Acest articol planuisem sa il scriu dupa primele 20 de ore petrecute in Last Oasis. Dar efectiv nu am putut sa ma desprind sau sa mai joc altceva, asa ca am ajuns la 100 de ore adunate in 14 zile de gameplay.

@lastoasishelp
We’re anticipating that servers could be down for another hour. Thanks for your patience!

Noroc ca au picat serverele astazi si am putut sa revin in lumea reala :) (pentru scurt timp sper).

De ce Last Oasis?

In Last Oasis am gasit insumate multiple vise pe care nu le-as fi crezut posibile. Imagineaza-ti ca esti intr-o lume inspirata din Dune, Waterworld, Mortal Engines si Mad Max.

In urma unui cataclism (hint: Luna pare cam sfaramata pe orbita), Pamantul s-a incetinit foarte mult din rotatie si acum avem o planeta pe jumatate inghetata si pe jumatate desert. O zi tine acum 1 an.

Last Oasis - Eclipsa

Omenirea sau ce a mai ramas din ea, adusa la nivel de iron age, traieste o viata nomadica pe o „banda subtire”, acolo unde viata este posibila, la granita dintre inghet si desert, miscandu-se in permanenta la bordul unor „corabii” cu picioare, numite „Walkeri”, inspirate de masinariile lui Theo Jansen.

De asemenea se mai vorbeste de un oras numit „Flotilla”, singurul oras de pe Pamant, evident si acesta in miscare ca in Mortal Engines. Singurele legaturi cu civilizatia anterioara sunt niste fragmente si tablete pe care le vei aduna pentru a reconstitui tehnologii pierdute aka -> „evolving the skill tree”.

Ce fel de tip de joc este?

Last Oasis - Walker Moving

Keep moving, the world is dying. Build walking mobile bases and travel to new lands. Create clans and fight for territory. Resources deplete fast, so take your sword and scavenge, pirate, and trade to stay alive.

Last Oasis este un MMORPG Mass PvP Survival, post-apocaliptic, cu ciomageala directionala (skill-ul conteaza!). Cadavrul poate fi lootat, la fel ca orice posesie fizica pe care o ai in joc: crafting stations, walkeri, baze, etc. De asemenea ai nevoie sa consumi apa in mod constant ca sa fii hidratat si sa ai pielea sanatoasa. De unde o obtii, e treaba ta, fierbi cactusi sau aloe vera, purifici apa contaminata sau din recipientele gasite pe cadavrele inca fierbinti ale inamicilor tai. Se poate intampla ca si tovarasii tai de clan sa iti mai dea o inghititura din plosca lor puturoasa.

Faptul ca poti bara lovituri si poti alege directia din care lovesti + grappling hook skill inseamna ca poti bate si jucatori de level mult mai mare ca tine sau chiar si 6 nomazi ca in clipul de aici (grafica e in potato mode pentru performanta si a elimina iarba).

Ce nu poti pierde sunt skill-urile invatate si banii denumiti flots, moneda utilizata de Flotilla. Acestia pot fi obtinuti doar de la Trading Post-uri (zone de trading in care PvP-ul este dezactivat timp de 15 minute). Resursele primare (lemn, piatra, frunze de palmier, etc) pot fi vandute instant catre NPC-ul Flotilla. Restul de resurse rare pot fi vandute in sistem de licitatie, similar cu Auction House-ul din World of Warcraft.

Last Oasis nu este chiar o singura oaza

Lumea este impartite pe oaze (servere diferite) care in acest moment sunt limitate la 100 de jucatori din motive de performanta si player experience. Tu poti calatori intre oazele medii si hard cu un cost de apa, in functie de distanta. Desi inca nu e implementat, oazele vor fi distruse lent de soarele distrugator si clanurile si jucatorii vor fi nevoiti sa migreze in permanenta (o solutie inedita pentru a impiedica dominatia eterna a unui super clan pe o oaza).

Sunt 3 tipuri de oaze

1. Oaza de start (pedaland de zor in Firefly)

Last Oasis Firefly - Primul walker

Acestea sunt oaze cu rol de „starting area” unde inveti basics, de la cum sa iti craftezi un beatstick ca sa bati primul tau „rupu” (niste primate deloc prietenoase) pana la primul tau Firefly Walker in care vei parasi leaganul sigurantei. Vei aduna „fragments” din chest-uri sau culese de la maimute. Aceste fragmente sunt indispensabile pentru a invata sa craftezi arme, walkeri, crafting stations, etc.

