Pentru o buna perioada de timp, Apple a fost singura companie care a mai inovat cat de cat in domeniul tabletelor si a dominat piata fara drept de apel.  Samsung a acceptat pozitia a doua si s-a multumit (in parte) sa imite Apple, fara prea multa invoatie. Chiar in ultima perioada nu prea mai aparuse nimic interesant, cel putin pe partea de Android.

Anul trecut insa a produs o schimbare de paradigma. Lockdown-urile extinse cauzate de COVID au facut ca work from home si scoala online sa devina aproape normale. Drept urmare, cererea pentru laptop-uri si tablete a crescut foarte mult in 2020 comparativ cu 2019, deoarece multi copii aveau nevoie de un dispozitiv cu care sa se conecteze la cursuri. Cum un telefon are ecranul prea mic iar un laptop era fie prea scump, fie nu la fel de versatil,  tabletele au primit o noua sansa la viata. Asta s-a si vazut in cresterea vanzarilor. Cu 20% mai mari in trimestrul 4 din 2020, fata de acelasi trimestru din 2019 (sursa). O alta consecinta a fost interesul crescut al producatorilor de a lansa modele noi. Asa ca incepand chiar de anul trecut am avut parte de multe modele noi,  care au incercat sa schimbe status-quo-ul. Si cand vorbesc de modele noi, nu ma refer la tabletele alea pe la 4-500 de lei cu RAM si stocare de tot rasul, ci tablete „adevarate”, aduse la zi, cu design-uri actuale si specificatii de top.  Lenovo si Huawei au lansat atat anul trecut cat si anul acesta niste modele foarte interesante, atat ca aspect cat si ca putere de calcul.

Nici Xiaomi nu vrut sa piarda trenul asa ca anul acesta au revitalizat linia de tablete cu Pad 5 si Pad 5 Pro. Cam era si cazul daca tinem cont  cand s-a lansat Xiaomi Pad 4. In 2018!  Dar daca modelul anterior era unul mid-range si nu foarte interesant, Xiaomi  a schimbat tactica cu familia 5 si incearca sa aduca si pe piata tabletelor raportul calitate-pret excelent cu care ne-au obisnuit.  Daca Pad Pro 5 este momentan exclusiv pentru China, Pad 5 a avut parte de o lansare mondiala.  Astfel Xiaomi Pad 5 vine cu un design premium (foarte asemanator cu Ipad Air),  specificatii tehnice bune, cu cateva compromisuri ici colo si un pret foarte bun – in jur de 1800 lei la eMag.  Vine si cu suport de stylus, care din pacate nu este inclus si se vinde separat la un pret relativ piperat – undeva la 400 de lei. Cu toate aceastea, Xiaomi Pad 5 a avut o lansare de succes si la noi in Romania asa ca la momentul scrierii acestui articol, stocurile sunt epuizate pe la majoritatea retailerilor online. In articolul de mai jos, vom vedea daca Xiaomi a reusit din nou sa dea lovitura cu Xiaomi Pad 5.

Specificatii  pe scurt

  • Exterior: Fata sticla,  cadru aluminiu, spate plastic  254.7 x 166.3 x 6.9mm, 511 g;
  • Ecran: 11.00 ” IPS LCD, 1B culori, refresh 120 Hz, HDR 10, Dolby Vision,  rezolutie 2560 x 1600 px , 16:10, (274 ppi);
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 860 (7 nm): Octa-core (1×2.96 GHz Kryo 485 Gold & 3×2.42 GHz Kryo 485 Gold & 4×1.78 GHz Kryo 485 Silver); Adreno 640;
  • Memorie: 5 GB RAM, 128 Gb, fara slot memorie!
  • OS/Software: Android 11, MIUI 12.5.
  • Camere spate: Principala: 13 MP, f/2.0;  video 4K@30 fps;
  • Camera fata: 8 MP, f/2.0;  video: 1080P@30fps;
  • Baterie: 8720 mAh, Fast Charging 33 W, incarcator in cutie de 22.5 W;
  • Deblocare: PIN, face unlock;
  • Conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, USB Type-C;

Prezentare produs

Tableta vine intr-o cutie alba, destul de maricica. Se pare ca cei de la Xiaomi au uitat sa salveze planeta si au inclus si un incarcator in cutie. Dar cumva parca sa nu uitam ca este un produs de „buget”, incarcatorul inclus duce numai 22.5W, desi tableta suporta incarcare la 33W. Marea lipsa din cutie este cea a unui stylus, care ar fi facut sa avem parte un pachet cu adevarat complet. Dar presupun ca asta ar fi insemnat un pret mai ridicat.

