Prin august 2023, Asus a anuntat monitorul perfect pentru mine, care sa inlocuiasca vechiul LCD Asus PG279Q de 27 inci (IPS, 144 Hz, G-sync), un monitor extraordinar de bun, dar care era totusi tehnologie a anilor 2015.

Este vorba despre ASUS ROG Swift PG32UCDM, care mi-a venit in sfarsit de la PC Garage, dupa o asteptare de aproape 1 luna de la preorder.

Face parte din primul val de monitoare plate, 4K, 240Hz, QD-OLED, alaturi de MSI MPG 321URX QD-OLED. Am zis monitoare plate, pentru ca Alienware a furat startul cu al lui Alienware AW3225QF curbat, dar care foloseste acelasi tip de panou. Eu personal am o problema cu monitoarele curbate, asa ca am continuat sa astept pana a aparut „The Chosen One”, asa cum il marketeaza si Asus.

Conditiile esentiale pentru cel mai bun monitor

Desi exista monitoare OLED performante de ceva vreme, niciunul nu indeplinea dorintele mele. Sa fie OLED, sa fie plat 4K, HDR, G-Sync, sa aiba dimensiuni normale (maxim 32 inci – cel mai mic existent pana acum era PG42UQ de 42 inci) si sa nu aiba probleme cu fonturile pe Windows, cum are PG27AQDM. Legat de refresh si 120 Hz m-ar fi multumit, dar cei 240 Hz al lui PG32UCDM par deja de pe alta planeta pentru rezolutia 4K. Asus PG32UCDM bifeaza toate checkbox-urile si in plus, prin VRR (Variable Refresh Rate), BFI (Black frame insertion), ecran semi-glossy si design.

Pentru multi pasionati de jocuri, un ecran de 32 de inchi este ideal. Dar nu pentru toti. PRO gamerii pot avea probleme din cauza dimensiunii display-ului, neincapand totul in campul vizual, fara sa miste capul. Dar ce sa vezi, monitorul are o setare de a simula 24 sau 27 inci din OSD, sectiunea: Image\Aspect Control\16:9.

Cel mai bun monitor OLED 4K

Tehnologia display-ului

Introducerea panourilor QD-OLED marcheaza un salt semnificativ in tehnologia de afisare. O simpla privire aruncata la acest monitor este tot ce este nevoie pentru a aprecia diferenta pe care o aduce aceasta tehnologie de panou. Datorita pixelilor individuali care emit lumina in panourile OLED, negrul ramane negru profund. Folosindu-se de tehnologia Quantum Dot OLED de a treia generatie, PG32UCDM face un pas mai departe, oferind o vibratie sporita a culorilor, o dispunere optimizata a subpixelilor pentru un text mai clar.

Am comparat cu televizorul meu OLED LG 65C21LA si se vede clar o diferenta de panou. Albul pe LG este mai luminos si cu o tenta de albastru, pe QD-OLED albul e mai „gri” dar culorile mai stralucitoare. Greu de ales care tehnologie e castigatoare, ambele se vad superb. LG-ul are o structura WRGB (un pixel dedicat pentru alb) si de aici albul e mai luminos si curat, pe cand la panoul Samsung albul e obtinut din RGB.

Daca tot am zis de LG, trebuie mentionat ca o sa mai fie lansata o versiune a acestui monitor, tot de Asus, dar cu panou de la LG si se va chema PG32UCDP. Modelul cu (P) in coada (cu panou de la LG) in loc de (M) (cu panou Samsung) va suporta un al 2-lea mod de a rula, la 1080P @ 480 Hz.

Nu am cuvinte sa descriu cat de superb se vede in jocuri, filme. Confirm faptul ca problema cu fonturile in utilizarea non-gaming, adica browsing, office, coding aproape a disparut, neavand problemele fratiorului mai mic, 2K de 27 de inci – PG27AQDM. Panourile QD-OLED de la Samsung au subpixeli RGB, dar intr-o dispunere triunghiulara neobisnuita. Fringing-ul pe textul mic si pe detalii este mai putin vizibil decat cel al panourilor W-OLED, iar la 4K este deja insesizabil. Problema era a sistemului de operare (Windows) in principal, care nu tinea cont de acest lucru. Pe MacOS de exemplu, textul se vede perfect si pe PG27AQDM.

Primul joc in care m-am infipt a fost continuarea de la CyberPunk 2077: Phantom Liberty, pentru care ma pastrasem special ca sa il simt in full 4K HDR cu totul la maxim. Este absolut incredibil cum se vede, a feast for the eyes. Din pacate, fara DLSS setat pe quality, nici macar un RTX 4090 nu poate scoate mai mult de 35 de FPS-uri. Cu DLSS pe quality si in rest totul la maxim devine jucabil la un average de 70 FPS. Am mai spart capete prin Overwatch 2 si urmeaza sa joc si continuarea la Horizon Forbidden West: Burning Shores si probabil o sa continui cu STAR WARS Jedi: Survivor.

Cel mai bun monitor dar nu perfect

Ori am eu un ghinion teribil la monitoare ori am ochii prea buni. Dupa aproximativ 10 minute de la folosire am vazut un subpixel blocat. Zic ghinion pentru ca si monitorul anterior Asus PG279Q avea un pixel mort, doar ca acolo era un pic mai vizibil ca aici (din cauza pixelului mai mare). La 4K, trebuie sa faci ceva eforturi sa-l observi si evident ca nu o sa incerc sa-l schimb. Am intrebat de curiozitate care e politica de RMA pentru pixelii morti la OLED si cum primesc raspuns de la PC Garage, actualizez si aici.

Pretul este si el premium

Dupa cum era de asteptat, pretul este unul pe masura, in jur de 7500 lei la data scrierii acestui articol. Pentru modelul de la MSI, situatia se imbunatateste usor, avand mai putine bling-blinguri si un design mai sobru, asa ca il puteti gasi in jur 6250 lei tot la PC Garage. Kudos lor ca le-au adus atat de repede si in Romania.

Aspect si concluzie

De gustibus non est disputandum, dar din punctul meu de vedere arata superb, se incadreaza in linia ROG de la Asus, chiar si logo-ul Republic of Gamers proiectat sub el arata cool. Evident ca toate luminile pot fi dezactivate si singura chestie care pot sa zic ca imi displace, este piciorul. Poate fi montat pe perete cu suportul VESA 100 x 100 mm inclus si problema dispare.

Mi se pare un super monitor, merita titulatura The Chosen One (Fallout 2 like) si nu regret ca am asteptat atatia ani pana sa apara. Singura grija e acum de burn-in si sa nu apara alti pixeli morti. O sa actualizez articolul daca apar evenimente neplacute.

Articolul acesta nu se doreste a fi un review tehnic. Pentru un review detaliat tehnic al acestui monitor vi-l recomand pe cel de la TFT Central, care sunt experti in monitoare si review-ul romanesc de la LAB 501 pentru MSI MPG 321URX QD-OLED, echivalentul modelului Asus dar de la MSI.