Hardware

Ecran

Are o diagonala de aproape 11 inchi, de tip IPS LCD. Rezolutia este generoasa – 2560 x 1600 pixeli si cu aspect 16:10 si cu un PPI de 274. Ecranul are 1 miliard de culori si suporta HDR10 si Dolby Vision. Peste toate astea are si rata de refresh de 120Hz. Rata de refresh nu este adaptativa dar nu cred ca este atat de important in cazul unei tablete.

Imaginea este placuta si ai destul de multe optiuni de customizare – light si dark theme, mod de citit, profile de culoare etc. Filmele se vad excelent – Netflix chiar ne informeaza ca tableta este HDR capable – HDR 10 – HEVC si Dolby vision. Ecranul este o idee reflectiv si amprentele se vad destul de pronuntat, asa ca pentru o vizionare optima ar fi bine sa aveti un servetel la indemana sa il lustruiti. Se vede destul de bine si in lumina puternica.

Sunet

Xiaomi Pad 5 vine cu un „sistem” de 4 boxe care vin si ele cu suport Dolby Atmos.  Pentru o tableta,  difuzoarele se aud destul bine si puternic. Nu va asteptati la un bass sa va sparga plamanii, dar poate inlocui cu succes o boxa bluetooth. In meniul de sunet, daca avem Dolby Atmos activat  avem si un equalizer, cu cateva presetari, dar care sunt destul de conservatoare.  Din pacate nu poti sa faci split screen la equalizer si la youtube de exemplu, ca sa poti vedea live ce efect au schimbarile pe care le faci tu pe equalizer. De mentionat ca tableta nu are mufa de 3,5 mm, deci casti doar cu adaptor sau pe bluetooth.

Xiaomi Pad 5 speaker

Baterie

Bateria este mare la 8720 mAh si incarcare rapida la 33W.  Am apreciat ca avem incarcator in cutie, ce nu am apreciat este ca e doar de 22.5 W. M-am obisnuit cu acest „modus operandi”, deoarece si la vechiul meu telefon Xiaomi Mi 9T in cutie am avut un incarcator de 19W parca, desi telefonul suporta incarcare la 27W. Ma rog, este un impediment relativ mic, sa zic asa, deoarece autonomia in stand-by este excelenta. Neavand suport de retea GSM sau GPS, consumul pe WIFI este modest.

Chipset, Ram, Stocare

Chipsetul este un Snapdragon 860, practic un Snapdragon 855 cu overclock  ajutat de 6 GB RAM si 128 GB de stocare, fara slot de card.  Desi a fost lansat anul acesta, SD 860 este de fapt fostul SD 855 lansat acum aproape 3 ani, cu frecvente putin marite.  Cu toate acestea, este peste toate variantele de mijloc lansate de Qualcomm (SD 778G sau SD 780G) la performanta.

Ii acord un mic minus ca avem doar 6 GB de RAM si nu putem mari capacitatea de stocare.

Securitate

Tabletele de buget se pare ca nu beneficiaza de deblocare cu amprenta in buton sau ecran, in schimb avem parte de deblocare faciala care este foarte rapida, peste ce am mai folosit eu pe Android. Cred ca cei de la Xiaomi au modificat putin setarile de recunoastere, sa fie mai laxe, mergand pe principiul ca oricum tableta o tii mai mult acasa, deci sansele sa intre pe mana cuiva care ar vrea sa o deblocheze fraudulos sunt mai mici. Oricum, sunt foarte multumit, merge din orice pozitie – apesi pe butonul de on/off si atata timp cat esti in vizorul camerei, tableta se deblocheaza instant. Sweet!

Teste performanta

Rezultatele sunt multumitoare, cum era si de asteptat de altfel. De remarcat stabilitatea foarte buna a tabletei in stress testul 3D Mark, de 99.4% dupa rularea a 20 de teste Wild Life.  In utilizarea zilnic tableta oricum se comporta exemplar (bine, este si noua – mai vedem peste 2 ani), nu am ce sa ii reprosez.

3DMark Wild Life
Geekbench 5Geekbench Xiaomi Pad 5

 

Software

Tableta vine evident cu Android 11, cu o versiune speciala pentru tableta a launcher-ului propriu Xiaomi MIUI 12.  Astfel, ecranul principal se adapteaza automat in functie de cum tii tableta (in modul portret sau landscape).

Screenshot_2021-11-03-18-27-40-597_com.miui.home

MIUI oricum s-a inspirat la greu din iOS, vizibil in modul in care sunt tratate notificarile si centrul de control – identic. Swipe stanga sus vezi notificarile, swipe dreapta sus apare centrul de control. Iar setarile zici ca sunt luate de pe un dispozitiv Apple. Nu ma deranjeaza, atata timp cat totul functioneaza cum trebuie. Xiaomi Pad 5 settings

In rest, este good ol’ Android, nu prea am ce sa mai zic.  Poate doar ca tableta nu vine cu teme pentru ecran, cel putin deocamdata. Putem sa schimbam imaginea de fundal dar cam atat.