Imi aduc foarte bine aminte de anul 2000 cand a fost lansat Diablo 2.

Amintirile ma chinuiesc mai rau ca Lordul Terorii: Diablo

Stay awhile and listen!

In acel an am avut examenul de bacalaureat si intr-un efort de maxima vointa mi-am luat PC-ul in brate si l-am dus la bunica-mea cu instructiuni foarte clare sa nu imi deschida usa decat daca vin sa ridic snitele sau ceva cozonac. Altfel sa imi dea cu interzis, 502 Bad Gateway si alte coduri de eroare care sa ma faca sa ma intorc de urgenta acasa, la invatat.

Nu ai cum sa faci un review despre Diablo 2 – Resurrected fara sa vorbesti despre cat de grozav a fost Diablo 1 si apoi continuarea Diablo 2 + Lord of Destruction.

Diablo 1 a fost un joc superb, dark, gotic, scarry, cu grafica realista, metalica as putea spune. Exact opusul la ce vedeam la stilul cartoonish din Warcraft 1, 2 de la acea vreme (pastrat si in World of Warcraft). Motivul principal a fost ca jocul nu a fost conceput de Blizzard ci de o firma numita Condor Games, care avea la dispozitie un buget minuscul de 1.2 milioane de $. Prezentand proiectul Blizzardului, acestia au ramas impresionati, i-au cumparat si au infiintat Blizzard North. In plus au alocat resursele de la proiectul in desfasurare Starcraft ca sa lanseze mai repede Diablo si serviciul online de multiplayer Battle.net

Diablo 1 - Butcher

Diablo 1 avea 16 nivele generate random sub biserica din Tristram (+ cateva questuri random) si la final te rafuiai cu Diablo. Diablo 2 a fost impartit in 4 acte si indeplinea visul jucatorilor din Diablo 1, sa vada ce e in exteriorul satului si sa descopere lumea din Sanctuary.

Diablo 2 – Resurrected – „Adevarat a inviat”

Not even death can save you from me!

Numele este reprezentativ de 2 ori: in primul rand pentru ca au inviat proiectul din 2000 si l-au imbracat intr-o haina noua si in al 2-lea rand pentru ca Diablo a fost omorat in prima iteratie si acum a inviat (in The Wanderer).

M-am bucurat nespus cand am aflat ca doar grafica va fi actualizata si in rest va fi acelasi joc, cu mecanica originala si stilul de atunci, greu, neiertator, fara quick save-uri si alte chestii cu care ne-am obisnuit acum in jocurile moderne. E ca o intoarcere in timp dar fara a suferi de grafica pixelata din rezolutia originala de 800×600 (care inca poate fi vazuta apasand tasta G pe PC pentru a putea aprecia ce avem in prezent). Pentru norocosul de mine din trecut, grafica din versiunea originala era accelerata 3D pentru ca detineam un Voodoo 2! Ce vremuri!

Diablo 2 Original vs Resurrected 1/2Diablo 2 Original vs Resurrected 2/2

Diablo 2 vs. Diablo 2 – Resurrected

Grafica din Resurrected nu e doar adusa la rezolutii moderne 2K/4K ci e refacuta in totalitate si arata fenomenal, chiar mai bine decat Diablo 3 / Reaper of Souls daca ma intrebi pe mine desi nu are decor distructibil si alte bling bling-uri. Vinovatii de acest lucru sunt un alt studio care a fost inglobat in Blizzard si care pana la „merge” purta numele de Vicarious Visions. Acum probabil se vor numi Blizzard Albany (dupa locatia in care se afla). Cei ~200 de oameni super talentati si fara cultura de „sexual harassment” aferenta sper ca vor fi o gura de aer proaspat pentru compania greu incercata de scandalurile din ultima vreme.

Diablo 2 - Original Act 2Diablo 2 - Resurrected Act 2

Comparatia cea mai buna o face tot Blizzard. Diablo 2 e ca un papusar care trage de sfori papusa Diablo 2 – Resurrected. Din punct de vedere al programatorului vad Diablo 2 ca un API catre care Resurrected trimite requesturi :). Totusi nu e identic 100%, s-au facut cateva imbunatatiri, asa numitele „Quality of Life Improvements”: aurul se strange automat cand treci prin zona cu pricina, pagina caracterului contine si bonusurile provenite de la gear, stash-ul comun cu celelalte caractere isi face aparitia, dar nimic care sa afecteze experienta originala.

