Cine nu joaca din cand in cand cate un joculet pe telefon? Daca citesti articolul,  sunt sigur ca ai jucat si inca ai ceva jocuri in telefon care asteapta o ocazie sa fie pornite.  Problema cu jocurile pe telefon este ca de obicei sunt destul de simple, repetitive si fara rejucabilitate deosebita.  Ei bine, joculetul despre care vom discuta astazi, Plague Inc, a reusit sa mearga ceva mai departe, sa treaca de simplitatea intrinseca a unui joc pe telefon si sa aduca un plus de  complexitate si dificultate, oferind in schimb o experienta proaspata si antrenanta. Este unul din putinele jocuri pe telefon pe care nu am reusit sa il termin din prima! Aha, we have a smart ass over here!

Vaai, dar ce avem noi aici!

Probabil numele jocului deja iti da o idee despre ce este vorba! Mai precis trebuie sa creezi „the plague” cu care sa stergi umanitatea de pe fata pamantului. Buhahaha, ce malefic! Si ce bine e! Ne-am saturat sa salvam pasaruicile din copitele porcisorilor si sa-i dam bomboane lui Om Nom. Ce poate fi mai satisfacator decat sa vezi cum creste contorul cu victimele epidemiei tale? Ok, ok suna putin morbid dar in fiecare din noi se adaposteste un mic satrap, recunoaste!

Jocul este produs de Ndemic Creations si s-a inspirat dintr-un un joc mai vechi, Pandemic 2. El a fost lansat mai intai, evident, pe IOS, contra cost, anul acesta fiind portat si pe Android, gratuit – ofcourse. Pe varianta de Android trebuie sa suporti niste reclame in josul ecranului si ai cateva abilitati restrictionate – nu poti accelera viteza la care se desfasoara jocul, nu iti poti customiza suplimentar virusul cu care vrei sa ataci omenirea si ai parte de reclame. Bineinteles, poti plati, daca vrei sa scapi de reclame si sa beneficiezi de cateva unlock-uri si niste goodies speciale.

Arme de distrugere in masa – ce si cum

Asa, hai sa vedem  mai pe larg cum se desfasoara un joc. Dupa ce dai new game, ai posibilitatea sa iti alegi tipul de agent patogen cu care vrei sa declansezi epidemia, dintr-un total de 7, fiecare cu caracteristicile sale. Nu toti  sunt disponibili de la inceput, trebuind sa le dai unlock , pe rand, la fiecare, dupa ce ai castigat un joc cu tipul curent de agent patogen, pe dificultate normala sau brutala. Astfel, incepi cu bacteria, apoi urmeaza virusul, fungusul (ciuperca) , parazitul etc. Fiecare sunt suficient de diferiti ca sa creeze o experienta noua la fiecare joc pe care il incepi. Ok, ai ales instrumentul de ucidere, urmeaza dificultatea si apoi denumirea epidemiei. Aici dai frau liber creativitatii, si pui un nume de tinut minte, gen: Ateism, Priapism (multa lume ar vrea sa moara de boala asta… ), Iubire, Moarte, Iuliana (este un nume ales la intamplare, nu ma intrebati, nu stiu nimic, nu comentez :) ) . Denumirea este limitata la 9 caractere, mi-ar fi placut sa fie mai multe, pentru o adevarata explozie de imaginatie.

Pick your poison Iubirea, maladia secolului Si uite asa a inceput iubirea!

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii – BA DA!

Booon. Dupa fineturile astea, incep jocul propriu zis. Ai o harta a globului si trebuie sa iti alegi o tara sau regiune pe care sa o infestezi si apoi astepti sa isi faca boala treaba.Pe harta lumii sunt porturi si aeroporturi marcate pe harta, intre care se misca permanent avioane si vapoare. Acestea iti vor permite sa transmiti boala la mari distante, daca ai grija sa dezvolti trasaturile relevante ale bolii. Ele sunt foarte importante, deoarece unele regiuni, mai bine zis insule, nu au alta cale de comunicare cu restul lumii decat un port. Si situatia devine destul de trista, in situatia in care statul respectiv decide sa inchida portul/aeroportul, deoarece nu mai poti sa contaminezi insula respectiva (vezi fortaretele Groenlanda si Madagascar).

Cu cat creste numarul infectatilor, se inroseste harta si primesti puncte de ADN pe care le poti repartiza in 3 sectiuni: transmission, simptomes si abilities.

„Transmission” iti permite sa alegi vectorul de transmisie al bolii (aer, apa, transfuzii de sange, pasari, etc) care mai departe poate produce mutatii in functie de vectorul ales si de asemenea mareste rata de infectie.

