Camera foto si video

Xiaomi Pad 5 vine cu urmatoarea configuratie

  • camera principala:13 MP, pixeli 1.2 µm,  24 mm, f/2.2, PDAF;
    • video 4K@30 fps; slow motion 1080p@120 fp, gyro-EIS
  • camera selfie: 8 MP, pixeli 1.2 µm, 27 mm, f/2.0;
    • video: 1080P@30fps, HDR

Banuiesc ca nu va asteptati sa merg cu tableta pe afara sa fac poze, nu?  Camera de pe spate oricum mi se pare o risipa de spatiu, deoarece motive sa faci poze sau sa filmezi cu tableta cu ea… nu prea ai. Iar camera de pe fata este o camera normala, pe care o vei folosi 99% pentru video-calluri. Nu este foarte comoda pentru selfie-uri orice ai face.  Oricum, care sunt sansele sa cumperi o tableta special pentru camera?

Impresii utilizare zilnica

Nu am mai butonat la o tableta de ceva timp. Mai am pe undeva un Apple Ipad Mini 3 care a fost utilizat la vremea lui destul de intens. Cu timpul insa, am cam lasat-o deoparte  si pentru ca incepuse sa incetineasca vizibil. Nici nu mai stiu pe unde este. Nu stiu daca as mai fi cumparat vreo tableta daca nu era COVID-ul si scoala online. Fata mea cea mare avea nevoie de un dispozitiv pentru orele online si Xiaomi Pad 5 mi-a atras atentia de cand am citit prima oara despre ea. Si vreau sa va spun ca nu m-a dezamagit.  Nu este cea mai usoara tableta la 511 g dar un copil o poate manevra cu relativa usurinta. Iar desenele animate se vad excelent, ce sa zic.

Xiaomi Pad 5

Dupa cum am mai zis si inainte, am luat si o carcasa de protectie, de la Dux Ducis, ca sa poata fi folosita hands-free. Mi s-a parut decenta carcasa, nu neaparat ieftina (110 de lei), sa vedem cum va rezista in timp.

Nu am intalnit probleme deosebite in timpul utilizarii, totul a mers struna.  Am testat-o si in jocuri si straluceste in special in jocurile de strategie, de constructie, in care se aduna foarte multe chestii pe ecran. Avand ditami ecranul treaba merge mult mai repede decat pe un ecran mititel. Pentru FPS-uri in schimb sau jocuri cu masini, nu este cea mai comoda deoarece trebuie sa o tii in maini si dupa o vreme devine incomoda. In schimb poti conecta frumusel un controller, gen Xbox si ti-ai facut o mica consola de jocuri!

Alternative

In plaja de pret in care ne invartim sunt ceva optiuni demne de mentionat. Astfel, gasim Apple iPad 9 la un pret relativ apropiat, 1900 de lei. In acesti bani beneficiem de ecosistemul Apple, mai dezvoltat decat cel Android dar si de o serie de limitari – design-ul este deja cam depasit cu ramele alea groase sus si jos, ecranul are doar 60 Hz refresh iar capacitatea de stocare este 64 GB. Avem difuzoare stereo dar doar 2 bucati iar chipsetul Bionic A13 este si el relativ vechi, dar  mai puternic decat Snapdragon 860. Destul de multe minusuri, dupa mine.

iPad 9

Trecand la Android, o alta varianta interesanta vine de la Lenovo si ma refer la modelul P11 Pro care se poate gasi tot cam pe la 1900 de lei. Modelul de care discut vine cu un design similar Xiaomi, un ecran superb OLED dar cu refresh maxim 60 Hz, 4 difuzoare stereo si spate metalic. De asemenea, P11 Pro are si slot de expansiune memorie Micro SD si  senzor de amprenta inclus in butonul de pornire.  Procesorul este ceva mai slab, un Snapdragon 730 si versiunea la 1900 de lei are doar 4GB de RAM.  Pentru 100 de lei in plus, gasesti versiunea cu 6 GB de RAM. In 2021 Lenovo au lansat o versiune noua de P11 Pro, cu Snapdragon 870 dar din pacate nu se gaseste la noi pe cai oficiale si ma astept sa fie mai scumpa. P11 Pro

Ar mai fi Huawei Matepad 11 care se gaseste pe la 1999 de lei si uneori mai intra la oferta fie cu tastatura, fie cu smart pen. Specificatiile sunt aproape identice cu cele ale tabletei Xiaomi, ba vine chiar cu un procesor mai puternic, Snapdragon 865.  Are si slot de memorie separat si stie si Wifi 6. Pachetul pare interesant dar din pacate lipsa serviciilor Google ii stirbeste mult din atractivitate. Exista workaround-uri dar nu sunt perfecte.

Matepad 11

De la Samsung ar mai fi poate Galaxy Tab S7 FE sau S6 Lite dar  nu mi se pare ca sunt concurenta pentru Xiaomi Pad 5. S7 FE este mai mare si mai scumpa, cu un hardware inferior iar S6 Lite este destul de invechita dar vine cu stylus inclus.

Concluzie

Ce concluzie putem trage la sfarsit? Xiaomi Pad 5 are multe de oferit la un pret mai mult decat rezonabil. Design reusit, ecran 2K excelent, cu refresh 120Hz, sunet Dolby pe 4 difuzoare, procesor puternic,  suport Smart Pen – toate astea  undeva la 1800 de lei. Ca sa nu mai zic ca la momentul lansarii a costat 1400 de lei!  La 1400 de lei nu avea practic concurenta, la 1800 de lei lucrurile sunt ceva mai nuantate. Oricum, nu prea se gaseste pe stoc pe nicaieri si unii baieti mai destepti au marit pretul (2000 de lei).

Xiaomi Pad 5 back

Nu este perfecta – nu avem slot de card Micro SD, nu are mufa de 3,5 mm, spatele nu este metalic si alegerea pentru modulul de camera cu un loc nefolosit a fost cel putin dubioasa. Dar compromisurile sunt facute in niste zone care nici conteaza atat de mult! Asa ca nu cred ca gresesc prea mult cand zic ca avem parte de un best-buy in zona sub 2000 de lei!

 

[+] Plusuri [-] Minusuri
design premium modul de camere cu loc nefolosit
ecran 2K cu refreh 120Hz, HDR10+, Dolby Vision lipsa slot SD, lipsa mufa 3.5 mm
4 difuzoare, Dolby Audio lipsa stylus din pachet
pret imbatabil
suport stylus