Pentru cine nu a auzit, Revolut este noul „unicorn” al Europei, primind o investitie de 250 milioane de dolari si fiind evaluat la 1.7 miliarde de dolari.

Nota: Acest articol este actualizat in permanenta.

Prin acest link poti comanda cardul Revolut gratuit.

Principalul avantaj al unui card Revolut fata de un card obisnuit

Principalul avantaj al cardului Revolut este cursul de schimb, care este mai bun decat orice banca sau orice schimb valutar. De exemplu, pleci in concediu in UK, faci o plata in lire sterlina. Daca ai lire sterline in cont, iti ia din contul de lire sterline, altfel iti converteste pe loc leii din cont la cursul pietii (un lucru fenomenal). Cu alte cuvinte este un card „multi-currency”, tu faci plata in moneda tarii respective.

Pana aici suna bine

Un alt avantaj este plata valutara gratuita. La ING de exemplu, la o plata valutara de 1000 euro platesti un comision de 0.15%. Vrei sa transferi bani unui alt posesor de card Revolut? Transferul este instant, oriunde in lume s-ar afla, in moneda dorita.

Dezavantaje Revolut

1. Poti scoate de la bancomat echivalentul a 800 lei pe luna fara comision, dupa care ai comision de 2%. (evident pentru platile electronice nu exista limita). Plafonul se dubleaza daca ai Revolut Premium si se tripleaza cu Metal Plan. La ING de exemplu, daca primesti salariul sau ai venituri de minim 700 lei platite in contul ING, poti scoate de la orice bancomat fara comision si fara plafon.
2. Ca sa iti creditezi contul cu mai mult de 60.000 lei an, procedura de eliminare a plafonului e un pic mai complicata, trebuie sa dovedesti sursa veniturile cu extrasuri de cont, etc. Acest lucru este oarecum normal, deoarece sunt obligati pentru a preveni spalarea de bani.
3. La data scrierii articolului, Revolut inca nu a lansat conturile personalizate. Cu alte cuvinte banii tai sunt tinuti intr-un cont Revolut (beneficiarul/IBAN-ul este Revolut si nu tu) iar legatura cu persoana ta se face printr-un identificator. 
(Revolut a devenit „Electronic Money Institution” intre timp si poti avea IBAN personalizat pentru fiecare cont pe care il ai in aplicatie).
4. Daca vrei sa cumperi criptomonede (bitcoin, ethereum sau litecoin) Revolut isi pune un comision de 1.5%. Atentie, Revolut nu este un wallet de criptomonede. Adica nu poti primi/transfera bitcoins in Revolut. Poti doar cumpara bitcoins (folosind bani reali) sau vinde bitcoins din platforma Revolut.

Avantaje si beneficii Revolut – It’s an app!

Totul se face cu aplicatia din telefon (iOS sau Android care este absolut geniala), nu trebuie sa mergi la nicio banca, nu trebuie sa stai la niciun ghiseu, coada, etc. Totul este electronic: iti incarci buletinul ca sa iti confirmi identatea si astfel sa ridici plafonul de la 1.000 lei la 60.000 lei / an, comanzi cardul daca il vrei in format fizic (poti sa ramai cu el si la nivel digital). Alimentezi instant cardul Revolut cu bani folosind cardul tau curent, evident fara comisioane, si deja poti sa faci plati.

Exista 3 tipuri de carduri: Standard (0 lei), Premium (30 lei/luna) si Metal Plan (55 lei/luna  – primesti un card de metal bestial). Diferenta este ca la Premium/Metal nu ai limita FX (schimburi valutare)/alimentare cont/cheltuieli/transfer, cel standard fiind limitat la 20.000 lei / luna. Cu Metal Plan ai suport dedicat, cashback 0.1% in Europa si pana la 1% in restul lumii. Vezi aici toate diferentele.

