Telefoanele Redmi Note de la Xiaomi au fost cam dintotdeauna cele care au oferit specificatii tehnice intalnite la telefoane mult mai performante dar la un pret mult mai mic.  Reuseste seria Redmi Note 12 sa pastreze traditia si sa ne ofere aceasi valoare ca si pana acum?

In seria Redmi Note 12 sunt mai multe modele incluse, dar ce e important de retinut este ca Note Pro 12 si Note Pro 12+ sunt cele mai performante si cele mai interesante. Principala diferenta intre cele 2 modele de top este ca  Pro are un senzor de 50 MP iar Pro+ are un senzor de 200 MP – o premiera pentru un telefon mid-range!  Desi poate ati zice ca fratele mai mare este mai interesant, nici modelul Pro simplu nu este de lepadat! Punctele de atractie ale modelului Pro includ un ecran  OLED Dolby Vision,  o camera principala OIS de 50 MP cu un senzor intalnit anul trecut pe modele flagship (este vorba de modelul Sony IMX766 intalnit chiar pe Xiaomi 12, Huawei Mate 50 Pro si altele), sunet Dolby Atmos si incarcare rapidă de 67 W. Redmi Note 12 Pro ar trebui sa fie printre cele mai ieftine smartphone-uri care ofera pachetul complet Dolby – Vision si Atmos.  Chestii interesante as zice pentru un model mid-range. Singura absenta notabila este lipsa unui slot de memorie SD.

Xiaomi Redmi 12 Note Pro se gaseste la preturi incepand cu 1400 de lei  pentru varianta de baza cu 6 GB si 128 GB stocare si urca pana aproape de 2000 de lei pentru varianta cu 8 GB si 256 GB.

Design si prezentare produs

Imi place ca cei de la Xiaomi au acordat anul acesta o atentie sporita la felul cum arata telefoanele lor chiar si cele din josul gamei si se vede ca si seria Redmi Note 12 a primit ceva dragoste! Comparativ cu seria flagship, as zice ca bifeaza minim 90% din ce ofera fratii mai mari pe partea de aspect si design. Iar comparativ cu concurenta, cei de la Xiaomi pun in cutia telefonului atat incarcatorul de 67 W cat si o protectie de silicon. Asa ca ai tot ce trebuie sa folosesti telefonul, inca de la inceput.

 

Redmi Note 12 Pro este destul de mare, cu o diagonala de 6.67 inchi dar este relativ usor, cantarul oprindu-se la 187 grame. Eu am varianta cu spate negru, Midnight Black care pe langa ca este super glossy este si un adevarat colectionar de amprente. Fiind atat de lucios, poti folosi spatele telefonului pe post de oglinda, no joke! Telefonul este imbracat in sticla, atat pe  fata (Gorilla Glass 5) cat si pe spate. Asta inseamna ca este si alunecos si nu ar fi rau sa il protejam. Din fericire, in pachet avem si o husa de telefon din silicon transparenta iar pe ecran avem preaplicata o protectie.  De asemenea, Note 12 Pro are si rating IP 53, ceea ce inseamna ca este rezistent la praf si stropiri accidentale cu apa.  Ar fi fost super daca era IP68, adica ar fi scapat teafar dintr-o scufundare accidentala.

Pe partea din fata avem parte de o evolutie bine meritata, marginile ecranului fiind subtiri peste tot, doar marginea de jos fiind o idee mai groasa decat restul dar cu foarte putin. Avem evident si camera de selfie pozitionata intr-o pozitie centrala standard. Ecranul este adevarata vedeta, fiind de tip OLED , adancime de culoare 10-bit (1 miliard de culori), cu o rezolutie 1080p si cu suport Dolby Vision si HDR10. Ah, si acum avem si refresh 120Hz.  Afisajul este destul de luminos în utilizare obisnuita, cu o luminozitate maxima de 900 nits, nici prea prea, nici foarte foarte. Ecranul vine cu o protectie din plastic din fabrica, o traditie pe care ma bucur ca cei de la Xiaomi inca o perpetueaza.

Locasul camerelor este un pas inainte fata de modelul de anul trecut, inspirandu-se de la fratele mai mare Xiaomi 12. Este minimalist, fara elemente de design inutile si cu un aspect simetric, placut ochiului. Daca cele 2 lentile nu ar fi fost iesite in afara, ar fi fost perfect! Nu este insa rau nici asa, amintind de design-ul iPhone-ului care vrem nu vrem, este regele.

