Cred ca pentru multi dintre noi, jocurile au constituit elementul principal care a determinat pasiunea pentru calculator.

Un calculator ieftin pentru jocuri (gaming), va fi intotdeauna peste un PC de tip „office”, oricat de mic ar fi bugetul disponibil, in conditiile in care jocurile la care ravnesti sunt ceva mai mult decat jocurile din Facebook, Solitaire sau Candy Crush.

Din acest motiv am incercat sa fac o configuratie care sa permita rularea de jocuri consumatoare de resurse hardware (Cyberpunk 2077, Overwatch 2, Metro 2033, Battlefield 2042 etc.), cu grafica data pe medium la 2K si care sa zbarnaie in 1080P pe high.

Cu alte cuvinte se vor putea rula jocuri next-gen, la rezolutie 2K, cu detaliile pe high, la un frame rate decent. Jocurile mai putin solicitante, ca Fortnite, League of Legends, Starcraft 2, Diablo 3 / 4, Heroes of the Storm, CS GO, Dota 2 vor merge fara problema si la 2K la peste 60 FPS.

O placa video buna, acompaniata de un procesor rapid, din penultima generatie de la Intel, alaturi de suficient ram, vor constitui inima sistemului.

Fara prea multe alte vorbe goale, sa purcedem la drum si sa construim un PC/calculator ieftin pentru jocuri, dar echilibrat pentru anul 2023.

Procesor

Intel Alder Lake, Core i5 12400F – este generatia anterioara Intel, dar foloseste acelasi socket LGA1700 cu generatia curenta – Raptor Lake. Este un procesor performant cu 6 nuclee / 12 thread-uri, fara grafica integrata care suporta  atat memorie DDR4 cat si DDR5. Este ideal pentru jocuri intr-un calculator ieftin / low budget, iar faptul ca este low-power, inseamna ca poate fi folosit cu coolerul stock inclus fara mari probleme.Procesor Intel Alder Lake, Core i5 12400F 2.5GHz box

Placa de baza

Pentru procesorul Intel de mai sus este nevoie de o placa de baza cu socket 1700, compatibila cu generatia a 12/13, cum este acest model  GIGABYTE B660 DS3H DDR4. Seria B660 nu are pretentii prea mari de de overclock, dar este ideala pentru un sistem de gaming „budget”, fiabil. Cu un update de BIOS poate suporta fara probleme si procesoare mai puternice din generatia 13 (Raptor Lake), in caz ca se va dori upgrade pe viitor.

Placa de baza GIGABYTE B660 DS3H DDR4

Placa video

Placa video este cea mai importanta componenta intr-un calculator dedicat jocurilor. Fiind limitati de buget nu vom merge pe generatia curenta de la nVidia, ci vom alege modelul Gainward RTX 3060, din generatia anterioara, care ar trebui sa fie in jur de 1800 de lei. Daca bugetul o permite, recomandat ar fi cel mai ieftin RTX 4070 disponibil (aproximativ 3350 lei).

Gainward GeForce RTX 3060 Ghost

Stocare

Un SSD nVME M.2 de 500 GB pe care sa instalezi sistemul de operare si sa ai loc sa instalezi cateva jocuri a devenit accesibil pentru oricine. Diferenta de performanta intre un HDD clasic si un SSD este imensa. Pe langa SSD-ul M.2 ar trebui si un SSD clasic pe S-ATA pentru extra stocare de minim 1 TB. HDD-urile clasice au murit, traiasca SSD-urile, in special cele NVME / M.2

SSD NVME Samsung 980 Pro

Memorie

Minimul necesar este 16 GB, dar memoriile s-au ieftinit destul de mult astfel incat 32 GB DDR4 sa aiba un pret accesibil. Cat mai rapida si cu latenta (CAS) cat mai mica ar fi criteriile de alegere. Pentru memorii ram DDR5, ar fi trebuit o placa de baza mult mai scumpa, din gama Z790.

Corsair Vengeance 8 GB DDR4

Carcasa + sursa

Cum aspectul unei carcase este destul de subiectiv, in functie de gusturi, este recomandat sa nu optati pentru o carcasa cu o sursa mai mica de 650W. Modelul din link este un NZXT H210i TG Black cu sursa NZXT de 650W inclusa. Superb de simpla si frumoasa. O carcasa si o sursa achizitionate separat ar creste costul sistemului.

Carcasa NZXT H210i TG Black si Sursa NZXT C650

Concluzia pt un PC ieftin de gaming, construit din componente

Monitorul si alte periferice nu fac subiectul acestui articol. Totalul necesar pentru achizitionarea acestui sistem, se invarte la data scrierii acestui articol (6 mai 2023), in jurul sumei de 5000 lei considerand ca ai ales pentru placa video un RTX 3060. Daca se alege un RTX 4070, pretul urca cu cel putin 1400 lei, ajungand la un total de aproximativ 6400 lei.

Probabil te gandesti ca 5000 de lei nu este tocmai ieftin, dar tinand cont ca un Playstation 5 costa acum in jur de 3000 de lei si pe un calculator poti face si altceva in afara de jocuri, mai contrabalanseaza pretul.

Succes la asamblare si happy gaming!

P.S.: Daca comanzi calculatorul de la PC Garage, pentru un cost modic ti-l pot asambla ei. Folosind cuponul UP9TEL27 ai si un discount de 1% la ei!