Armatele inamice se intalnesc in fata turnurilor de aparare si se inclesteaza intr-o lupta apriga. Fara mila,  fara prizonieri!  Turnurile de aparare arunca neincetat cu bile de foc in dusmani si acestia cad secerati fara suflare, dar mereu altii si altii le iau locul celor cazuti.

Apare Zeus,  incepe sa arunce cu fulgere in stanga si in dreapta, creand haos in randurile inamicului. In partea opusa,  Aurel Vlaicu, in gyrocopter-ul lui, incearca sa riposteze dar nu are mana suficienta pentru a-si lansa bombele si elicele zburatoarei sale  incep sa dea rateuri sub campul electric al zeului olimpian. Sfarsitul e aproape!  Ranjind, Zeus se pregateste sa ii dea lovitura de gratie, cand de nicaieri apare Riki care arunca peste Zeus o bomba de fum care il incetineste si il impiedica sa arunce cu fulgere. Riki il macelareste fara mila pe zeul coborat pe pamant castigand in proces o frumoasa suma de bani. O voce din fundal zice : “Holly shit, Godlike”. Welcome to Dota 2 si la review-ul nostru pentru Dota 2.

Putintica Istorie

Dota a inceput ca un mod de Warcraft 3,  a evoluat de-a lungul timpului, adunand o multime de jucatori si castigand un loc binemeritat pe scena competitionala a jocurilor electronice. Cu aceasta ocazia s-a constituit si intr-o premiera: primul mod al unui joc care devine sport electronic! Ce poti spune, decat multumesc Blizzard ca au creat un game editor atat de puternic si de performant, care a permis, practic, crearea unui nou joc! De mentionat ca DOTA originalul inca se mai joaca, chiar si la atata timp de la lansare!

Cu copacii la plimbare Fantome la bataie Lupta

Cu timpul insa, joculetul a inceput sa isi arate limitele din cauza editorului iar motorul grafic a inceput sa gafaie, nemaifind la intaltimea pretentiilor. Intra in scena Valve, care a intuit ca e rost de bani aici, uitandu-se si in curtea Riot Games cu al lor LOL, o alta Dota clone.  Drept urmare,   il angajeaza pe omul care a stat in spatele Dota pentru mult timp, Icefrog, si anunta Dota 2.  Dupa ceva negocieri cu Blizzard, asupra dreptului de utilizare a numelui, Valve au avut castig de cauza si uite asa avem Dota 2 de la Valve. Acum ceva timp se vorbea si de o Dota de la Blizzard, pe numele ei, Blizzard All Stars, facuta cu ajutorul editorului de Starcraft 2. Din pacate, nu am mai auzit nimic de acest mod, poate mai auzim ceva o data cu lansarea Heart of the Swarm? Slabe sperante, avand in vedere directia ciudata a Blizzard din ultima perioada…

Bine, bine dar ce este Dota 2?

Pentru neprihanitii care inca nu au auzit de Dota, jocul  este un MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) si consta dintr-o infruntare intre doua echipe adverse, compuse din cate 5 jucatori, care lupta pentru a distruge “Stramosul” aka Ancient-ul din baza inamica. Cele 2 baze inamice se afla fiecare in cate un colt opus al hartii: The Radiant care porneste din coltul stanga-jos al hartii si The Dire aflata in dreapta-sus.  Fiecare jucator isi poate alege unul din cele 98 de caractere jucabile (la momentul scrierii articolului) sau eroi  care sunt niste unitati foarte puternice, dotate cu puteri speciale, care pot dobandi experienta si evolua pana la nivelul maxim de 25. Fiecare din eroii disponibil au cate 4 puteri, 3 normale si o “ultimata” (jargon de Dota) care este, de obicei,  o abilitate foarte puternica, mai puternica decat celelalte 3. Eroii sunt repartizati pe 3 mari categorii, in functie de atributul principal : strength, agility si intelligence care definesc si stilul de joc al unui erou (dar nu obligatoriu!).  Astfel,  eroii de strength au in general rolul de tank,  cei de agility de damage dealer  iar cei de intel pe cel de caster si support. Dar nu va lasati pacaliti, deoarece rolurile sunt ceva mai nuantate si interconectate intre ele si de fapt avem mai multe roluri . Astfel, avem carry, ganker, support, initiator si pusher, caracteristice pentru stilul MOBA si care la randul lor au cateva sub-roluri. Complicata treaba!

Incepe jocul! Let's get ready to rumble! Buna ziua domnu' Sniper

Eroii castiga experienta si isi pot dezvolta abilitatile, fiecare nivel de experienta nou dobandit acordandu-ti un punct pe care il poti aloca uneia din abilitati. Trebuie sa ai mare grija la modul de alocare a punctelor, deoarece unele abilitati sunt mai puternice mai devreme, in timp ce altele sunt mai utile spre finalul jocului. Plus unele care sunt de umplutura

Cele 2 echipe trebuie sa distruga apararea adversarului, constituita din turnuri de aparare, valuri succesive de “creepi” (creepi sunt elementele NPC, controlati de AI, care apar regulat si se lupta cu creepi inamici) , bazele din care apar creepi si la final “Ancient -ul”, pe care daca l-ai distrus ai obtinut victoria.  Tot ce distrugi, creepi, eroi, cladiri iti aduce experienta si gold, moneda jocului.  Gold-ul iti permite sa iti cumperi echipament care iti imbunatateste atributele, damage-ul, viata etc si, in plus, iti ofera ceva skill-uri active (unele din ele) care te pot complementa foarte bine. Cele mai bune si mai puternice obiecte de cumparat sunt evident si cele mai scumpe si trebuie sa faci o multime de bani si, la fel de important, sa nu mori! Daca mori in joc, e nasol, odata ca pierzi o suma de bani, drept penalizare,  si apoi trebuie sa stai si pe bara un numar de secunde pana iti dai respawn, interval care creste cu cat avansezi in nivel.  Deci killing – good! dying – bad!