O chestie aparent simplu de facut, in Windows 8 iti da batai de cap maxime. Shareuitul unui banal folder in reteaua locala nu e chiar pentru oricine!

Click dreapta pe folder + share ? Nuu, nu scapi asa usor. Nu sub Windows 8. Asta daca vrei sa dai share fara sa-ti ceara user si parola cand intri din retea pe folderul shareuit.

Ce am facut eu dupa vreo 20 minute de enervat si injurat noul sistem de operare:

1. Click dreapta pe folder cu pricina. Acum alege: „Share with” -> „Specific People” -> Selecteaza „Everyone” din combobox. Click pe butonul „Add”. Click pe butonul „Share”.

Sharing in Windows 8

2. Click pe „Open Network and Sharing Center” (right click pe iconita de retea de langa ceas ca sa iti apara optiunea asta). Click pe „Change advanced sharing settings”:

Sharing in Windows 8 - Pasul 2

3. Click pe sageti, si la fiecare sectiune bifeaza „Turn On file and printer sharing”. Acolo unde e cazul bifeaza „Turn on automatic setup of network connected devices” si „Turn on network discovery”.

Probabil nu e nevoie peste tot, dar dupa ce il faci sa mearga poti sa te apuci sa iti tunezi „securitatea” :). Important! In sectiunea „All networks” -> „Password protected sharing „-> „Turn off password protected sharing”.

Sharing in Windows 8 - Pasul 3

4.  Left click de data asta pe iconita de network din dreapta de langa ceas. Urmeaza pasii din poza.

Sharing in Windows 8 - Pasul 4

Tot nu iti merge ? Adica iti  cere user si parola cand incerci sa accesezi folderul shareuit din retea ?

Daca ai urmat toti pasii de mai sus, teoretic ar tb sa iti mearga. Da un restart la calculator sau incearca sa tastezi ceva, orice, in campul de username. E posibil sa fi ramas in cache cumva faptul ca nu ai acces la folderul respectiv si un text random bagat in campul de username sau parola ar putea sa-ti rezolve problema. Verifica daca ai calculatoarele din retea in acelasi „Workgroup”. (Nu Homegroup! – de asta poti sa nu te atingi)

Tutorialul asta e chiar noob friendly desi motto-ul blogului e „Not very n00b friendly” :). E posibil ca unii din pasi enumerati mai sus sa fie redundanti. Eu am insirat tot ce am incercat, pana am reusit sa fac sa mearga sharingul fara autentificare in retea.

Succes!