (bitcoin, ethereum sau litecoin) Revolut isi pune un comision de 1.5%. Atentie, Revolut nu este un portofel pentru criptomonede. Adica nu poti primi/transfera Bitcoins in Revolut. Poti doar cumpara bitcoins (folosind bani reali) sau vinde bitcoins din platforma Revolut.

Avantaje si beneficii Revolut – It’s an app!

Totul se face cu aplicatia din telefon (iOS sau Android care este absolut geniala), nu trebuie sa mergi la nicio banca, nu trebuie sa stai la niciun ghiseu, coada, etc. Totul este electronic: iti incarci buletinul ca sa iti confirmi identatea si astfel sa ridici plafonul de la 1.000 lei la 60.000 lei / an, comanzi cardul daca il vrei in format fizic (poti sa ramai cu el si la nivel digital). Alimentezi instant cardul Revolut cu bani folosind cardul tau curent, evident fara comisioane, si deja poti sa faci plati.

Exista 3 tipuri de carduri: Standard (0 lei), Premium (30 lei/luna) si Metal Plan (55 lei/luna  – primesti un card de metal bestial). Diferenta este ca la Premium/Metal nu ai limita FX (schimburi valutare)/alimentare cont/cheltuieli/transfer, cel standard fiind limitat la 20.000 lei / luna (limita coboara si mai mult de la 12 august 2020, pana la 5000 lei). Cu Metal Plan ai suport dedicat, cashback 0.1% in Europa si pana la 1% in restul lumii.

Revolut Metal Card

Inca cateva chestii interesante:

1. Tranzactiile pot fi rotunjite si diferenta transferata intr-un vault intern, permitandu-ti astfel sa economisesti la fiecare tranzactie fara sa faci ceva explicit in acest sens.
2. Cardurile „disposable” sunt iarasi o idee faina.
3. Asigurare de calatorie direct din aplicatie.
4. Asigurarea device-ului.
5. Esti notificat instant de orice plata in aplicatie, poti sa blochezi cardul, sa-i dezactivezi banda magnetica sau sa-i dezactivezi posibilitatea de a face plati online. Cu alte cuvinte, esti in control.
6. Cumparaturile tale sunt grupate automat in niste categorii generaliste si ai o idee pe ce cheltui mai multi bani.
7. Split Bill – atunci cand la o masa la restaurant plateste o persoana cu cardul pentru toti.
8. Daca optezi pentru Revolut Metal (arata bestial) ai cashback 1% in SUA si 0.1% in Europa. In plus ai asigurare medicala cand calatoresti, asigurarea device-ului, poti sa scoti fara comision de la orice ATM in limita a 2400 lei + toate chestiile incluse in Premium.

De retinut este ca ora la care faci conversii valutare conteaza. Daca faci conversii „during market hours”, comisionul Revolut este de doar 0.5% peste rata interbancara. Ca sfat, evitati sa schimbati in weekend deoarece Revolut isi pune o extra marja de protectie de 0.5% pentru valutele principale, 1% pentru restul si 1.5% pentru rubla ruseasca si bahtul  thailandez.

Cardul Revolut este util doar in calatorii sau si in Romania?

Card Revolut Romania - Standard

Este util oriunde ai de facut plati valutare. Eu platesc acum ads-urile din facebook folosind Revolut. Am asociat la Paypal cardul Revolut si am dat remove la ING pentru ca aveau un curs complet neavantajos. De asemenea platesc peste tot cu el, alimentara, benzinarie, etc ca sa am cheltuielile grupate automat pe categorii. Daca te intrebi cum grupeaza cheltuielile pe categorii, banuiala mea ar fi ca foloseste codul CAEN al magazinelor/locatiilor unde efectuezi plata.

Concluzia

Revolut este dovada ca bancile au dormit/sau au inovat foarte putin pana acum.

Update articol 12 iulie 2018

Dupa o vacanta de 2 saptamani in care am platit cu Revolut pot veni cu informatii suplimentare. Am platit aproape peste tot cu el, cu 2 exceptii: o tranzactie care a necesitat 3D Secure a trebuit sa o fac folosind un alt card, deoarece Revolut nu suporta 3D Secure (Revolut suporta 3D Secure din 2019) si intr-o zi a picat sistemul complet iar tranzactiile esuate (aflate in pending) mi-au tinut banii blocati aproximativ 7-8 zile. Per total am economisit bani, dar imi e destul de clar ca nu te poti baza doar pe cardul Revolut in orice situatie.

Update articol 29 octombrie 2018

Recent, a aparut o stire pe wall-street.ro cu titlu „Lovitura grea pentru Revolut in Romania: cea mai mare banca din piata va aplica comisioane la portarea banilor”. Este vorba de Banca Transilvania, dar atentie, nu e un motiv de panica, comisionarea se aplica doar pentru cardurile de credit. Problema a aparut din cauza romanilor inventivi care au descoperit ca se poate folosi un card de credit / cumparaturi care are rate fara dobanda pentru a transfera banii in Revolut. Cu alte cuvinte un credit de nevoi personale fara dobanda.