Redmi_!2_camera_module

Marginea telefonului tradeaza mostenirea de buget, fiind din plastic.  Oricum, daca pui telefonul intr-o carcasa, nici nu se observa. Pe partea de jos avem slotul standard USB-C  si slot dual SIM. Pe partea de sus avem mufa de 3.5 mm, un gest frumos pentru cei care inca detin casti cu fir.

Avem si boxe stereo dar simetria nu a fost pastrata, fiind situate cumva pe diagonala. Pacat ca nu au reusit sa le faca simetrice, deoarece au stricat putin ergonomia.  Ca sa ne impace,  boxele sunt Dolby Atmos si asta inseamna inclusiv ca avem un egalizator de sunet in setarile telefonului.

Pe laterala din dreapta ecranului avem butoanele de volum si butonul de power, care include si senzorul de amprenta, foarte rapid de altfel. Eu unul nu ma impac foarte bine cu pozitionarea pe lateral a senzorului de amprenta, deoarece este putin mai restrictiv la ce degete putem folosi dar destula lume apreciaza aceasta pozitie.  Lipseste, cum de altfel am mai mentionat deja, slotul de memorie suplimentara, care este o omisiune notabila pentru un telefon de buget.

Ca si in cazul Xiaomi 13, evolutia este evidenta pe partea de aspect. Si daca il pui langa un telefon din gama de varf si te uiti la ambele, diferentele sunt minuscule, dupa cum am zis deja – gasim aici 90% din ce gasim la un telefon de top.

Specificatii si performanta

Daca pe exterior, nu ne dam seama prea bine ca Redmi Note 12 Pro ar fi un telefon din gama de mijloc, la interior lucrurile se schimba. Chipsetul cu care vine telefonul, este unul mediocru Mediatek  Dimensity 1080 , daca ne luam dupa performantele afisate in teste. Acesta este cuplat cu 6/8/12 GB RAM si 128 GB/256 GB spatiu de stocare. Eu am avut varianta cu 8 GB RAM si 128 GB la teste.

In 3D Mark telefonul a scos un punctaj de 2270 , aproximativ 75% din punctajul Xiaomi 13

Redmi Note 12 Pro - 3D Mark

In Geekbench 6 a obtinut punctajul de mai jos, care este la jumatate fata de ce a scos Xiaomi 13.

Redmi Note 12 Pro - Geekbench 6

Desi rezultatele din teste nu pot sa zic ca rup gura targului, in utilizarea de zi cu zi nu am intampinat probleme deosebite. Telefonul a fost fluid in toate aplicatiile folosite si nu am avut de ce sa ma plang. Evident, daca pui in functiune ochiul soacrei, poti sa gasesti diferente la modul ca un joc sau o aplicatie se incarca mai repede pe Xiaomi 13, de exemplu sau ca la multitasking nu este la fel de rapid. Sunt curios cum se mentine performanta peste 1 an – daca ramane la fel sau avem parte de o cadere vizibila in puterea de procesare. Oricum, comparabil cu Xiaomi 13 as zice ca la performanta este undeva la 75% din puterea fratelui mai mare.

Camera foto si video

Redmi Note 12 Pro vine cu o configuratie standard pentru un telefon de buget. O camera wide, una ultrawide si o camera macro. Configuratia camerelor este cea de mai jos:

  • Spate

Wide (principala): 50 MP, f/1.9, 24mm, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, OIS;

Ultra wide angle: 8 MP, f/2.2, 120˚, 1/4″, 1.12µm;

Macro: 2 MP, f/2.4.

  • Fata

16 MP, f/2.5, (wide), 1/3.06″, 1.0µm.

La prima vedere, nu pare sa iasa cu nimic in evidenta . Ce este deosebit insa este senzorul folosit pe camera principala, Sony IMX766 un senzor folosit pe telefoane din gama high-end cu o generatie si urma (chiar pe Xiaomi 12). De asemenea  senzorul beneficiaza de stabilizare optica, o tehnologie nu prea intalnita pe telefoane din aceasta gama de pret.

Fotografiile standard de la camera principala sunt bune. In conditii de lumina ideale au suficiente detalii, contrast ridicat, zgomot spre inexistent si culori puternice, poate putin suprasaturate. Intervalul dinamic este ok fara a exagera intr-o directie sau alta.  Nu as spune ca sunt de top, dar proaste nu sunt cu siguranta.

