iPhone 5 datorita imaginilor „leakuite” in ultimele luni pe internet nu mai reprezinta o surpriza pentru aproape nimeni, care are resedinta pe planeta Pamant.

Noul iPhone, este primul iPhone care are curajul sa treaca la o diagonala mai mare a ecranului. O fi din cauza presiunii competitorilor ? (vezi Samsung Galaxy S3 cu ai lui 4.8 inci – o adevarata paleta de tenis).

Mai pot sa il tin cu o mana in masina fara sa calc pietonii ?

Saltul nu este de natura sa ne sperie prea tare, latimea fiind pastrata, doar inaltimea crescand un pic. La 4 inci mai exact, format 16:9. Desi foloseste tot „Retina display” cu aceeasi densitate de pixeli (326 dpi), avem parte de un „oarecare” progres. Ecranul este anuntat cu o saturatie a culorilor cu 44% mai mare, adica sRGB (super RGB). Yummy!

Deflector shield

Aluminiu care nu mai fusese folosit de la primul iPhone aparut (batranul iPhone 2G), a aparut iar in peisaj, fiind responsabil de protejarea partii din spate a telefonului. Camera foto beneficiaza acum de un safir sintetic, un adevarat scut anti zgaraieturi, daca e sa dam crezare propagandei marului.

Capitane, ridicam periscopul ?

Senzorul de imagine a fost si el augmentat, dar numarul de megapixeli a ramas tot la 8. Cred ca oricine a aflat intre timp, ca nu numarul de pixeli ai aparatului foto este cel care conteaza, ci „potenta” senzorului. In peisaj a aparut si un filtru infrarosu hibrid. Pe partea de soft, exista o tehnologie numita pompos „spatial noise reduction”. Teoretic ar trebui sa avem mai putin „noise” in pozele facuta la lumina redusa.

De asemenea sistemul de stabilizare al imaginii este unul de tip nou. Sa vedem daca fabricantii de trepiede se vor orienta spre alte segmente, sau nu ;). Am uitat de front-camera, care acum e 720p capable si vrea, si poate sa faca „Facetime”, „over GSM”.

Am I strong enough ?

Comparativ cu 4S, noul iPhone 5 este cu 18% mai subtire, avand o grosime de doar 7.6mm si o greutate de 112 grame. Asta inseamna ca e mai usor cu 20% mai mica decat generatia precedenta si puteti anula fara probleme abonamentul la sala. Au micsorat toate componentele, inclusiv conectorul. Bye bye old docks. E timpul sa marcam niste bani la Apple!

LT si un E

iPhone 5 a intrat in clubul celorlate smartphone-uri, adoptand tehnologia LTE.  Deci va fi mult mai rapid decat iPhone 4s si suporta toate standardele necesare tuturor operatorilor de telefonie: HSPA+, DC-HSDPA si LTE. Pe partea de wireless, avem 802.11n. Adica 150Mbps. In sfarsit routerul Cisco E4200 o sa aiba un client pe care sa il foloseasca la capacitate maxima ;)).

Block Rockin’ Beats

Se pare ca Apple in ultimii 3 ani, in afara de procese, a fost ocupat sa proiecteze niste casti! Care acum se numesc EarPods in loc de earbuds. Eh, in afara de asta a imbunatatit un pic si partea audio: microfonul + boxele integrate. Microfonul este format de fapt din 3 microfoane, in fata, spate si jos. Deci Shazam sau Soundhound nu o sa mai aiba nicio scuza, daca nu iti identifica melodia auzita la radio. In plus, iPhone 5 poate folosi ceva numit wideband audio, daca e suportat de operatorul de telefonie. Cu siguranta, acum, vocea ta buhaita o sa sune cristalin in partea cealalta a receptorului.

iOS 6.0

Ce aduce nou, stim deja. Sau mai exact ce scoate :). No more google maps, welcome apple maps. Panorama pentru camera foto, passbook (nu prea e util la noi), SIRI imbunatatit, photo streams si integrare cu facebook. Ultima e binevenita, era chiar enervant sa dau share pe facebook la o poza din telefon, folosind aplicatia lor, in loc sa imi apara un meniu integrat in sistemul de operare.

Autonomie

Autonomia va fi mai buna: 8 ore de convorbiri prin 3G, 10 ore de browsing prin WiFi si pana la 225 de ore de standby. De acest lucru fiind responsabila bateria mai mare si inima sistemului, procesorul A6. Poate si ecranul, care se pare ca e primul telefon cu un singur „strat”. Ce inseamna asta ? Pixelii responsabili cu taskul de a ne incanta ochii, lucreaza acum cu norma dubla, receptionand si semnalele tactile. Un ecran mai subtire, fara „intermediari” intre pixeli si ochii critici ai cumparatorului, inseamna o imagine mai clara.

Hmm

Cum sunteti aici ca sa cititi pareri subiective (adica opusul la obiective)… Nu, nu o sa imi iau Galaxy S3.

Noul iPhone 5 chiar imi place (varianta neagra). E slick, frumos finisat, ecran mai mare, dar nu imens, inca poate fi folosit cu o mana. Nu e o revolutie, e o imbunatire. Din punct de vedere hardware nici nu imi doresc mai mult. La iOS 6.0 ar merge niste widget-uri. Dar sa nu mai ziceti la nimeni ca am zis asta!