E pe bani? Noi vrem gratis…

Jocul se afla in stadiu de beta, care e mai mult teoretic, deoarece jocul este  destul de finisat. Dota 2 este  free 2 play, cu toti eroi accesibili de la inceput,  pentru toata lumea urmand si ca urmatorii eroi introdusi sa fie la fel de gratuiti.  Totusi de unde scoate bani Valve? Stati linisti s-au gandit si la asta. Ce spuneti de posibilitatea de a cumpara diverse iteme care schimba aspectul eroilor din joc – armuri, coifuri, arme etc ? Pe bani adevarati. Acestea nu au nici o influenta asupra caracteristicilor eroului in joc, schimbarile avand loc doar la nivel estetic. Valve a facut o miscare interesanta aici, dupa parerea mea, incurajand jucatorii sa creeze content pentru eroi, de genul armuri, palarii, sepci, curele barbi, sabii, buzdugane si alte articole de moda hipster. Daca aceste articole sunt aprobate, ele se vor vinde apoi pe store-ul jocului, pe bani adevarati evident,  profitul fiind impartit intre Valve si creator. In store sunt deja disponibile o gramada de iteme, unele grupate in seturi pentru un anumit erou.  Dupa moda Diablo 3, a inceput si aici sa se vehiculeze sume importante pentru anumite iteme si “curieri” speciali/rari din joc. Ma rog, daca aruncati un ochi o sa vedeti ca sunt o gramada de chestiute de vanzare, gen badge-uri pentru diverse echipe, pe care vrei sa le sustii, voci de announceri noi, bilete de acces la turnee etc.

Ceva epic si colorat Profetul a prins ceva! Batalie la turn

Dota e pe lista la Olimpiada?

Cel putin… Ecosistemul jocului a fost din start creat cu gandul la E-sports si se vede acest lucru. Valve au pregatit extraordinar acest aspect, dand ceata Blizzard-ului cu Bnet-ul lor 2.0 cu tot. Astfel, din 2 click-uri poti sa vizionezi live jocuri aflate in desfasurare fie din turnee importante si promovate in joc , fie ale unor jucatori aflati in “Hall of Fame”  sau, de ce nu,  ale prietenilor ta. De exemplu, intri in Dota2 si vezi ca prietenii tai au inceput sa joace fara tine. Dai click pe unul din prieteni, apoi view game. In 30 de secunde esti in joc si il vizionezi, cu un delay de 1-2 minute, pentru a nu influenta cursul jocului.

Pentru cele mai multe turnee va trebui sa achizitionezi un bilet pentru a avea acces, evident de pe store-ul jocului. Ideea este de a castiga si organizatorii turneelor si  a nu se baza doar pe veniturile provenite din bunavointa sponsorilor. Din aceasta miscare castiga atat Valve cat si organizatorii de turnee.  Valve ii incurajeaza pe organizatori sa ofere si ceva content suplimentar platitorilor de bilet, sub forma unui curier “special” in joc sau iteme deosebite (thumbs up din nou!) si astfel sa incurajeze achizitionarea de bilete. In joc este integrat si un calendar pe care ai marcate turneele cu data si ora de desfasurare si astfel iti poti alege ce si cum sa urmaresti, daca esti un fanatic dota.

Gazeta de perete

In joc ai o sectiune speciala “Community”, un fel de “Hall of Fame”,  unde ii poti vedea pe cei mai merituosi jucatori ai saptamanii in desfasurare si daca ai norocul sa fie online (iti apare acolo ca e online si joaca un joc), ii poti urmari in desfasurare, live, alaturi de mii de alti spectatori.  Am urmarit si eu de curiozitate un astfel de joc, si intr-adevar, nivelul jocului era unul ridicat, se vedea diferenta fata de jocurile de nubleti la care am avut  ocazia sa particip :) Puteam sa pariez ca jocul se va termina cu infrangerea echipei Radiant, care pierduse deja rax-urile (bazele din care apar creepii)  pe 2 linii, o situatie din care e aproape imposibil sa iti mai revii, si totusi… Radiant au castigat. Aproape un miracol, zic eu.

Fugiti baieti! Sa ne laudam un pic! Stun peste stun!

Tipuri de joace

Cand dai Play si vrei sa joci un joc public, sau “Pub” iti poti alege intre mai multe moduri de joc: All Pick, All Random Single Draft, Random Draft,  Least Played si Captain’s Pick. Cele mai populare moduri sunt primele 3,  cu All Pick dominand destul de clar ca mod preferat de joc. Astfel, in All Pick iti poti alege pe oricare dintre eroi,  in All Random, eroul tau este atribuit la intamplare de server iar Single Draft, ai de ales din 3 eroi, cate unul de Str, Agi sau Int. Exista si posibilitatea de a aranja jocuri private, precum si pe echipe sau de a juca jocuri practice impotriva bot-ilor.

Eu sunt nub, tu fa-ma mare…

Pentru un neinitiat, jocul poate parea putin coplesitor, nefiind  foarte noob-friendly. In meniul principal al jocului exista o sectiune speciala Learn to play  cu tutorials, quests si play with a mentor dar sectiunea nu este inca activa. Daca totusi ai taria sa treci peste aparenta lipsa de accesibilitate si sa intri in joc, actiunea te va fascina cu siguranta. Exista atatea posibilitati si combinatii de eroi, incat nici un joc nu va fi identic cu altul. Apoi, fiecare erou poate fi jucat in cateva moduri diferite, build-urile  (modul de alocare al skilurilor, adicatelea) variind in functie de rolul pe care vrei sa il joace sau de inamicii intalniti (Marea majoritate a eroilor au un rol standard si inca un rol pe care il pot juca, ceva mai putin eficient). Unde mai pui, pe deasupra, ca itemele pe care le poti cumpara din joc au si ele un rol deosebit, de important, o alegere gresita putand fii fatala sau o alegere inspirata putand schimba cursul jocului…

Eroii nu sunt toti la fel (Doh!) unii fiind usor accesibili si recomandabil a fi jucati la inceput (gen Skeleton King – o singura abilitate activa, Riki – perma- invizibil etc) iar altii avand nevoie de ceva skill dar care pot inclina balanta daca sunt utilizati la potentialul lor adevarat (Pudge – evident). Mai jos un mic exemplu de ownage cu Profetul, un erou relativ facil de jucat cu el dar greu de jucat impotriva!