Update articol 29 noiembrie 2018

Revolut se extinde in Singapore si Japonia.

Update articol 13 decembrie 2018

Revolut a obtinut licenta bancara europeana si anunta planurile sale de a oferi utilizatorilor conturi curente complete, posibilitatea de a lua credite si de a tranzactiona actiuni fara comision.

Update articol 24 ianuarie 2019 – Revolut Business

Din experienta unui amic care foloseste Revolut Business am aflat urmatoarele: se poate folosi pentru o firma din Romania. Iti transferi banii, ii convertesti, sa zicem lei in euro la cursul Revolut si faci plati Swift mai departe cu ei.
La sume mari, zeci de mii de euro, banca ta mama (sa zicem Transilvania) iti poate da un curs negociat apropiat de cel oferit de Revolut. Avantajul Revolut e ca ai acest curs foarte bun, indiferent de suma. Alt avantaj e ca scapi de comisioanele de transfer internationale care sunt foarte mari intr-o banca clasica.

Update 6 februarie 2019 – Revolut vs Unicredit, BRD, Garanti, OTP si Cec Bank

Un utilizator s-a plans intr-un comentariu ca banca Unicredit percepe comision cand face Top Up folosind un card Unicredit. De fapt nu e comision ci o dubla conversie valutara. Raspunsul oficial al bancii dupa ce i-am contactat pe Facebook este urmatorul:

Nu se percep comisioane. Insa intrucat Revolut este un comerciant din afara tarii, daca plata este facuta printr-un card atasat unui cont de lei suma va intra in conversie valutara (va fi rezervata la cursul euro Visa/Mastercard si se va deconta la cursul euro-ron al bancii din ziua finalizarii tranzactiei)

Pentru cardurile emise de UniCredit Bank moneda de decontare intre banca si Mastercard/Visa este euro. In acest caz chiar daca contul Revolut este in ron suma va fi decontata urmand sistemul mai sus mentionat

Dubla conversie nu se intampla doar la Unicredit ci si la BRD, Garanti, OTP si Cec Bank. De ce la altii „se poate” si merge brici? De exemplu la ING sau Banca Transilvania (debit) nu apar aceste conversii suplimentare. Prima impresie este ca Revolut e boicotat de aceste banci mentionate mai sus.

Update pentru BRD: Comisionul apare in combinatia card BRD Mastercard. La cardul BRD Visa nu se percepe comision. De aici inteleg ca Revolut are o intelegere cu Visa :)
Update pentru Unicredit: La fel ca la BRD, o prietena a incercat Unicredit Visa si la fel, nu a fost comisionata suplimentar.

Update 21 februarie 2019 – Numar utilizatori card Revolut in Romania

Revolut a ajuns la peste 170.000 de utilizatori in Romania ceea ce inseamna echivalentul a 20% din numarul de clienti pe care il are ING. Romania este a cincea piata pentru Revolut, din Europa, dupa numarul de clienti. (sursa profit.ro)

Update 28 februarie 2019 – Cum e sa muncesti la Revolut

Un articol publicat wired.co.uk despre conditiile de munca.

Update 5 martie 2019 – Auto-exchange iti cumpara automat valuta

Au introdus un feature super tare: Auto-exchange – setezi un prag la care platforma sa-ti cumpere valuta in momentul cand cursul atinge valoarea dorita de tine.

Update 24 aprilie 2019 – Atasare card Revolut la contul de Google Cloud pentru a face plati

Am incercat sa adaug un card Revolut clasic pentru plati legate de Google Cloud (exemplu pentru API-ul de Google Maps) si mi-a fost refuzat din cauza ca ar fi card prepaid. Partea interesanta e ca mi-a fost acceptat cardul Revolut Metal.

Update 9 mai 2019

Revolut depaseste 250.000 de utilizatori in Romania.

Update 23 mai 2019

Revolut introduce „Group Vaults” ca o alternativa la conturile comune. Compania a ajuns la 4.9 milioane clienti si in fiecare luna se inscriu in platforma 12.000 de noi clienti. In jur de 5.5 miliarde de dolari / luna sunt procesati prin platforma.

Update 26 iunie 2019 – Apple Pay este oficial activ in Romania

Bancile care suporta Apple Pay in prezent sunt Revolut, Banca Transilvania, ING, Orange Money, Unicredit.

Update 1 august 2019 – Stock trading din Revolut

Revolut lanseaza astazi functia de tranzactionare a actiunilor. Sistemul e asemanator cu Robinhood.com care va permite sa cumparati si sa vindeti actiuni fara comision. Deocamdata, functia este limitata la unii clienti Revolut cu un card Metal.

