Daca te dau banii afara din casa si vrei sa ai performanta maxima cu toate „aparatele” din casa, desktop PC, laptop, tableta, cele 3 telefoane, si sa mai dai net si la tot blocul + un client de torrent pe fiecare device, atunci Cisco Linksys E4200 v2 scrie pe tine.

Din pacate pentru mine, eu mi-am luat prima versiunea aparuta, prin ianuarie. Deci o sa renunt la planurile de a deveni un mic ISP in cartier.

Acest router, ajuns in versiunea 2, este mai mult decat o revizie a originalului. Este un upgrade major, desi ca design arata la fel cu predecesorul lui (superb as putea sublinia).

Ce avem aici?

Viteza pe „wireless” este acum de 450 Mbps atat pe banda de 5 GHz cat si pe cea de 2.4 GHz, spre deosebire de 450 Mbps doar pe 5 GHz, la versiunea anterioara. In mod oficial, routerul suporta 50 de clienti, de la 10. De asemenea, pe „wire”, avem 4 porturi LAN gigabit si un port WAN tot gigabit.

Stocare

Prin portul USB 2.0, avem posibilitatea de a conecta un HDD extern. Datorita vitezei crescute a noului procesor de 1.2GHz, de la 480Mhz, a crescut si viteza transferului de date pe harddisk, in jurul valorii de 21-22Mbps. Desi pare mica, viteza pentru un hdd extern conectat pe LAN e printre cele mai mari.

Device-urile conectate la portul USB nu sunt limitate doar la „storage”, merge pusa si o imprimanta de retea, ideala intr-un birou sau firma mica,.

Viteza pe wireless

Conform cnet.com, pe 5 GHz, Cisco Linksys E4200 a inregistrat o viteza de 185 Mbps, in aproprierea routerului, una dintre cele mai mari inregistrate. La aproximativ 30 m distanta, viteza a scazut pana la 122.2 Mbs
Pe 2.4 Ghz, viteza de transfer in close range, a fost in jurul valorii de 148 Mbps, iar la 30 de m, a scazut la 35 Mbps. Bineinteles, aici vorbim de viteza intre router si clienti 450Mbps capable.

Design

Designul dupa cum a spus, este superb, minimalist. Logo-ul CISCO, cu alb, „clipoceste” atunci cand router-ul booteaza sau sunt probleme, dupa care ramane aprins tot timpul. Pe intuneric arata ingrozitor de bine.

Cisco Linksys E4200 v2 este primul router cu adevarat dual-band. Banda de 2.4GHz poate fi rezervata pentru modul „guests, astfel incat sa poti partaja conexiunea la internet, dar fara sa dai acces la partile mai „intime” ale retelei, cum ar fi: foldere sharuite, imprimante, etc.

E foarte usor de configurat, atat din interfata web cat si cu wizardul Cisco Connect. Daca ai net de la RDS, nu uita, ca nu trebuie sa scrii nimic la service name, altfel nu vei avea link in veci.

Update 2016: Acest articol este vechi, din 2012 si probabil acest router nu se mai gaseste. Daca cauti routere performante pentru noile conexiuni RDS de 1000 Mbps / 500 Mbps sau UPC 500 Mbps, poti sa arunci un ochi si aici.