Cred ca pentru multi dintre noi, jocurile au constituit elementul principal care a determinat pasiunea pentru calculator.

Un calculator ieftin pentru jocuri (gaming), va fi intotdeauna peste un PC de tip „office”, oricat de mic ar fi bugetul disponibil, in conditiile in care jocurile la care ravnesti sunt ceva mai mult decat jocurile din Facebook, Solitaire sau Candy Crush.

Din acest motiv am incercat sa fac o configuratie care sa permita rularea de jocuri solicitante (Overwatch, Quake Champions, Metro 2033, Witcher 3 etc.), fara pretentii de detalii vizuale „extreme” sau „anti-aliasing” insane la 1080p.

Cu alte cuvinte se vor putea rula jocuri next-gen, la rezolutie Full HD (1980 x 1080), cu detaliile pe high, la un frame rate decent. Cu detaliile pe medium, probabil vor zbura.

O placa video buna, acompaniata de un procesor care sa nu o incetineasca, alaturi de suficient ram, vor constitui inima sistemului.

Fara prea multe alte vorbe goale, sa purcedem la drum:

CPU: i3-8100 Coffee Lake – Ideal ar fi fost cel putin un i5, dar incepand cu generatia Coffee Lake, acest Intel I3 este primul procesor din aceasta gama cu 4 nuclee fizice! Il consider o recomandare perfecta pentru un sistem de jocuri „budget”.
I3 Coffee Lake

Placa de baza: Un socket 1151 cu chipsez Z370 pentru noua generatie de procesoare Coffee Lake,  Gigabyte Z370 HD3 este cea mai ieftina alegere disponibila la ora actuala. Placile de baza cu Z370 sunt inca destul de scumpe si versiunile de buget compatibile cu Coffee Lake sunt asteptate in luna martie.

Placa de baza Gigabyte Z370

Placa video: La acest capitol avem o problema din cauza fenomenului numit gpu mining, totul s-a dublat ca pret si chiar daca ai banii disponibili, sunt sanse mici sa gasesti ceva pe stoc. Recomandat ar fi sa gasesti un GTX 1060 la un pret cat mai mic sau un GTX 1050 Ti mult mai slab ca performanta, dar la aproape jumatate din pret comparativ un GTX 1060.Placa video GTX 1060

HDD: HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3 – Preferabil, pe langa un hdd clasic ar fi sa iei si un  SSD de 240 GB pe care sa instalezi sistemul de operare si sa ai loc sa instalezi cateva jocuri. Diferenta de performanta este imensa, totul devine fluid si sistemul responsive.

Hdd WD 1TB

Memorie: Corsair Vengeance LPX 8GB DIMM, DDR4, 2400MHz, CL14 – Corsair Vengeance pot sta fara rusine si intr-un sistem high-end de gaming, cu atat mai mult intr-un calculator ieftin de gaming. 8 GB ar trebui sa fie suficienti in majoritatea cazurilor. Deja jocuri ca Fallout 4, au ca si cerinte minime de memorie 8GB, recomandat 16GB.

Corsair Vengeance 8 GB DDR4

 

Carcasa + Sursa: Cum aspectul unei carcase este destul de subiectiv, in functie de gusturi, este recomandat sa nu optati pentru o carcasa cu o sursa mai mica de 500W.

Carcasa + sursa 500W

Monitorul si alte periferice nu fac subiectul acestui articol. Totalul necesar pentru achizitionarea acestui sistem, se invarte la data scrierii acestui articol, in jurul sumei de 3500 lei considerand ca ai ales un GTX 1060 la un pret de 1400 lei. Daca mergi pe un GTX 1050 TI poti sa cobori sub 3000 de lei.

Din pacate nu e o suma mica si e trist ca un sistem de gaming ieftin, decent, care sa duca jocurile  din generatia actuala a ajuns sa fie atat de scump fara monitor si alte periferice.

Dar asta e situatia! Happy gaming!

Calculator ieftin pentru jocuri (gaming) – Februarie 2018
4.7 (93.66%) 41 votes