Asteptarea a luat sfarsit. Acum e momentul sa iesi din multime cu Galaxy S3. Adica din turma de oi, conform teaserului lansat de Samsung acum ceva vreme.

Cand naiba ai pus mana pe el, ca gizmodo.com abia l-a anuntat?

Nu am pus mana pe el, dar din poze, ca design…hmm…arata bine. Pacat ca e din plastic ordinar, efectiv Samsung nu stie sa puna altceva pe gama premium. Probabil, ca sa treaca toate testele de aruncat de la balcon si sa bata chestii mai fragile facute din sticla ;)).

Display-ul este imens, de 4.8 inchi. Si totusi, se pare ca in comparatie cu fratele mai mic, Samsung Galaxy S2 care avea „doar” 4.3 inchi, este doar cu 16% mai mare. Samsung a facut treaba buna in materie de design.

Cum era si de asteptat, telefonul vine cu Android 4.0 ICS (Ice Cream Sandwich), destul de modificat/tunat cu tot felul de chestii apetisante.

Ecranul Super AMOLED cu o rezolutie de 720 x 1280 (306ppi), este sustinut de recentul cip monstruos lansat de Samsung, Exynos 4 Cortex-A9, un procesor quad core la 1.4 GHz, basca 1 GB de ram care sa ii tina de urat in momentele cand multi-taskingul solicita acest lucru. Galaxy S2 avea un ecran superb, de tip Super AMOLED Plus. Din S3 lipseste cuvantul „plus”, ceea ce se va traduce, probabil, intr-o calitate un pic mai slaba a display-ului, decat generatia anterioara. Nu pot sa inteleg regresul pe care il face Samsung, in cel mai rau caz ar fi trebuit sa mentina acelasi display.

Spatiul de stocare e mare, neamule?

Aici treaba e groasa, pentru ca in sfarsit exista un model de 64 GB pentru cei care obisnuiesc sa downloadeze torrenti cu telefonul. (P.S.: am auzit ca in roaming viteza e mai mare, in special cand petreci in Vama Veche, si prea beat fiind, treci granita din greseala).

Daca nu esti multumit cu ce ai si vrei sa te lauzi in club ca esti dotat, optiunea pentru card microSD inca exista! (but they will never know…)

Galaxy S3 vine si cu capacitati de stocare  mai mici, 16 GB si respectiv 32 GB, pentru cei care vor sa nu isi vanda un rinichi. In plus, posesorii de Galaxy S3 au 30 GB gratuit pe Dropbox!

Pot sa filmez la nunti cu el?

Mai multi megapixeli nu sunt factorul definitoriu pentru o camera foto, dar „dau bine” la marketing. Samsung a ales ca de data asta sa ramana tot la o camera de 8 megapixeli (capabila sa filmeze la 1080p), dar sa imbunateasca partea de soft a Androidului. Front-camera de 1.9 megapixeli este „720p capable”.

Reroute power to the sensors!

Aici, cifra fatidica sapte ne loveste drept in moalele capului. Despre ce e vorba ? Una bucata accelerometru, RGB light, compas digital, senzor de proximitate (i can see you!),  gryoscope, NFC si barometru pentru metereologul din tine.

Versiunile pentru SUA, Japonia si Korea vor avea si LTE (LTE e succesorul retelelor 3G, deci more speed pentru popor).

Noul copil teribil al familiei Samsung, cantareste 133 grame, ca dimensiuni are 136.6 x 70.6 x 8.6 mm, si are o baterie pe masura, de 2100 mAh, primul smartphone lansat de Samsung cu o baterie asa puternica. Sunt curios daca o sa fie si primul telefon care sa te tina o zi, cu netul pornit, in conditii de stres.

Aveti si cu fondant roz?

O sa ma fac ca nu am auzit intrebarea. Deocamdata e anuntat un „marble white” si „pebble blue”. Unde e negrul antracit, aka intunericul din bezna? Trebuie sa te multumesti cu un gri inchis cu tente albastre, daca albul nu te satisface.

ICS (Ice Cream Sandwich) augmentat

  • Smart Stay, folosind camera frontala si softul de recunoastere al fetei, micsoreaza brightness-ul ecranului cand i se pare ca nu te uiti la el. Asa ca nu trebuie neglijat! (intervalul default este de 15 secunde, dar poate fi modificat)
  • Direct Call, suna automat persoana care te-a sunat anterior sau ti-a dat mesaj, doar prin apropierea telefonului de ureche. (asta da folosire a senzorilor insirati mai sus!)
  • Smart Alert, daca ratezi vreun apel, telefonul va vibra si va aprinde un led, in  momentul cand il iei in mana.
  • S Voice, clona Siri
  • Social Tag, „taguieste” fotografii ale prietenilor din galeria ta foto cu conturile lor de facebook sau google+, folosind facial recognition.
  • S Beam, conecteaza mai multe Galaxy S3-uri pentru a partaja content media.
  • AllShare Cast, afiseaza pe laptop-uri, tablete sau tv-uri, exact ce este afisat in acel moment pe ecranul telefonului. De asemenea, permite ca telefonul sa fie folosit ca game controller.

Imbunatatirile soft pentru camera

  • Lagul a fost redus la minim. Din momentul cand apesi pe buton si pana cand se face poza, nu exista delay. (so say we all!)
  • Burst Shot / Best Photo, face 20 de poze, cate 6 pe secunda si iti recomanda care este cea mai buna, pe baza unui algoritm, in functie de lumina, sau daca persoana din poza are toti ochii deschisi
  • Face Zoom, recunoaste fetele si iti permite sa faci zoom direct pe fata selectata.
  • Photos while filming. Acum poti face poze in timp ce filmezi. Similar cu ce ofera HTC pentru al lor HTC One.
  • Face Slideshow. Un slideshow pe baza pozelor facute cu telefonul, sau incarcate pe telefon, dar care focuseaza individual pe fiecare fata din poza.
  • Group tag.

Un nou succes ? Are toate premisele sa fie asa. Vom vedea, pentru ca mai e ceva timp pana cand vom vedea telefonul pe piata. Pentru cei care nu vor sa astepte si considera ca 4.3 inchi sunt suficienti, Samsung Galaxy S2 inca este disponibil in magazine iar la eMag, Samsung Galaxy S3 e deja disponibil.