La fotografiat scene normale, atat in interior cat si la exterior, nu am vazut diferente mari fata de Xiaomi 13, de exemplu.

Modul noapte este acceptabil, si am avut surpriza ca in scenele de seara, dar luminate, fotografiile sa fie mai detaliate decat pe Samsung S22 Ultra (camera principala vs camera principala), cum sunt cele de mai jos.  De exemplu, in poza cu panourile publicitare, la un zoom, cele din departare erau citibile pe Note Pro 12, nu si pe S22 Ultra. Admirabil.

 

In schimb daca lumina este redusa, spre deloc, calitatea fotografiilor Note Pro 12 scade semnificativ, la fel ca si la fratele mai mare Xiaomi 13.  Mai au de lucrat aici, cei de la Xiaomi.

 

Am fost cam dezamagit de modul portret, deoarece telefonului ii lipseste o camera telefoto iar cu cea principala nu poti sa faci portrete de aproape reusite, pentru ca deformeaza trasaturile destul de mult, camera fiind destul de wide. Va trebui sa te multumesti cu poze cu efect bokeh mai de la distanta asa – si asa sunt destul de bune , desi efectul bokeh este destul de pronuntat by default.

La obiecte modul portret a functionat mai bine, deoarece deformarile nu sunt atat de evidente ca in cazul persoanelor. Daca va intrebati, eu am facut chestiile de mai jos :).

redmi_note_12_pro_photo_portrait_mode_food

Nu am poze cu camera ultrawide sau macro, dar nu cred ca am pierdut nimic!

Pe partea din fata există o cameră frontală de 16 Mp cu diafragma  f/2.5. Este utilizabila, dar altceva nu prea am de spus, specificatiile nefiind extraordinare.

Redmi Note Pro 12 poate filma in 4K la 30fps pe camera principala si 1080P pe celelalte (cu exceptia camerei macro care filmeaza la 720P) . Avem si aici diverse optiuni, de la VLOG la filmari slow-motion sau stop-motion. Per total, as zice ca avem parte cam de 60% din experienta unui telefon premium.

Performanta baterie

Telefonul vine cu o baterie de 5000 mAh si incarcator rapid de 67W, evident in pachet.  Asta inseamna ca in maxim 30 de minute telefonul este incarcat. Nu ar trebui sa avem probleme sa ne tina macar o zi, la o utilizare moderata.

Software

Pe Redmi Note 12 Pro ruleaza MIUI 14 bazat pe Android 12. Ciudat ca nu este ultima versiune de Android dar cred ca e normal pentru un telefon de buget. Foarte multe nu sunt de spus, daca ati folosit un telefon cu Android, va veti descurca si cu acesta. Eu m-am impacat destul de bine u MIUI si nu am intampinat probleme in utilizare. Nu sunt sigur care va fi suportul oferit de Xiaomi pentru actualizarile de sistem si de securitate, telefoanele de buget fiind de multe ori neglijate la acest aspect.

Concluzie

Redmi Note 12 Pro  aduce destule noutati semnificative comparativ cu versiunea anterioara Redmi Note 11 Pro. Noul model ofera unul dintre cele mai bune ecrane OLED din aceasta categorie de pret – este luminos, are mai mult de un miliard de culori si site Dolby Vision. Noul chipset Dimensity 1080 nu este o actualizare majora fata de Dimensity 920 de anul trecut, dar ofera putere suficienta atat pentru activitatile de zi cu zi cat si pentru jocuri. Camera este OK, are limitari dar nu ma pot plange, pana la urma.

 

redmi_note_12_pro_back

Lucrurile care nu sunt perfecte au fost amintite de-a lungul articolului – lipa unui slot SD si poate faptul ca telefonul ruleaza Android 12. De asemenea, nu mai avem pretul cu care Xiaomi batea orice concurenta.  Nu pot sa zic ca e un pret mare dar este la nivelul competitiei asa ca alegerea este mai dificil de facut acum.

Ce e drept, Redmi Note 12 Pro are destule plusuri.  La un simplu calcul ofera cam 75% din experienta unui telefon premium dar la mai putin de jumatate de pret.  Cu cat cresti in gama, pretul creste dar diferenta de calitate/performanta nu este aceeasi, efectul de „diminishing returns” fiind la fel prezent. Revenind la intrebarea din titlu – as zice ca raspunsul este da, dar cam cu jumatate de gura.