Xiaomi Pad 5 unbox

Din fata, tableta impresioneaza cu raportul ecran-corp, 82,8%, care este peste ce ofera iPad Air 81.3%. Xiaomi arata ca poti sa arati bine si pe bani putini :)

Marginea ecranului este simetrica pe toate cele 4 laturi si are exact 0.9 cm latime, cat sa nu stai cu degetele pe ecran. Pe partea de sus (?),  se afla si camera frontala, avand loc suficient in marginea neagra care inconjoara ecranul.  De ce am pus semnul intrebarii ? Pentru ca in momentul in care tii tableta in mod landscape (peste 50% din timp), camera va fi situata in lateral, nu chiar cea mai buna pozitie pentru un call.  Poate ar fi fost mai bine daca plasau camera pe una din lateralele mari ale tabletei… Ma rog, probabil nu au vrut sa riste cu o miscare „indrazneata”.

Spatele tabletei este din plastic, eu am varianta cu culoare alba. Nu este un alb simplu, ca sa zic asa, ci unul cu joc cu culori, in functie de unghiul din care privesti.  Probabil de aceea ii spune la culoare Pearl White, deoarece reflecta lumina asemeni unei perle. Nu am priceput de ce Xiaomi au trantit in mijlocul spatelui un sticker cu informstiile de reglementare (care se gasesc de altfel si in coltul tabletei).  Mi-a luat destul de mult sa il indepartez, fiind foarte incapatanat si lasand tot felul de urme lipicioase.  Sunt de acord cu spatele din plastic, deoarece oricum tableta va sta intr-o carcasa 99% din timp. Stiu ca arata foarte bine fara carcasa si are o aderenta relativ buna, multumita spatelui din plastic. Dar fiind o tableta destul de mare, nu este cel mai confortabil sa o tii in brate pentru perioade lungi de timp. Aici intervine carcasa cu suport. Plus ca linistea mea sufleteasca este mai de pret decat stilul :)

Tot pe spate avem si camera si desi locasul ne-ar lasa sa intelegem ca sunt 2 camere acolo, de fapt este una singura, doar locul de sus fiind folosit. Pe a doua lentila scrie 13 MP… Camera principala are, evident, 13 MP si avem si un dual flash acolo. Initial am crezut ca au utlilizat un modul de camera ramas nefolosit de pe la alte modele. Chiar seamana destul de bine cu modulul de camere al Redmi K40, dar telefonul mai are inca 2 camere mai mici intre cele 2 mari.  Ma rog, o decizie destul de ciudata. OK, facem cost-saving, dar mi se pare ca  da impresia de ieftin, acolo unde nu este cazul. Gen, imitatiile de Iphone sau Samsung Galaxy, care pareau ca au 3 camere pe spate dar de fapt doar una singura era functionala.  De asemenea, ar fi fost mult mai bine daca camera era in linie cu restul spatelui. Asa scapam si de balanganeala cand sta tableta culcata pe spate. Nu cred ca nu aveau loc, dar banuiesc ca e tot un mod de cost-saving.

Xiaomi Pad 5 camera Cadrul tabletei este din aluminiu si este destul de aglomerat pe toate cele 4 parti. Astfel pe partea de sus avem 2 difuzoare, un microfon si butonul de on/off (fara amprenta integrata). Pe partea dreapta avem 2 microfoane si slotul magnetic pentru stylus (se achizitioneaza separat). Pe partea de jos avem iar inca 2 difuzoare si un microfon, plus mufa USB-C. Pe partea stanga avem doar un slot magnetic cu 3 pini pentru tastatura (optionala si ea).