Revolut Metal Card

Inca cateva chestii interesante:

1. Tranzactiile pot fi rotunjite si diferenta transferata intr-un vault intern, permitandu-ti astfel sa economisesti la fiecare tranzactie fara sa faci ceva explicit in acest sens.
2. Cardurile „disposable” sunt iarasi o idee faina.
3. Asigurare de calatorie direct din aplicatie.
4. Asigurarea device-ului.
5. Esti notificat instant de orice plata in aplicatie, poti sa blochezi cardul, sa-i dezactivezi banda magnetica sau sa-i dezactivezi posibilitatea de a face plati online. Cu alte cuvinte, esti in control.
6. Cumparaturile tale sunt grupate automat in niste categorii generaliste si ai o idee pe ce cheltui mai multi bani.
7. Split Bill – atunci cand la o masa la restaurant plateste o persoana cu cardul pentru toti.
8. Daca optezi pentru Revolut Metal (arata bestial) ai cashback 1% in SUA si 0.1% in Europa. In plus ai asigurare medicala cand calatoresti, asigurarea device-ului, poti sa scoti fara comision de la orice ATM in limita a 2400 lei + toate chestiile incluse in Premium.

De retinut este ca ora la care faci conversii valutare conteaza. Daca faci conversii „during market hours”, comisionul Revolut este de doar 0.5% peste rata interbancara. Vezi aici toate taxele si comisioanele. Ca sfat, evitati sa schimbati in weekend deoarece Revolut isi pune o extra marja de protectie de 0.5% pentru valutele principale, 1% pentru restul si 1.5% pentru  rubla ruseasca si bahtul  thailandez.

Card Revolut Standard

Este util doar in calatorii?

Este util oriunde ai de facut plati valutare. Eu platesc acum ads-urile din facebook folosind Revolut. Am asociat la Paypal cardul Revolut si am dat remove la ING. Bye bye curs de 1 euro = 4.8 lei. De asemenea platesc peste tot cu el, alimentara, benzinarie, etc ca sa am cheltuielile grupate automat pe categorii.

Concluzia

Revolut este dovada ca bancile au dormit/sau au inovat foarte putin pana acum.

Update articol 12 iulie 2018

Dupa o vacanta de 2 saptamani in care am platit cu Revolut pot veni cu informatii suplimentare. Am platit aproape peste tot cu el, cu 2 exceptii: o tranzactie care a necesitat 3D Secure a trebuit sa o fac folosind un alt card, deoarece Revolut nu suporta 3D Secure si intr-o zi a picat sistemul complet iar tranzactiile esuate (aflate in pending) mi-au tinut banii blocati aproximativ 7-8 zile. Per total am economisit bani, dar imi e destul de clar ca nu te poti baza doar pe cardul Revolut in orice situatie.

Update articol 29 octombrie 2018

Recent, a aparut o stire pe wall-street.ro cu titlu „Lovitura grea pentru Revolut in Romania: cea mai mare banca din piata va aplica comisioane la portarea banilor”. Este vorba de Banca Transilvania, dar atentie, nu e un motiv de panica, comisionarea se aplica doar pentru cardurile de credit. Problema a aparut din cauza romanilor inventivi care au descoperit ca se poate folosi un card de credit / cumparaturi care are rate fara dobanda pentru a transfera banii in Revolut. Cu alte cuvinte un credit de nevoi personale fara dobanda.

Update articol 29 noiembrie 2018

Revolut se extinde in Singapore si Japonia.

Update articol 13 decembrie 2018

Revolut a obtinut licenta bancara europeana si anunta planurile sale de a oferi utilizatorilor conturi curente complete, posibilitatea de a lua credite si de a tranzactiona actiuni fara comision.

Update articol 24 ianuarie 2019 – Revolut Business

Din experienta unui amic care foloseste Revolut Business am aflat urmatoarele: se poate folosi pentru o firma din Romania. Iti transferi banii, ii convertesti, sa zicem lei in euro la cursul Revolut si faci plati Swift mai departe cu ei.
La sume mari, zeci de mii de euro, banca ta mama (sa zicem Transilvania) iti poate da un curs negociat apropiat de cel oferit de Revolut. Avantajul Revolut e ca ai acest curs foarte bun, indiferent de suma. Alt avantaj e ca scapi de comisioanele de transfer internationale care sunt foarte mari intr-o banca clasica.

