Cel mai mare spor de performanta simtit la upgrade-ul unei componente de calculator a fost trecerea la SSD.
Prin vara lui 2010 am facut trecerea de la platane si campuri magnetice, adica de la harddisk-ul clasic, la un SSD Intel X25-M de 80 GB, probabil cel mai bun SSD de atunci. In acel moment, am simtit cum cea mai lenta componenta din calculator, hard disk-ul, a ajuns in sfarsit sa nu mai fie o piatra de moara pentru tot sistemul. Totul a devenit fluid, timpul de bootare a scazut semnificativ, sistemul de operare raspundea instant la comenzi iar Photoshop-ul / PhpStorm-ul erau „ready to use” in 4-5 secunde dupa click pe pictograma. De asemenea, jocurile se incarcau de cateva ori mai repede. Nu doar viteza de citire/scriere este un factor care afecteaza performantele unui drive ci si seek time-ul care, in cazul unui SSD, e ~ 0.1 ms comparativ cu cele 15-16 ms la un HDD clasic.
Cel mai bun SSD in 2021 – o doza de subiectivitate
In trecut, am preferat SSD-urile Intel pentru ca mi se pareau cele mai fiabile, chiar daca nu rupeau topurile de viteza si erau mai scumpe, dar intre timp am migrat pe SSD-uri Samsung aproape in totalitate pentru ca in prezent au printre cele mai bune SSD-uri consumer – seria 860 si printre cele mai performante SSD-uri in gama de top, seria 970 Evo Plus / 970 PRO (vine cu memorii MLC si fiabilitate mai mare) / 980 PRO (foloseste memorii 3 bit TLC) . In plus Samsung ofera 5 ani garantie!
Ce SSD sa cumpar pentru desktop/laptop in martie 2021?
Ce SSD sa cumpar pentru un laptop?
Aici treaba sta un pic diferit. Daca in cazul desktop-ului, un drive SSD de 240 GB pentru sistemul de operare + Photoshop + 1-2 programe si 2-3 jocuri ar fi fost suficient, restul aplicatiilor/filmelor putand fi stocate pe un hard disk obisnuit la 7200 rpm, pe laptop de cele mai multe ori, nu mai poti adauga un alt hard disk. Din acest motiv, pentru laptop nu as cumpara un SSD de capacitate mai mica de 500 GB, iar daca bugetul e suficient, m-as indrepta spre capacitati mai mari cum ar fi 1 TB sau chiar 2 TB. Vezi aici recomandari de laptopuri.
Iti doresti performanta la maxim? Alege un SSD NVME M.2
In acest moment, printre cele mai performante este Samsung 980 PRO, cu 7000 MB/sec read si 5000 MB/sec write. O varianta mai ieftina si cu performante ceva mai scazute este Adata XPG SX8200.
Atentie, SSD-urile NVME se incing destul de tare in load, 55-65 de grade. De asemenea iti trebuie o placa de baza cu chipset mai nou, incepand cu generatia 2015 de la Skylake sau mai noua, cu slot M.2 PCI-E x4 + UEFI BIOS care sa iti permita sa bootezi de pe NVME. NVME inlocuieste SATA/AHCI. Windows 10 vine cu driver default pentru aceste SSD-uri, dar daca vrei performanta maxima o sa trebuiasca sa folosesti driverele dedicate furnizate de producator.
Spre final
Ca o concluzie, in lumea reala, adica in mediul de lucru de zi cu zi, jocuri, aplicatii office, etc., nu vei simti o diferenta palpabila intre SSD-urile Intel, ADATA, Corsair, SanDisk, Samsung Evo/PRO sau chiar si Kingston Hyper X decat daca rulezi un program de benchmark gen HDTune Pro. Legat de marimea SSD-ului, pentru sistemul de operare, cateva aplicatii si 2-3 jocuri, tinand cont ca acum suntem in 2021 eu nu as alege un SSD sub 500 GB, recomandat fiind un 1 TB. Diferenta de viteza o vei simti cu adevarat doar in momentul cand treci de la un HDD clasic la SSD. As mai mentiona ca alegerea unui SSD NVME M.2 care sa functioneze la viteze PCI Express 4x e cu totul alta liga, lasand SSD-urile clasice intr-un nor de praf in benchmark-uri. In jocuri nu vei simti decat ca jocul se incarca cu maxim 2-3 secunde mai repede. Daca merita sau nu, e decizia ta.
Succes in alegerea celui mai bun SSD pentru tine!
PS1: Daca tot iei un SSD din generatia curenta pentru desktop, nu uita sa il conectezi la porturile S-ATA 3.
PS2: Seteaza din BIOS modul de lucrul S-ATA pe AHCI (acronimul de la Advanced Host Controller Interface). Diferenta de performanta intre IDE si AHCI este semnificativa. Aceasta setare este de preferabil sa o faci inainte sa instalezi Windows-ul pe curat.
PS3: Iti recomand sa citesti si despre Over-Provisioning!