In momentul in care testez camera unui telefon, pe langa telefonul in cauza de obicei mai car inca un telefon (al meu) si camera foto. In unele ocazii ma apuc si fac poze cu toate 3 si jonglez cu toate si nu stiu pe unde sa le mai pun sau sa le agat. Asa ca ideea de a compara Samsung Galaxy 20FE 5G, primit in cadrul programului Orange Smartphone Tester cu telefonul meu propriu si personal Xiaomi Mi 9T Pro, a venit natural. Multi vor spune ca lupta e  inegala, Mi 9T Pro fiind lansat acum mai bine de un an. Si cel mai probabil ca au dreptate si poate mai indicata ar fi fost o comparatie cu proaspatul Mi 10T Pro. Pana atunci insa, lucram cu materialul clientului.

Mi-9T-Pro-S20-FE

12 MP vs 48 MP

Am facut comparatie doar intre camerele principale ale celor 2 terminale, deoarece  acestea sunt cele mai performante. Pe hartie, diferentele nu sunt chiar atat de mari.

  • Samsung Galaxy S20 FE 5G – 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76″, 1.8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • Xiaomi Mi 9T Pro – 48 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.0″, 0.8 µm, PDAF, Laser AF

Mi 9T Pro are un senzor Quad Bayer, care produce fotografii tot de 12 MP, deoarece grupeaza cate 4 pixeli intr-unul singur. Rezulta astfel un pixel cu latura de 1.6 µm, cu foarte putin mai mic decat pixelii Samsung. Diafragma este la fel f 1/8 si distanta focala este si ea identica (26 mm).  Marimea senzorului Samsung este ceva mai mare (1/1.76 vs 1/2.0) si de asemenea camera de pe S20 FE mai detine avantaj si in privinta autofocusului si a stabilizarii optice (care pe Mi 9T Pro este sublima dar lipseste cu desavarsire).

Dupa cum am zis  diferentele nu par sa fie foarte mari dar sa vedem cum stam in practica.

Fotografie de zi

Intervalul dinamic al S20 FE este mult mai ridicat, dupa cum putem vedea in cele 2 fotografii. Norii sunt clari si detaliati, iar in zona umbrita (copacii de langa cladire) sunt destule detalii. Imaginea scoasa de telefonul Xiaomi este in schimb arsa in zona luminata , norii nu se mai disting intre ei, iar in zona intunecat cu greu dibuim ceva.

Si aici S20 FE a produs o imagine mai buna.  Imaginea lui Mi 9T Pro este spalacita, suferind din nou in zona luminata (marginea mesei, dovleacul). Culorile de pe Samsung par sa fie ceva mai saturate, dar are din nou castig de cauza, imaginea fiind mai detaliata si mai placuta overall.

In conditii ideale, rezultatele sunt bune in cazul ambelor telefoane. Samsung ca de obicei accentueaza mai mult culorile si reuseste sa scoata ceva mi multe detalii in zona umbroasa a copacilor. Culorile Xiaomi sunt mai naturale si mai aproape de realitate dar zona umbrita a copacilor nu este la fel de detaliata ca in cazul Samsung. As zice egalitate-„ish”.

Iar Samsung… Fata este mai bine focalizata comparativ cu Xiaomi, care nu este chiar in focus. Ma rog, probabil daca mai incercam reuseam si cu Xiaomi o poza ceva mai clara – dar daca te uiti la par acesta a iesit OK.  La fel, culorile Samsung sunt parca ceva mai „calde” decat ar trebui dar avand in vedere ca fotografiile au fost facute cu soarele destul de jos pe cer, nu as considera ca un minus.

Fotografie de noapte

Diferenta este uriasa. Folosind „Night Mode” pe ambele telefoane, rezultatele sunt cele de mai sus. Din pacate, poza facuta de Mi 9T Pro este inutilizabila, plina de zgomot si intunecata. Algoritmul Samsung este clar mult mai performant, afara fiind destul de intunecat. No contest here.

Concluzie

Era predictibil. Castigator clar este Samsung S20 FE 5G. Ce nu era la fel de predictibil este insa diferenta mare in opinia mea intre cele 2 telefoane.  Samsung a castigat detasat si in special pe partea de fotografie de noapte, distanta intre ele este mare. Ce e drept, chiar daca ambele telefoane fac parte din categoria „flagship killer”, preturile de lansare sunt altele. Pretul de lansare al Mi 9T Pro a fost mult mai mic decat cel al Samsung S20 FE 5G. Si oricum abordarile celor 2 producatori privind „flagshipul de buget” sunt foarte diferite .

In fine, 1 an in lumea camerelor foto de telefon este foarte mult. Este inca loc de crestere suficient in ce priveste calitatea, asa ca de la an la an avem camere din ce in ce mai bune.