Corsair nu prea sunt cunoscuti ca producatori de sisteme de sunet.

Probabil fiecare companie incearca sa isi diversifice portofoliu de produse, astfel incat sa nu isi puna toate ouale intr-un singur cos, in caz ca un segment din industrie merge mai prost intr-o anumita perioada de timp.

Corsair si-a construit o reputatie solida, folosind materiale de calitate, premium, pentru aproape toate produsele pe care le produce. Noua divizie care se ocupa de partea audio, este in SUA, la sediul central Corsair, iar de productia efectiva se ocupa probabil un partener chinez. Conform lui Dylan Rhodes (directorul de marketing Corsair), aceasta divizie este condusa de un inginer cu zeci de ani experienta in spate, la firme de renume precum M-Audio, Digidesign sau Avid.

Am avut ceva emotii la achizitia acestor boxe, deoarece eram destul de multumit de vechile boxe Creative 6700 6.1 care m-au servit aproape 9 ani ireprosabil.

Cutia in care au venit, este imensa. Totul era ambalat cu multa grija, cu atentie pentru detalii. Asamblarea a fost mai mult decat intuitiva, cablurile si intrarile fiind codate pe culori. Manualul nici nu a trebuit deschis.

SP2500 este alcatuit din 2 sateliti si un subwoofer imens (cam de 2.5x mai mare decat vechiul subwoofer de la sistemul Creative 6700 6.1). Pentru controlul volumului, basului si a diversilor parametri si efecte, este disponibila o telecomanda cu fir. Ce este surprinzator, este ca telecomanda are un mic ecran 1.8 inci LCD-TFT (cam de proasta calitate) dar care isi face datoria cu brio. Ce este cel mai important este faptul ca, ecranul se stinge singur cam dupa 10 secundare de la „butonare”, astfel incat pe intuneric nu esti deranjat de lumina ecranului LCD.

Vecinii sunt multumiti ?

Cu siguranta ca da! Basul se aude acum mult mai clar, puternic, cei 232W FTC (putere care poate fi livrata in continuu pentru mai mult de 24 ore) putand da motive serioase vecinilor de a veni cu politia la usa pentru a te intreba de sanatate. Distorsiunile sunt mentinute la minim, chiar si la volum aproape de maxim, prin folosirea unor amplificatoare proiectate in clasa D.

Specificatii ?

Frecventa raspuns: 35Hz – 20kHz +/- 3dB
232 W putere totala (masurate dupa metoda FTC „RMS”)
Dimensiuni subwoofer: 46 x 25.8 x 29.7 cm
Dimensiuni sateliti: 10.8 x 12 x 15.9 cm

Sistemul are 6 amplificatoare separate ce lucreaza in clasa D, 2 pentru fiecare satelit si 2 in mod bridge pentru subwoofer. Eficienta clasei D este foarte mare, fiind aproape de puterea maxima a amplificatorului. (clasele A si AB atingand aproape de 70% la putere maxima).

Subwooferul are DSP (Digal Sound Processor) integrat si 120W masurati dupa metoda FTC „RMS”. Satelitii au design asimetric, sunt foarte solid contruiti, si dupa cum se vede si din poza principala a articolului, sunt orientati cu tweeterul spre interior. De asemenea, in pachet sunt furnizate si 2 standuri din plastic pentru cei 2 sateliti, astfel incat sa poate fi orientati optim spre ascultator.

DSP ?

Procesorul digital de sunet cu care este dotat sistemul permite:

Late Night Mode

SP2500 este capabil de un bas profund, ce zbarleste parul pe tine. Dar sunt momente, in general dupa ora 23 cand iti doresti sa nu iti pui tot blocul in cap. In acest mod, o parte din frecventele basului sunt „redirectate” catre sateliti. Fluxul audio are compresie dinamica aplicata, asa ca efectele puternice ca exploziile sunt reduse in volum.

Headphone Processing

Acest mod a fost proiectat pentru a compensa deficientele multor casti de slaba calitate. Daca ai niste AKG de calitate sau Senheisser s-ar putea sa nu ai nevoie de acest mod ;).

Corsair Mod X Processing

Sunetul din filme este procesat special pentru a se potrivi cu salile de cinema si boxe de dimensiuni mari. In anumite situatiii, sunetul pentru filmele DVD sau Blu-ray sunetul nu este reprocesat astfel incat sa se auda bine intr-o camera sau spatiu mic. Modx aplica procesare digital si modifica „X Curve” pentru a compensa aceste diferente si a face sunetul sa sune mai bine in spatii mici.

Karaoke Mode

E destul de clar ce face.. Incearca sa elimine sau sa micsoreze volumul vocii dintr-o melodie, astfel incat sa poti canta, daca stii versurile bineinteles :P Nu functioneaza perfect pentru toate genurile de muzica.

Dynamic Pop

Accentueaza basul si inaltele. S-ar putea ca acest mod sa fie ceea ce cauti ;)

Concluzie

SP2500 un sistem incredibil de puternic, construit foarte solid, dupa exigentele brandului Corsair. Desi imi lipseste „caldura” sunetului surround, de la vechiul sistem Creative 6.1, claritatea sunetului, basul profund, crisp, puterea sistemului, lipsa aproape totala a distorsiunilor la volum maxim, ma face sa il recomand fara rezerve.