Dupa imensul succes al seriei Pascal, nVidia se pregateste sa lanseze urmatoarea generatie de hardware GeForce bazata pe noua arhitectura Turing.

Noul GPU nVidia este construit folosind procesul de 12nm „FFN” al TSMC si spera sa schimbe intreaga paradigma in ceea ce priveste modul in care sunt redate jocurile. Placile video din seria Pascal au fost cele mai longevive din serie datorita mining-ului de criptomonede si lipsei de concurenta din partea AMD.

Turing – Ray Tracing

La keynote-ul din 2018, CEO-ul nVidia Jensen Huang a anuntat noua arhitectura Turing ca fiind cel mai mare salt tehnologic de la arhitectura Tesla (G80) lansata in 2006. Noua seria se va chema RTX 20xx, R-ul venind de la Ray Tracing, o noua tehnica de randare ce modeleaza cu mai multa acuratete razele de lumina si reflexiile acestora pe diferite obiecte. Aceasta tehnica este foarte costisitoare din punctul de vedere al performantei si este utilizata in special in industria cinematografica. Aparent noi vom avea parte de ea in timp real folosind aceste placi, performanta calculelor pentru ray tracing fiind de peste 6x mai mare comparativ cu generatia anterioara.

Pe site-ul de nVidia este un slider in care este evidentiat foarte clar conceptul de ray tracing: https://www.nvidia.com/ro-ro/geforce/graphics-cards/rtx-2080-ti/

Performanta „ray tracing” se va masura in Giga Ray. De exemplu, un RTX 2080 Ti va avea in jur de 10 GRays/sec, un RTX 2080 8 GRays/sec iar un RTX 2070 in jur 6 GRays/sec. Comparativ cu „batranul” meu MSI GTX 1080 Ti, saltul de performanta este urias, tinand cont varful de gama al tehnologiei Pascal are in jur de 1,2 GRays/sec.

Nu e suficient sa ai doar „placa” pentru a beneficia de aceasta tehnologie, trebuie ca si jocul sa fie construit special pentru acest lucru. In acest moment lista este destul de scurta: Shadow of Tomb Raider, Battlefield 5, Metro Exodus (da!), MechWarrior 5.

Memoria

Noile placi video vin cu un nou sistem de memorie cu GDDR6, cu latime de banda mai mare, ideale pentru gaming 4K si minim 60 FPS. Comparativ cu GDDR5X, GDDR6 nu este chiar un salt asa mare de performanta ca la generatiile anterioare, deoarece multe din inovatii sunt deja prezente si in GDDR5X. Modele RTX 2070 si RTX 2080 vor avea 8 GB RAM iar RTX 2080 Ti va avea 11 GB RAM.

Turing – Tensor Cores

Arhitectura Turing aduce nucleele tensor core din Volta, specializate in procesarea retelelor neuronale, evident cu un boost de performanta fata de Volta. De asemenea, nVidia va folosi inteligenta artificiala pentru a optimiza numarul de „rays” randate dintr-o scena, un lucru la care nucleele tensor exceleaza.

Data lansare

Dupa cum ne-a obisnuit nVidia, primele modele lansate vor fi placile video high-end, care au cea mai mare marja de profit. Demn de notat este ca nu vom mai trebui sa asteptam peste 1 an pentru seria Ti, deoarece vom avea parte de RTX 2080 Ti inca de la lansare. Evident, primele batch-uri vor fi Founders Edition, urmand ca in perioada urmatoare sa apare implementari customizate de diferiti producatori, avand raciri performante si frecvente crescute din fabrica.

Pe pcgarage.ro, RTX 2080 si RTX 2080 Ti se vor lansa pe 20 septembrie, iar RTX 2070 este anuntat pentru luna octombrie.