Septembrie este luna in care Apple isi arata jucariile la care a lucrat tot anul, asa ca pentru fanii Apple, Craciunul a venit un pic mai devreme.

Noua generatie de telefoane Apple: iPhone Xs Max, Xs si Xr

iPhone Xs

iPhone Xs

Noul iPhone Xs este identic ca dimensiuni cu vechiul iPhone X – nicio surpriza aici (era de asteptat deoarece seriile cu S in coada aduc imbunatatiri incrementale). Ecranul a ramas un OLED de 5.8 inci, rezolutie de 1125×2436 la 458 de pixeli / inci densitate, dar aparent display-ul are un dynamic range mai mare cu 60%.

Imbucurator este faptul, ca in sfarsit noile device-uri sunt conforme cu standardul IP68, adica rezista la o adancime mai mare in apa: 1.5 m vs 1 m (IP67).

Pe partea de procesor, noul line-up (iPhone Xs, Xs MAX xi XR) beneficiaza de cel mai nou procesor Apple, A12 Bionic. Tim Cook a tinut sa evidentieze ca sunt primii din industrie cu un procesor fabricat pe 7 nm, evident mai rapid ca generatia anterioara (techradar.com estimeaza un 15% mai rapid decat A11 – dar ramane de vazut). La consum, procesorul este mai eficient cu 40%, are un GPU cu 50% mai rapid si o retea neuronala mai performanta. La 5 trilioane de operatii pe secunde, A12 promite o experienta extrem de fluida, dar probabil ca nu vei percepe diferenta daca vii de pe un iPhone X.

Xs Max (o denumire cam banala, cand te gandeste la Liquid Retina si alte buzz words) vine cu cel mai mare ecran de pana acum folosit intr-un telefon Apple: un OLED de 6.5 inci. Deoarece display-ul se intinde pana in marginea ramei, telefonul are aproximativ aceeasi dimensiune cu un iPhone 8 Plus. Alte diferente in afara de Xs nu sunt in afara de bateria mai puternica si ecranul mai mare.

Toate modelele din noua generatie sunt pe tiparul iPhone X, adica notch, Face ID si lipsa butonului de home cu amprenta. Spre dezamagirea mea, senzorul de amprenta inclus in display este inca un vis.

iPhone Xr

iPhone Xr

iPhone Xr, fiind fratele mai ponosit dintre cei 3, foloseste un nou display LCD numit Liquid Retina HD, fara 3D Touch dar care se lauda ca produce culorile cu cea mai mare acuratete. Doar modelele Xs si Xs Max au 3D Touch in continuare, un lucru destul de dezamagitor tinand cont ca generatiile anterioare, 6S si 7 beneficiaza de aceasta tehnologie. Demn de mentionat este faptul ca iPhone Xr are o noua dimensiune de display, 6.1 inci si vine intr-o multitudine de culori. O noua dimensiune a ecranului, implica fragmentarea aplicatiilor si o noua bataie de cap pentru developeri. Multumim Apple!

Pe partea de foto, avem imbunatatiri importante atat pentru camerele duale din spate cat si pentru cea frontala. Ambele modele Xs Max si Xs au 2 camere de 12 megapixeli, cu stabilizare optica, un nou senzor pentru camera wide-angle si un True Tone senzor de asemenea imbunatatit. Modelul Xr are o singura camera dar este aceeasi cu cea telephoto de la Xs si Xs Max.

Un lucru care mi s-a parut extrem de tare, este posibilitatea modificarii background-ului la pozele de tip portret, dupa fotografiere.

Erai invidios ca doar telefoanele cu Android au dual-sim? Apple a realizat ca oamenii mai pleaca si in vacante si probabil si-ar dori sa mai insereze un sim pe langa cel existent, astfel incat sa beneficieze de tarifele din tarile in care calatoresc, scapand de sumele imense platite in roaming, in special la traficul de date. Doar telefoanele vandute in China vor avea 2 sim-uri fizice (introduse in acelasi tray), restul avand un sim fizic si un eSim (adica un sim virtual – similar cu ce foloseste ceasul Apple).

Watch Series 4

Watch Series 4

Watch Series 4

Cred ca acesta este primul ceas Apple pe care l-as cumpara. Mai subtire, ecran cu 30% mai mare, performanta crescuta si cel mai important lucru: senzorul EKG, putand astfel detecta anomalii despre ritmul tau cardiac. Ideal de facut cadou la mame si bunici :)

Preturile oficiale Apple in dolari

iPhone Xr are un pret de pornire de 749 dolari, iPhone Xs costa 999 dolari, iar iPhone Xs Max urca la 1099 dolari. Cel mai ieftin iPhone o sa fie iPhone 7 la 449 dolari si probabil ca Apple spera sa creasca cota de piata in tari ca India, unde au un doar 1%.

Anul acesta, compania din Cupertino va reusi cea mai mare lansare ca si numar de tari, in Romania ajungand relativ repede, adica pe 28 septembrie.