Ok, toata lumea presupun ca a auzit de Chrome, browserul de internet al celor de la Google, foarte multi il folosesc si pe buna dreptate. Este simplu, rapid si customizabil iar in ultimul timp a luat fata Firefox, Opera si chiar matusalemicului Internet Explorer. Ce iti poti dori mai mult de la un browser? O singura chestie ma sacaie la el, si anume faptul ca nu il poti seta sa iti stearga automat istoricul la inchiderea unei sesiuni. Hmm, cum de au omis inginerii Google o astfel de setare, atat de utila?De exemplu, nu vrei sa stie nevasta ca intri pe site-uri… ahem, de modelism…  sau tata/mama ca iar ai intrat pe Facebook in loc sa inveti la mate.

Exista posibilitatea stergerii manuale a istoricului dar vorba aceea, „ain’t nobody got time for that!”. Chrome mai iti ofera si posibilitatea de a naviga incognito (apasand CTRL + SHIFT + N), dar in acest mod nu iti salveaza parolele si cookie-urile la anumite site-uri. Si noi vrem sa le pastram, ca sa nu bagam parole and shit de fiecare data cand ne accesam email-ul sau alte site-uri care necesita logare. La fel, ain’t nobody got time for that!  Noi vrem ca in momentul in care inchidem browserul nostru favorit, Chrome, sa se stearga automat istoricul de browsing. Aceasta optiune exista in IE si Firefox, cum de nu exista in Chrome? Ei bine, ea a fost lasata intentionat la o parte de Google, deoarece e una din modalitatile prin care Google face bani. Pe scurt,  pe baza istoricului browserului tau iti targeteaza reclame.  E clar deci de ce nu exista nici un interes sa faca disponibila o astfel de optiune… Si acum, noi ce facem? Ne intoarcem la Firefox sau, mai rau, la Internet Explorer? Fear not, exista o solutie!

Ea se numeste Click&Clean si poate fi downloadata de pe Webstore-ul Google de aici.  Primul lucru pe care il faci,  este sa ii dai adaug in Chrome si sa astepti sa se instaleze. No acuma, si ce e cu Click & Clean-ul asta? El face mai multe dar ce ne intereseaza pe noi mai mult si mai mult este ca adauga posibilitatea ca la inchiderea Chrome sa iti stearga automat istoricul de browsing. Pentru asta se intra in Options, chiar in prima sectiune si citim „Obliterate the following items from” si ai mai multe intervale de timp. Aici iti alegi tu de cand vrei sa iti dispara istoricul.   Apoi ai un tabelas si aici lasi bifat doar „clear browsing history” (Remember, ne intereseaza doar istoricul nu si parolele si cookie-urile). Next,  dai de rotita de la maus in jos de tot si ai acolo o sectiune Extra.  Bifezi „Delete private data when Chrome closes” et voila! Asta e tot. Inchizi casuta si gata, cand inchizi browserul iti va sterge istoricul de browser din momentul selectat de tine. Mare atentie, nu sari pasii! Daca de exemplu te duci direct la sectiunea extra si bifezi „delete…” el se va executa si va sterge tot: istoric, parole, cache etc de la inceputul inceputurilor, pentru ca asa este setat by default!

Cam atat, mult succes la citit Formula As si pagina lui Fuego!

P.S.  Programelul respectiv este doar pentru cazuri simple, gen acasa mama/tata sau un coleg curios de la munca ! El nu te ajuta in cazul in care PC-ul este supravegheat prin software specializat! Sa nu ziceti ca nu v-am zis. La munca se munceste, nu se sta pe Formula As!