Camera foto si video

Motorola Edge 20 Pro are urmatoarea configuratie de camere:

  • camera principala:108 MP, senzor 1/1.52″, pixeli 0.7 µm,  26 mm, f/1.9, PDAF; (fara OIS!)
  • camera tele: Periscope telephoto 8 MP, pixeli 1.00 µm, 126 mm, f/3.4, zoom optic 5x, PDAF, OIS;
  • camera ultrawide: 16 MP, pixeli 1.00µm, 13 mm, f/2.2;
  • Video 8K@24fps; 4K@60fps, 1080p@30/60/120/240fps/960fps; gyro-EIS
  • camera selfie: 32 MP, pixeli 0.7 µm, f/2.3;  video: 1080P@30fps, HDR

Edge_20_Pro_Back_cameraCamera din partea de sus este cea telefoto cu periscop, camera principala este cea din mijloc, iar in partea de jos este camera ultrawide. Toate fotografiile facute au aceeasi rezolutie de 12 MP, indiferent cu ce camera le faci. Camera principala face un binning de 9:1, adica 9 pixeli ai senzorului sunt combinati intr-unul singur mai mare, cu latura de 2.1 µm iar rezolutia rezultata este de 12 MP. La camera telefoto, telefonul face upscaling, iar la cea ultrawide face downscaling.  Nu inteleg prea bine de ce se intampla asa, dar e drept ca foarte multi producatori fac acelasi lucru.

Fotografie de zi

In conditii de lumina buna, fotografiile facute cu modulul principal de 108 Mpx au iesit cum trebuie, culori sunt naturale si fara mari probleme. Faptul ca nu avem stabilizare optica pe camera principala (OIS) este un minus in anumite situatii, in special in conditii de iluminare mai slaba. Daca lumina e slaba, senzorul va folosi timpi de expunere mai lungi pentru a captura suficienta lumina. Timp de expunere mai lung inseamna ca sansele ca imaginea sa iasa blurata cresc. Stabilizarea optica aici isi face simtita efectul, reducand miscarile senzorului si cresc sansele ca imaginea capturata sa fie corecta.  Daca lumina este buna insa, nu este absolut nicio problema, deoarece timpii de expunere vor fi foarte scurti. Se vede si in exemplele de mai jos.

Camera telephoto iti permite sa te apropii foarte mult de subiectul fotografiei, multumita zoom-ului 5X. Matra se mentine – lumina buna, poze bune. Cum scade luminozitatea, pozele incep sa piarda din calitate. Ce am observat comparativ cu celelalte camera este ca exista o intarziere detectabila, un lag, intre momentul in care ai apasat pe buton si momentul in care camera face poza. Deci trebuie sa tii telefonul nemiscat mult mai mult timp, altfel risti sa strici poza.

Camera ultrawide nu iese in evidenta in nici un fel dar isi face treaba corect. Nu vad sa o folosesti prea des, doar in unele ocazii in care cadrul este foarte strans si nu te poti da mai in spate sa faci poza cu camera principala.

Am facut si o trecere prin toate camerele pentru a trece prin toti pasii de zoom, de la 0.5X la 5X, din acelasi loc. Este interesanta trecerea, in special de la 1X la 5X.

Te poti juca si cu zoom-ul electronic, dar maxim 10X, hai 20X cu indulgenta sunt utilizabile. Algoritmul de prelucare transforma fotografiile de peste 10X in adevarate picturi suprarealiste, in care detaliile se pierd intr-o mazga digitala. Mai jos am trecut prin 0.5X, 1x, 5x, 10x si 20x. La 20X se vede ca nu mai poti citi ce scrie la baza ansamblului arhitectural (Brancusi).

Portrete

Pe partea de portrete rezulatele sunt in general bune, in functie de subiectul ales. Parul cret, valvoi ii va pune probleme.  Putem folosi modul portret si pe obiecte, cu rezultate mai bune decat in cazul subiectilor umani.

Fotografie de noapte

Night mode nu pot sa zic ca m-a dat pe spate, rezultatele mi s-au parut in general sub cele ale S20-ului meu.

Macro

Telefonul vine cu functie de macro dar fara lentila dedicata. Rezultatele insa sunt foarte bune si ne demonstreaza ca se poate macro si fara lentile dedicate. Macro done right.

Camera selfie este o camera selfie standard, cu focus fix si filmare maxim 1080P@30FPS.  Cel putin nu te „fotoshopeaza” automat cum obisnuieste sa faca Samsung-ul… Daca lumina e buna si pozele ies bine, atat timp cat nu tii telefonul prea aproape de fata (vor aparea deformari geometrice si te vei intreba cand ti-a crescut nasul asa de mare).

Video

Avem cam tot ce ne trebuie, chiar si 8K@24FPS. Dar pentru a filma 8K o sa ai nevoie de un trepied si miscari foarte line ca sa nu fie filmarea sacadata. Filmarea 4K la 60 FPS este buna, avem si stabilizare electronica asa ca si atunci cand filmezi din mana, stabilizarea isi face treaba cu brio.

Avem Slow Motion la 960FPS, chiar la rezolutie 1080P. Nu sunt sigur ca este un 960FPS „nativ” deoarece telefonul inregistreaza in prima faza videoul la viteza normala si apoi tu iti alegi o secventa din el care vrei sa fie redata la 960FPS. De ce nu cred ca e nativ? Pentru ca ar insemna ca el filmeaza tot video-ul la 960FPS cap-coada, ceea ce e cam greu de crezut… Ce cred ca face este ca el filmeaza de fapt la 240FPS si apoi pentru secventa pe care ti-o alegi sa mearga la 960 FPS, telefonul „simuleaza” restul de frame-uri. Daca te uiti la aripile pasarilor, acestea nu sunt foarte clare. Daca era filmare nativa ar fi trebuit sa fie clare.

Mai avem si alte functii interesante, Potrait Video (filmare cu bookeh), Timelapse (filmare accelerata) sau Spot Colour, care iti permite sa alegi o culoare care va fi pastrata in video, in timp ce restul filmarii va fi in alb si negru.

Alternative si concluzie

Lui Edge 20 Pro ii lipsesc cateva lucruri pentru a fi un best-buy in categoria de pret in care activeaza  – incarcare wireless, difuzoare stereo si amprenta in ecran. Pe partea de design l-ar fi ajutat poate niste margini mai subtiri la ecran si o laterala metalica, in locul celei de plastic, pentru un aer mai premium si care ar fi justificat pretul cerut.

Ca plusuri mentionez memoria RAM arhi-suficienta, mai multa decat a multor laptop-uri, stocarea generoasa si platforma Ready For.

Modulul foto este OK, dar nu „bate” peste nivelul de pret, in acesti bani gasim daca „scormonim” putin telefoane mai bune pe partea foto. Camera zoom 5X nu m-a impresionat in mod deosebit, deoarece situatiile in care este utila sunt relativ putine iar restul de camere sunt OK dar cam atat. Modul Macro mi-a placut, pentru ca a demonstrat ca nu e nevoie de camera separata macro si calitatea a fost buna.

Avand in vedere ca nu se mai pot adauga caracteristici suplimentare, pentru a deveni un best-buy ar trebui ca Motorola sa mai umble la pret. Un 50-100 de EUR mai jos ar face minuni.