Hardware

Ecran

Ecranul are o diagonala de 6.7 inchi, de tip OLED si este in format 19.5:9, avand o rezolutie 1080 x 2400. Display-ul este plat (yey), fara nicio curbura nicaieri. Este un plus din partea mea, ecranele curbate striga „fragil” din toti plamanii. Ecranul este certificat HDR10 si este destul de luminos, chiar si in lumina puternica. Rata de refresh de 144 Hz este unul dintre atuurile ecranului si totul „curge” de-a dreptul. Nu stiu daca era neaparat nevoie de 144 Hz pentru un telefon care nu e de gaming, dar hey, i’ll take it!  Rata de refresh este si adaptativa, daca selectezi modul auto, dar va trebui sa te multumesti cu maxim 120 Hz. Mare diferenta intre 120 Hz si 144 Hz nu este, asa ca asta ar fi varianta recomandata de utilizare zilnica.

Edge_20_Pro_Front_light

Fiind un display OLED, culorile sunt excelente si este o placere sa il folosesti. Ajuta foarte mult si rata de sampling de 576Hz, pentru un raspuns foarte rapid al ecranului, cu un lag aproape inexistent. Telefonul este practic un gamer sub acoperire, avand toate caracteristicile necesare. Foarte bine, ce mai!

Sunet

Telefonul vine doar cu o boxa mono, sub ecran ceea ce este putin dezamagitor. Un ecran asa de bun merita un sistem stereo, deoarece chiar nu mai este ceva nemaivazut si foarte multe telefoane mult mai ieftine au difuzoare stereo. Minus!

Baterie

Bateria este la nivelul standardelor de astazi, 4500 mAh si incarcare rapida la 30W. De apreciat ca telefonul vine insotit de incarcator, un lucru foarte rar in zilele noastre de cand Apple si Samsung s-au pus pe salvat planeta (pe banii nostri). Te poti astepta ca o incarcare full sa aiba loc undeva la o ora si jumatate, cel mult.  Lipseste incarcarea wireless, care la acesti bani ar cam trebui sa fie standard. Asta e, you win some, you lose some.

Chipset, Ram, Stocare

Chipsetul este Snapdragon 870G cu 8 nuclee,  ajutat de 12 GB RAM si 256 GB de stocare, in varianta testata de mine. Este practic un Snapdragon 865, varful de gama de anul trecut, cu niscai overclock asa  ca se va comporta exemplar. Diferenta fata de Snapdragon 888 (varianta de top de anul acesta) nu va fi vizibila in utilizarea zilnica. Poate dupa vreo 2-3 de ani de utilizare sa vedem vreo diferenta… Dar la momentul ala si-a cam trait viata.

Software si utilizare

Motorola Edge 20 Pro vine cu Andoid 11 aproape in varianta standard, de la mama lui. Foarte putine chestii au adaugat cei de la Motorola, cateva chestii cu gesturi (gen, zgaltai telefonul de 2 ori se aprinde lanterna sau apesi cu 3 degete pe display pentru captura de ecran). De bun simt si nu mananca din memoria RAM.  Recunosc ca m-am obisnuit cu varianta Android a celor de la Samsung, dar nici varianta Google nu este de lepadat.

Ready For platform

Ready For platform este ceva similar cu DeX de la Samsung. Astfel, te poti ajuta de un monitor sau televizor pe post de ecran extins si sa te bucuri de o experienta aproape desktop, interfata fiind adaptata pentru utilizare cu mouse si tastatura. Cablul din cutie, USB-C to HDMI exact pentru asta este, in cazul in care nu ai acces la un dispozitiv smart.  Daca ai PC-ul conectat la o retea wireless (doh!), te poti conecta direct pe wireless la ecran, doar scanand un cod QR. Conectarea este foarte simpla si foarte rapida.

Ready for

Sunt destule scenarii in care Ready for este utila. Copierea pozelor din telefon pe PC este prima care imi vine in minte. Apoi, rularea diverselor aplicatii de pe telefon pe ecranul mare sau o teleconferinta unde folosesti camera telefonului pe post de webcam iar participantii ii vezi pe ecranul mare.  Foarte utila pe ansamblu!

Teste performanta

Dupa cum spuneam, chipsetul este varianta de top de anul trecut, asa ca rezultatele din testele efectuate sunt la nivelul asteptat.  Rezultatele sunt destul de similare cu cele ale telefonului meu Samsung S20, cu chipset Exynos.

3DMark Wild Life

Telefonul a fost foarte stabil in Stress Test, diferentele intre cele 20 de loop-uri fiind minime. Si nici nu se incalzeste semnificativ.

 

Geekbench 5

 

GEEKBENCH 5

GFXBench