Update 30 ianuarie 2020 – Conturi blocate de Revolut

Legat de multiplele comentarii alte utilizatorilor Revolut care se plang de conturi blocate si lunga asteptare pana se deblocheaza, am contactat Revolut si mai jos aveti raspunsul oficial pe care l-am primit:

Sistemele noastre de securitate monitorizeaza in permanenta toate conturile pentru a ne asigura ca toti clientii nostri sunt protejati de frauda. Atunci cand aceste sisteme identifica o activitate suspecta, contul poate fi blocat temporar. Aceasta masura este o cerinta de reglementare prin care tinem conturile in siguranta. Suntem constienti de impactul pe care o astfel de masura il poate avea asupra clientilor nostri si lucram in permanenta pentru a debloca rapid conturile afectate, atunci cand acest lucru este posibil.

Update februarie 2020

Revolut depaseste pragul de 1 milion de utilizatori in Romania, dupa o crestere de 400% in a doua jumatate a anului 2019 si devine a 2-a piata a Revolut.

Update 25 martie 2020

Revolut se lanseaza in SUA. Sunt curios ce succes o sa aiba acolo.

Update 8 mai 2020

Revolut anunta ca opresc cheltuielile legate de marketing.

In line with a general cost reduction programme in response to the impact of COVID-19, we have pulled back on marketing investments in the short term.

Update 11 iunie 2020 – Vesti proaste de la Revolut

Aceste modificari se vor aplica incepand cu data de 12 august 2020.
1. Limita de 20.000 lei scade la 5000 lei pentru cardul standard.
2. In weekend ratele FX cresc de la 0.5 la 1% pentru principalele valute.
3. Daca faci o plata in afara tarii, doar prima plata (pe luna) e gratuita. Urmatoarele plati sunt taxate cu 2.5 lei.
4. Daca faci o plata catre o tara care nu este in moneda tarii respective, exemplu trimiti USD in Brazilia, va fi un cost de 15 Lei. Pentru transferurile non-USD, taxa creste la 25 lei.

Update 15 iulie 2020 – Revolut se pregateste de Brexit

Revolut a inceput sa-si anunte clientii din Europa Centrala si de Est ca a inceput de astazi transferarea lor catre noua entitate europeana stabilita in Lituania. De notat, veti avea alt IBAN dupa acest transfer (pana acum aveam IBAN de UK).

Update 4 noiembrie 2020

Revolut anunta lansarea conturilor curente locale pentru clientii din Romania, oferite in parteneriat cu Libra Internet Bank. Utilizatorii romani vor putea primi salariul direct in contul lor Revolut.

Update 2 decembrie 2020

De astazi Revolut poate fi folosit si din web: https://app.revolut.com/

Update 18 februarie 2020

Revolut umbla la comisioane. Pe langa cei 2% la ATM (bancomat) cand depasesti pragurile de 800 lei / 1600 lei/ 2400 lei in functie de tipul de cont pe care il ai, este limitat si numarul de extrageri la 5 (ai depasit 5 extrageri de numerar, intri pe cei 2% comision). In plus, cei 2% din suma extrasa peste acest prag nu poate fi mai mica de 5 lei. Deci atentie. Au aparut si costuri suplimentare la transferurile internationale. Vei fi notificat in aplicatie de orice comision cand vei incerca sa faci un transfer.

Update 26 februarie 2021

Poti opta pentru Revolut Bank. Revolut Bank functioneaza ca o banca, banii tai sunt garantati de fondul depozitelor din Lituania (in limita a 100.000 euro) unde Revolut Bank este inregistrata. Daca nu optezi pentru Revolut Bank, totul va fi ca si pana acum, adica banii tai din Revolut vor fi e-money, conform licentei lor de bani electronici.

Update 28 octombrie 2021 – Nu poti face plati catre Trezorerie din Revolut

Am descoperit ca Trezoreria nu accepta plati din Revolut si face refund la bani dupa 2-3 zile. Aveti grija la acest aspect.

Update 13 ianuarie 2022

Probabil e mai de mult acest feature, dar acum l-am descoperit. Poti sa iti alegi un nume de utilizator unic si sa generezi un URL partajabil pentru a colecta bani de la prieteni, familie sau oricine altcineva, in mod privat si sigur. Nu este nevoie de detalii bancare. Acesta va fi de forma revolut.me/gigel

Update 15 martie 2022 – Revolut pentru persoanele refugiate din Ucraina

Persoanele refugiate din Ucraina vor putea folosi acum Revolut, in toate pietele din Spatiul Economic European. Acestea vor selecta tara in care se afla persoana. Se furnizeaza adresa actuala din afara Ucrainei (de exemplu, adresa adapostului / a resedintei temporare) si se completeaza informatiile personale. Se confirma identitatea, selectand si incarcand pasaportul ucrainean sau cartea de identitate, deoarece acestea sunt documentele care permit refugiatilor ucraineni sa deschida un cont.

