Cred ca pentru multi dintre noi, jocurile au constituit elementul principal care a determinat pasiunea pentru calculator.

Un calculator ieftin pentru jocuri (gaming), va fi intotdeauna peste un PC de tip „office”, oricat de mic ar fi bugetul disponibil, in conditiile in care jocurile la care ravnesti sunt ceva mai mult decat jocurile din Facebook, Solitaire sau Candy Crush.

Din acest motiv am incercat sa fac o configuratie care sa permita rularea de jocuri solicitante (Overwatch, Crysis, Metro 2033, Fallout 4 etc.), fara pretentii de detalii vizuale „extreme” sau „anti-aliasing” insane.

Cu alte cuvinte se vor putea rula jocuri next-gen, la rezolutie Full HD (1980 x 1080), cu detaliile pe high, la un frame rate decent. Cu detaliile pe medium, probabil vor zbura.

O placa video buna, acompaniata de un procesor care sa nu o incetineasca, alaturi de suficient ram, vor constitui inima sistemului.

Fara prea multe alte vorbe goale, sa purcedem la drum:

Update 20 ianuarie 2016: Modificare procesor G3260 si G3258 care are multiplicator deblocat (la sugestia userului Involver)

Update 1 februarie 2016: Inlocuire recomandare carcasa + sursa, cea dinainte nu mai era pe stoc. Restul ramane de actualitate.

Update 20 decembrie 2016: Acum recomandarile pentru procesoare sunt modelele Skylake de la Intel. R.I.P. Haswell. Se mentine recomandarea la placa video GTX 750 Ti. Cu un efort financiar suplimentar, ar fi ideal sa cumparati un GTX 1050.

CPU: Procesor Intel® Core™ i3-6100, 3.70GHz, Skylake – Ideal ar fi fost cel putin un i5, dar chiar daca are doar 2 nuclee, este un procesor potent din generatie Skylake, si nici in 2016 nu sunt suficiente titluri care sa beneficieze la maxim de numarul de core-uri ale unui procesor. Il consider o recomandare buna pentru un sistem de jocuri „budget”.
i3 Skylake

Ca recomandare secundara, in care banii sunt chiar o problema grava si trebuie sa tii o dieta bazata pe paine si mustar pentru a te putea juca, mai poti considera si Procesor Intel® Pentium™ G4500, 3.50GHz, Skylake, 3MB, Socket 1151, din care mai poti stoarce cateva sute de MHz, lejer, prin BCLK overclocking, folosind coolerul stock.

Placa de baza: Placa de baza GIGABYTE GA-H110M-H DDR3, Soket 1151 – Un socket 1151 fara pretentii care sa nu crape, la un pret redus in acest moment.

Placa de baza socket 1151

Placa video: Placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 750 Ti – Aici chiar nu ne mai putem „juca”. Nu stiu cum faci, dar vorbim de cea mai importanta componenta a sistemului, cea care va duce in spate tot greul si milioanele de pixeli si poligoane randate. Credit la provident, vinzi un rinichi, plimbi cainii vecinului dar trebuie sa iti iei cel putin un GTX 750 Ti, chiar si modelul cel mai ieftin. Daca bugetul permite si vrei un sistem mai „future-proof”, trebuie sa mergi pe un GTX 1050.
Placa video

HDD: HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3 – In mod normal as recomanda un SSD, desi la banii astia mai mult de un 120GB nu cred ca o sa gasesti decat la vreo promotie de Black Friday. Daca esti in survivor mode si vrei sa ca totul sa fie „responsive”, poti sta cu Windows + 2-3 jocuri instalate simultan pe calculator si sa iti iei un SSD de 120 GB.
Hdd 7200 RPM

Memorie: Memorie Kingston HyperX Savage 8GB(2x4GB), DDR3, 1600MHz, CL9, 1.5V, XMP – Kingston HyperX Savage pot sta fara rusine si intr-un sistem high-end de gaming, cu atat mai mult intr-un calculator ieftin de gaming. 8GB ar trebui sa fie suficienti in majoritatea cazurilor. Deja jocuri ca Fallout 4, au ca si cerinte minime de memorie 8GB, recomandat 16GB.
Memorie 8GB

Carcasa + Sursa: Carcasa ACTIV 7 BV14 neagra, Mid Tower ATX, sursa 500W – O carcasa aratoasa pentru pretul ei, la reducere in momentul scrierii acestui articol. Sursa inclusa de 500W ar trebui sa tina satisfacator sistemul de mai sus.
Carcasa sistem gaming ieftin

Monitorul si alte periferice nu fac subiectul acestui articol. Totalul necesar pentru achizitionarea acestui sistem, se invarte la data scrierii acestui articol, in jurul sumei de 2050 lei, iar daca mergi pe procesorul G4500, pretul se va duce si mai jos cu vreo 200 de lei.

Happy gaming!

Calculator ieftin pentru jocuri (gaming) – Decembrie 2016
4.7 (93.16%) 38 votes