Gamerii mai tineri nu o sa fie asa fericiti, totusi mecanica jocului e un produs de acum 21 de ani si primul lucru pe care o sa-l injure e gestiunea inventarului. Asa era viata in trecut! Grea, cu stat la coada in ploaie si frig pentru lapte / paine pe cartela. Naveta catre sat/oras devine o rutina pentru a descarca inventarul. Sa va povestesc ca in Diablo 1 mergeam pe jos prin labirint ca sa ajung in Tristram pentru trade, ca sa mai economisesc un bilet scroll de town portal?

Farmam si noi ceva? Toate unicele/set sa apeleze la mine!

Diablo 2 - Resurrected - Fratello Sorc lvl 90

Desi eu nu sunt un fan al grindului pentru iteme, prietenii mei sunt adevarati maniaci, cu fratimiu in frunte (vezi screenshot deasupra cu vrajitoarea lui lvl 90). Scopul lor e singular: levelat caracterul cat mai repede, ajuns pe hell si farmat iteme, esente, ajuns in „Uber Tristram” unde te caftesti cu toti boshii la un loc sau vanezi un realm care a reusit sa declanseze evenimentul „Diablo Clone” sau „Uber Diablo”. Despre ce e vorba? In momentul cand joci online si se vinde un anumit numar de inele SoJ (Stone of Jordan) pe un server se declanseaza evenimentul. Daca joci offline (single player) e suficient sa vinzi un singur inel pentru a declansa evenimentul si doar pe Hell functioneaza.

Atentie cu un caracter facut in offline nu vei putea juca niciodata online! Problema principala pentru jucatul online sunt cozile de asteptare imense pentru ca aparent foarte multe lume joaca si depaseste capacitatea serverelor. Cei care au jucat WoW sau alte MMORPG-uri cunosc fenomenul foarte bine, in special in perioada de lansarea a jocului sau a unui addon nou.

Merita cumparat Diablo 2 – Resurrected?

Beware! Beyond lies mortal danger for the likes of you!

Fara absolut niciun dubiu: DA!

E o bijuterie dezgropata de grafica moderna si skill-ul celor de Vicarious Visions. E acel Diablo care te face iar sa iti fie frica de intuneric si care straluceste in multiplayer. Nu juca offline pentru ca e pacat daca ai niscavai prieteni. E superb si pe consola, Playstation 5 in special datorita felului cum e implementat controllerul. Merge si pe Nintendo Switch foarte bine. Din pacate nu poti juca Resurrected de pe PC cu cineva care joaca pe PS5 sa zicem. Dar exista o promisiunea ca acest lucru se va intampla pe viitor.

Daca ti-a placut Diablo 1 / 2 va fi o placere sa revii. Dupa peste 20 de ani, uitasem foarte multe questuri si cu grafica schimbata a fost aproape ca un joc nou. Daca nu l-ai jucat niciodata, ai acum sansa sa calatoresti in trecut si sa intelegi un fenomen din industria action rpg-urilor din acea vreme.

Diablo 2 – Resurrected contine si actul 5 din Lord of Destruction asa ca in 40 euro cat costa jocul primesti ceva value. Daca stai calare pe el, jocul il termini pe normal in 2-3 zile full time sa zicem. In trecut dura mult mai mult dintr-un simplu motiv: timpii de incarcare.

Daca vrei sa ajungi level maxim (99) timpul estimat este de aproximativ 200 ore. Happy gaming pana apare Diablo 4!

P.S. 1: Poti sa scoti runele sau gems-urile dintr-un item cu socket-uri folosind Horadric Cube: item-ul cu pricina, un Hel rune si un Scroll de Town Portal -> Transmute
P.S. 2: Mai tine minte cineva Diablo 1 – Hellfire, facut de Synergistic Software (divizie Sierra) ? ;)

Cerinte de sistem Diablo 2 – Resurrected

Minim:

OS: Windows 10
Procesor: Intel Core i3-3250/AMD FX-4350
Video: Nvidia GTX 660/AMD Radeon HD 7850
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 30 GB
Internet: Broadband Internet connection
Resolutie: 1280 x 720

Recomandat

OS: Windows 10
Procesor: Intel Core i5-9600k/AMD Ryzen 5 2600
Video: Nvidia GTX 1060/AMD Radeon RX 5500 XT
Memorie: 16 GB RAM
Stocare: 30GB
Internet: Broadband Internet connection
Resolutie: 1920 x 1080

Cerinte pentru Diablo 2 original for the lolz :)

OS: Windows 2000, 95, 98, NT
Procesor: Intel Pentium 233 sau echivalent
Video: Placa video compatibila Direct X, 8 MB Glide sau compatibila Direct 3D pentru accelerare 3D
Memorie: 32 MB RAM (64MB pentru accelerare 3D)
Stocare: 650 MB
Internet: 28.8 Kbps modem sau mai rapid (doar pentru multiplayer)
Resolutie: 640×480, 800×600