Update 24 martie 2022 – Asigurare de calatorie pentru utilizatorii Premium si Metal

Detinatorii de conturi Revolut Premium si Metal au acum beneficii de asigurare de calatorie de la Allianz Partners.

Update 19 septembrie 2022 – Revolut a fost hackuit

Datele a aproximativ 50.000 de useri au fost expuse atacului, adica 0,16% dintre useri. Daca nu ai primit un email de notificare din partea Revolut inseamna ca nu ai fost afectat.

Update 25 ianuarie 2023 – Revolut anunta un tip de abonament: Ultra

Ultra este urmatorul nivel dupa Metal si va oferi comisioane reduse la tranzactii crypto si actiuni, acces la peste 1200 lounge-uri in aeroporturi, cashback 5% in prima luna pentru cei care se inscriu in lista de asteptare + alte beneficii care vor fi anuntate ulterior.

Update 7 martie 2023 – Nu se poate pune poprire pe conturile Revolut

Nu se poate pune poprire pe conturile Revolut si nu pot fi blocati banii la Libra Bank, pentru ca nu exista raporturi juridice directe intre aceasta banca (detinatorul in Romania al conturilor Revolut) si clientii Revolut, au decis judecatorii.

Update 18 mai 2023 – Revolut anunta deschiderea unei sucursale in Romania

Revolut vrea sa lanseze o sucursala in Romania in primul trimestru din 2024 si vizeaza top 10 al bancilor dupa active, respectiv top 3 dupa numarul de clienti, a declarat Gabriela Simion, general manager sucursala Revolut Romania.

Update 15 iunie 2023 – Revolut angajeaza in Romania

Revolut lanseaza angajari in Romania, avand disponibile peste 50 de pozitii in domeniul dezvoltarii de software, cat si pentru functiunile suport, in regimul de lucru la distanta. Revolut are in prezent circa 6.000 de angajati la nivel global si peste 120 de salariati la nivel local.

Update 23 iunie 2023 – Revolut micsoreaza comisioanele la crypto

Vezi bune pentru cei care joaca la pacanele, pardon crypto. Pentru conturile Standard si Plus comisionul scade la 1.99% la 1.49%.
Pentru Premium si Metal comisionul scade ala 1.49% la 0.99%.

Update 10 iulie 2023 – Revolut a pierdut 23 de milioane de dolari

Revolut a pierdut 23 de milioane de dolari intr-o frauda care a permis hackerilor sa exploateze o bresa de securitate in sistemul de transfer de bani intre SUA si Europa, in decursul anului 2022. Stirea nu e confirmata oficial de Revolut. (sursa Financial Times)

Update 26 februarie 2024 – Economii la vedere

Revolut introduce posibilitatea de a economisi si a primi dobanda pentru prima data. Pentru planul normal si plus dobanda e 2.5%, pentru premium e de 3%, metal 3.75% si 4.25% pentru ultra. Aceste dobanzi sunt inainte de taxe.

Update 25 martie 2024 – Revolut introduce eSim

Revolut a dezvaluit ca intra in competitia cu firmele de telecomunicatii prin introducerea serviciului eSIM in Romania, incepand cu data de 25 martie 2024. Preturile per locatie pentru 1 GB incep de la 1 EUR (5 RON) si oferta include peste 100 de tari, sustine Revolut. „Vor fi disponibile mai multe planuri de date, care vor varia de la 1 GB pana la 20 GB, iar clientii vor avea, de asemenea, optiunea de a alege dintre planuri de date regionale sau globale pentru a acoperi mai multe tari cu un singur plan”, precizeaza fintech-ul in comunicat.

Update 18 iunie 2024 – Clientii Revolut din Romania pot investi in obligatiuni guvernamentale si corporative

Clientii Revolut din Romania pot investi in obligatiuni guvernamentale si corporative, avand posibilitatea de a obtine randamente brute anuale fixe de pana la 5,5%, printr-un produs oferit de Revolut Securities Europe UAB, entitatea lituaniana a companiei.

Update 8 august 2024 – Se pot cumpara ETF-uri din Revolut

Recent, am observat ca Revolut permite acum din sectiunea de „Stocks”, cumpararea de ETF-uri, cum ar fi VUA care urmareste indicele SP&500 din Statele Unite.

P.S.: Daca vrei sa verifici un IBAN inainte de un transfer, ai aici un tool util. Daca vrei sa compari cursul Revolut si suma convertita in Revolut cu echivalentul ei convertit la cursul BNR ai acest convertor valutar facut de mine.