Cred ca pentru multi dintre noi, jocurile au constituit elementul principal care a determinat pasiunea pentru calculator.

Un calculator ieftin pentru jocuri (gaming), va fi intotdeauna peste un PC de tip „office”, oricat de mic ar fi bugetul disponibil, in conditiile in care jocurile la care ravnesti sunt ceva mai mult decat jocurile din Facebook, Solitaire sau Candy Crush.

Din acest motiv am incercat sa fac o configuratie care sa permita rularea de jocuri solicitante (Destiny 2, Overwatch, Quake Champions, Metro 2033, Witcher 3 etc.), fara pretentii de detalii vizuale „extreme” sau „anti-aliasing” insane la 1080p.

Cu alte cuvinte se vor putea rula jocuri next-gen, la rezolutie Full HD (1980 x 1080), cu detaliile pe high, la un frame rate decent. Jocurile mai putin solicitante, Starcraft 2, Diablo 3, Heroes of the Storm, CS GO, Dota 2 sau LoL vor merge fara problema si la 2K la peste 60 FPS.

O placa video buna, acompaniata de un procesor care sa nu o incetineasca, alaturi de suficient ram, vor constitui inima sistemului.

Fara prea multe alte vorbe goale, sa purcedem la drum:

Procesor

i3-8100 Coffee Lake – Ideal ar fi fost cel putin un i5, dar incepand cu generatia Coffee Lake, acest Intel I3 este primul procesor din aceasta gama cu 4 nuclee fizice! Il consider o recomandare perfecta pentru un sistem de jocuri „budget”. O alternativa mai ieftina ar fi AMD Ryzen 3 2200G care are performante asemanatoare cu i3 8100.
I3 Coffee Lake

Placa de baza

Pentru procesorul Intel de mai sus este nevoie de o placa de baza cu socket 1151, compatibila cu generatia a 8-a, cum este Asus PRIME H310M-K – aceasta placa de baza este m-ATX, nu are pretentii prea mari de de overclock, dar este ideala pentru un sistem de gaming „budget”, fiabil. Daca se opteaza pentru varianta AMD, as merge pe o placa de baza B450 de la Asrock sau Gigabyte.

Placa de baza buget redus Intel gen 8

Placa video

Placa video este cea mai importanta componenta intr-un calculator dedicat jocurilor. Fiind limitati de buget avem 2 variante: Geforce RTX 2060 sau pentru un pret cu 20-25%  mai mic un GTX 1660 Ti.  RTX-ul 2060 este mai de viitor, acesta fiind prima recomandare.RTX 2060

Stocare

Un SSD de 240 GB pe care sa instalezi sistemul de operare si sa ai loc sa instalezi cateva jocuri a devenit accesibil pentru oricine. Diferenta de performanta intre un HDD clasic si un SSD este imensa. Pe langa SSD ar trebui si un HDD clasic pentru extra stocare: HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3

SSD 860 Evo

Memorie

Minimul necesar este 8 GB, dar memoriile s-au ieftinit destul de mult astfel incat 16 GB DDR4 sa aiba un pret accesibil.Corsair Vengeance 8 GB DDR4

Carcasa + sursa

Cum aspectul unei carcase este destul de subiectiv, in functie de gusturi, este recomandat sa nu optati pentru o carcasa cu o sursa mai mica de 500W.

Segotep S3 Black

Monitorul si alte periferice nu fac subiectul acestui articol. Totalul necesar pentru achizitionarea acestui sistem, se invarte la data scrierii acestui articol, in jurul sumei de 3500 lei considerand ca ai ales pentru placa video un RTX 2060. Daca mergi pe un GTX 1660 TI poti sa cobori pana la aproximativ 3000 de lei.

Happy gaming!