Punctele investite in „simptomes” iti dau posibilitatea sa customizezi cum va arata boala cu care vei infecta populatia lumii, incepand cu simptome usoare si ajungand la cele foarte grave si letale.

Sectiunea de „abilities” iti da voie sa bagi puncte in caracteristici care imbunatatesc rezistenta bolii la factori de mediu (frig, caldura) sau la cercetari medicale sau tratamente.

Una, alta, ce se mai intampla prin joc

Trebuie sa ai grija cum aloci punctele si sa fie un echilibru intre rata de infectie si mortalitate, astfel daca boala devine grava/mortala  prea devreme, multe tari isi vor inchide granitele, aeroporturile si porturile si boala se va consuma si stinge de la sine sau se va declansa cercetarea pentru tratament, care va vindeca boala inainte sa extermine toata populatia pamantului. Si cum am zis si mai sus, fiecare tip de agent patogen are caracteristicile sale, care te obliga sa abordezi fiecare epidemie putin diferit. De exemplu, bacteria are o caracteristica speciala de rezistenta la mediul inconjurator, atat la frig, cat si la cald, virusul sufera mutatii foarte rapid iar cu ciuperca mai poti infecta niste regiuni suplimentar fata de cea initiala (folositor in situatia in care Groenlanda si-a inchis portul si a ramas singura tara neinfectata, de exemplu).

In partea de sus a ecranului, ai parte de niscaiva stiri, mare parte inutile, de genul, femeie s-a imbolnavit de gripa barbatului, copil de 4 ani reinventeaza roata, oamenii de stinta sunt stupefiati dar printre ele se mai strecoara si cate o informatie utila, cum ar fi faptul ca se inregistreaza migratii neobisnuit de mari de pasari (vei avea un avantaj daca bagi puncte in vectorul de trasnsmisie avian) sau ca un anumit simptom (anemia) a fost inteles de cercetatori si se poate trata mai usor (de evitat cand alegi simptomele bolii). Tot aici primesti informatii cu ce masuri mai iau statele lumii pentru a combate boala: porturi/aeroporturi inchise, distributie de masti, granite inchise etc. Astfel, vei sti pe ce sa te concentrezi mai departe si ce sa faci ca boala sa nu isi piarda eficacitatea. Toate acestea contribuie la creearea impresiei unei lumi vii (sau pe moarte, in functie de cat de abila este epidemia!) si care reactioneaza dinamic la evolutia bolii.

Harta lumii Iubirea e neobservata AKA Friendzone Ecranul bolii

Ca si punct slab ar fi faptul ca jocul are perioade destul de lungi in care nu se intampla nimic si trebuie sa astepti sa se infecteze oamenii, ca sa mai castigi cate un punct de ADN iar in cazul unor boli, cum e fungusul(ciuperca), care are o rata de transmitere relativ scazuta, o sa te cam plictisesti in unele momente. Din fericire, actiunea jocului este suficient de antrenanta si imersiva incat rareori vei simti ca trece timpul greu si vei trece cu vederea acest aspect.

Dar eu am jucat doar Farmville, nu pot sa termin acest joc!

Si pentru ca sunt de treaba, pentru cei care au probleme sa termine jocul (sau lumea), mai jos va dau cateva sugestii, valabile pentru bacterie, si nu numai:

1. Incepe de preferat intr-un stat slab dezvoltat, bine populat si cu legaturi bune cu lumea exterioara (India, Brazilia, China, Rusia).
2. Baga puncte in Aer 1, Apa 1 si Pasari 1 si 2.
3. De-evolueaza orice simptom care apare din senin, deoarece nu vrei sa atragi atentia. Daca boala este sesizata se declanseaza cercetarea pentru tratament prea devreme si boala va fi vindecata.
4. Daca ai probleme cu rata de infectie in Canada, SUA si Groenlanda, va trebui sa mai bagi ceva puncte in rezistenta la frig si cea la antibiotice si sa tii sub observatie viteza de infectare.
5. Astepti ca toata populatia de pe planeta sa fie infectata (vei primi un mesaj in acest sens).
6. In acest moment ar trebui sa ai in jur de 100 de puncte de ADN disponibile, cel putin. Incearca sa ajungi la Necrosis si Coma pentru o evolutie fulminanta a bolii si moarte rapida plus incetinirea cercetarii tratamentului.
7. O sa trebuiasca sa bagi probabil niste puncte in Genetic reshuffle si Genetic hardening, ca sa incetinesti tratamentul (atentie, ca upgrade-urile se scumpesc cu cate 1 punct, la fiecare upgrade din pagina respectiva).
8. ???
9. Profit!

Succes la infectat si un sfarsit al lumii cat mai rapid!