Update 6 februarie 2019 – Revolut vs Unicredit, BRD, Garanti, OTP si Cec Bank

Un utilizator s-a plans intr-un comentariu ca banca Unicredit percepe comision cand face Top Up folosind un card Unicredit. De fapt nu e comision ci o dubla conversie valutara. Raspunsul oficial al bancii dupa ce i-am contactat pe Facebook este urmatorul:

Nu se percep comisioane. Insa intrucat Revolut este un comerciant din afara tarii, daca plata este facuta printr-un card atasat unui cont de lei suma va intra in conversie valutara(va fi rezervata la cursul euro Visa/Mastercard si se va deconta la cursul euro-ron al bancii din ziua finalizarii tranzactiei)

Pentru cardurile emise de UniCredit Bank moneda de decontare intre banca si Mastercard/Visa este euro. In acest caz chiar daca contul Revolut este in ron suma va fi decontata urmand sistemul mai sus mentionat

Dubla conversie nu se intampla doar la Unicredit ci si la BRD, Garanti, OTP si Cec Bank. De ce la altii „se poate” si merge brici? De exemplu la ING sau Banca Transilvania (debit) nu apar aceste conversii suplimentare. Prima impresie este ca Revolut e boicotat de aceste banci mentionate mai sus.

Update 21 februarie 2019 – Numar utilizatori Revolut in Romania

Revolut a ajuns la peste 170.000 de utilizatori in Romania ceea ce inseamna echivalentul a 20% din numarul de clienti pe care il are ING. Romania este a cincea piata pentru Revolut, din Europa, dupa numarul de clienti. (sursa profit.ro)

Update 5 martie 2019 – Auto-exchange iti cumpara automat valuta

Au introdus un feature super tare: Auto-exchange – setezi un prag la care platforma sa-ti cumpere valuta in momentul cand cursul atinge valoarea dorita de tine.

Update 24 aprilie 2019 – Atasare card Revolut la contul de Google Cloud pentru a face plati

Am incercat sa adaug un card Revolut clasic pentru plati legate de Google Cloud (exemplu pentru API-ul de Google Maps) si mi-a fost refuzat din cauza ca ar fi card prepaid. Partea interesanta e ca mi-a fost acceptat cardul Revolut Metal.

Update 9 mai 2019

Revolut depaseste 250.000 de utilizatori in Romania.

Update 23 mai 2019

Revolut introduce „Group Vaults” ca o alternativa la conturile comune. Compania a ajuns la 4.9 milioane clienti si in fiecare luna se inscriu in platforma 12.000 de noi clienti. In jur de 5.5 miliarde de dolari / luna sunt procesati prin platforma.

Update 29 mai 2019

Daca vrei sa folosesti cardul Revolut si Apple Pay din iPhone exista un workaround.

Update 26 iunie 2019 – Apple Pay este oficial activ in Romania

Bancile care suporta Apple Pay in prezent sunt Revolut, Banca Transilvania, ING, Orange Money, Unicredit.

Update 1 august 2019 – Stock trading din Revolut

Revolut lanseaza astazi functia de tranzactionare a actiunilor. Sistemul e asemanator cu Robinhood.com care va permite sa cumparati si sa vindeti actiuni fara comision. Deocamdata, functia este limitata la unii clienti Revolut cu un card Metal.

Link-uri externe legate de Revolut

Ce inseamna sa lucrezi la Revolut si costurile umane pentru a ridica un asemenea business: https://www.wired.co.uk/article/revolut-trade-unions-labour-fintech-politics-storonsky

Ca urmare a unui scandal in care Revolut este acuzat de facilitarea spalarii de bani, seful financiar al companiei si-a prezentat demisia: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/directorul-financiar-revolut-a-demisionat-update-declaratiile-revolut-18920467