Iata ca a venit la noi in teste si ultima productie „pentru fani” a celor de la Samsung si anume Samsung S20 FE 5G . Telefonul l-am primit prin programul Orange Smartphone Tester si il voi testa pentru aproximativ 3 saptamani. Pretul la liber este undeva la 3600 de lei pentru varianta 5G si 3100 lei pentru varianta 4G.

De ce Fan Edition?

FE adica Fan Edition este ultimul membru al familiei S al celor de la Samsung, care a suferit unele modificari pentru a intra intr-un nivel de pret mai mic – spatele nu mai e de sticla ci de plastic, memorie RAM incepe de la 6 GB, sticla de pe fata nu mai este Gorilla Glass 6 si rezolutia ecranului este limitata la FHD. Totodata, sistemul de camere este diferit fata de S20, cel mai apropiat membru de familie.

Pe de alta parte, FE pastreaza chipset-ul de top si de aceasta data avem Snapdragon 865 pentru toata lumea pe versiunea 5G (stiti ca a fost ceva scandal cu versiunea pentru Europa care avea chipset Exynos si era ceva mai slab decat versiunile cu Snapdragon).  Apoi, ecranul este ceva mai mare decat S20 „simplu” , cu refresh 120 Hz si amprenta optica (nu ultra sonica).

Practic, avem parte de o multime de caracteristici ale familiei S si cu cateva taieri de costuri ici-colo, prin partile ne-esentiale.  Chipurile Samsung a ascultat de fani si a facut un telefon de top, mai accesibil.

Unboxing

Deschiderea cutiei ne arata insa clar unde s-au operat taierile masive.  Ma mir ca ne-au mai dat si incarcator. Puteti vedea in poza de mai jos ce gasim in cutie.

Samsung-S20-FE-box

In afara de telefon mai gasim doar incarcatorul. Si desi telefonul este capabil sa incarce acumulatorul la 25W, incarcatorul prezent poate „doar” 15W. Deci daca esti „fan” nu meriti nici incarcator rapid si nici casti. Fie vorba intre noi, nu stiu cati dintre noi mai folosim castile cu care vin telefoanele. Multe perechi eu nici macar nu le-am desfacut din ambalajul de plastic. Este de asteptat ca acest trend sa continuie si sa extinda si la telefoanele mai de sus – si asa Apple are de gand sa livreze telefoanele si fara incarcatoare … Sper ca Samsung sa nu preia si aceasta idee „geniala”!

Wow, ce sa zic, un unboxing extenuant!

Primele impresii

Din fata telefonul este foarte similar cu ceilalti membri ai familiei S, cu mentiunea ca ecranul este de aceasta data plat si marginile sunt o idee mai groase. Camera este centrata intr-un locas rotund si destul de mic. Ca marime se plaseaza intre S20 si S20+, imi pare ca este numai bun ca marime!

Samsung-S20-FE-front-open

Telefonul  este  bine inchegat, cu o rama de aluminiu pe laterale. Plasticul de pe spate nu ma deranjeaza chiar deloc dar cauza ca nu are nici o textura, nu are nici o aderenta foarte buna. Oricum nu e la fel de alunecos ca un telefon cu spatele de sticla. De culoarea spatelui nu prea stiu ce sa zic, nu ma da pe spate. Este mai degraba pentru „fane” nu pentru „fani”, un roz in ape (Cloud Lavender).

Samsung-S20-FE-back

Pe partea de utilizare efectiva telefonul se misca rapid si fara intreruperi, multumita specificatiilor bune. Ciudat insa ca am avut parte uneori de mici intreruperi. De exemplu, cand incercam sa fac o fotografie,  ecranul nu parea sa raspunda la comenzi.

Deblocarea cu amprenta optica mi se pare OK,  ceva mai reusita decat varianta ultra-sonica. Deblocarea faciala nu pare sa functioneze tot timpul, uneori tin telefonul in fata pentru secunde bune si nu se intampla nimic, alteori merge instant. Nu cred ca gresesc eu cu ceva aici ca nu prea am cu ce.

Surpriza placuta este modulul foto. Camera standard si cea telephoto mi s-au parut reusite, desi daca te-ai lua dupa specificatii poate nu ai zice acest lucru. Am facut destul de multe fotografii si a fost o placere sa il folosesc. Puteti vedea cateva mostre mai jos.

Pana acum este mai mult yay decat nay, sa vedem daca pana la final imi ramane impresia pozitiva!