Tot aici iti vei exersa skill-ul de grapling hook, culegand fructele cactusilor gigantici, o sursa de apa dar mai ales un ingredient de baza pentru potiuni.

Dupa ce parasesti aceasta oaza nu te vei mai putea intoarce niciodata si nici nu vei mai putea calatori in alte oaze de la acest tip.

2. Oaze medii (poza de grup cu clanul de tovarasi Desert Drifters)

Last Oasis Desert Drifters

Bine ai venit in oazele medii unde o sa fii gankat pentru prima oara pentru cenusa din soba si pentru paiele de pe tine. Nu ai de ce sa te superi, si tu ai face la fel intr-o pozitie de superioritate. Singura mea speranta este ca nu vei planui sa ramai la nivelul asta.

Aici resursele sunt variate si iti vei crafta al 2-lea walker sugerat de tutorialul interactiv, adica un Dinghy Walker util in a harpona cufere cu fragmente, si pe care vei avea loc sa calatoresti impreuna cu 1-2 tovarasi de clan. Acest Dinghy poate constitui o tinta atractiva pentru piratii liber profesionisti, amatori de un loot gras, asa ca fii pregatit! Biomul este de desert + canioane umede (cu vegetatie abundenta).

Cele mai periculoase creaturi sunt niste „pisici” denumite Nurr de la care poti obtine piele sau chitina in functie de tool-ul pe care il folosesti. Hint: hatchet/axe pentru „hide”, pick axe pentru „chitin”.

3. Oaze hard

Oazele hard arata pe harta ca un bol cu salata inconjurata de desert pe margine. Pe langa resursele care nu se gasesc pe oazele medii (bumbac, ceara de albine, etc.) bataia principala se da pentru singurul templu permanent de pe harta unde poti folosi fragmentele pentru a fabrica tablete non-stop (daca poti), cele mai greu de obtinut iteme din joc.

Main temple

Locatia cu templul va fi mereu aglomerata si probabil va fi un etern loc de conflict, unde vei juca la ruleta ruseasca ca sa craftezi ceva. Asta daca nu faci parte dintr-un clan mare, capabil sa asigure paza pana trec cele 4-5 minute necesare ca sa se incheie procesul de crafting. Odata inceput procesul (400 fragmente + 1000 torque), acesta poate fi intrerupt de oricine si se pierde torque-ul folosit (o forta care poate fi stocata intr-o baterie si extrasa cu ajutorul unor mori de vant sau chiar din storage-ul unor walkeri mari). Ajuns aici, in poza de mai sus, am fost lasat sa pun ingredientele la craftat si mi s-a dat in cap dupa 2-3 minute fara drept de apel :). In caz ca as fi fost lasat sa termin ce incepusem, cred ca as fi putut obtine intre si 4-6 tablete.

Last Oasis - Oaza Hard - Langa un fabricator de unica folosinta

Dar tot jocul este gandit ca sa poata supravietui si nomazii singuratici si din acest motiv apare random pe harta un fabricator de unica folosinta, unde poti introduce 100 de fragmente si 400 torque. Poti sa obtii 1 tableta si in rare situatii 2. Dupa folosire, acesta se autodistruge. Hint: small fabricatorul apare in general la maginea dintre vegetatie si desert, ca in poza de mai sus.

Contentul PvE

Incepand cu maimutele (rupu) de mai multe tipuri, yellow rupu care dropeaza sharduri pe oazele hard, pisicile (nurr), crabul gigantic si viermele de nisip (ruda indepartata cu Shai-Hulud din Dune ;)) contentul PvE e destul de limitat jocul fiind clar orientat catre PvP si interactiunea dintre jucatori.

Player vs Player(s)

Last Oasis - Ma bronzez pe punte

Ce este superb in acest joc este faptul ca developerii au incercat din rasputeri sa nu limiteze nimic la nivel de game mechanics. Poti sa ataci orice si pe oricine, inclusiv sa faci damage celor din clanul tau, intr-o bataie la gramada, incercand de fapt sa nimeresti inamicul. In schimb, totul are un cost, pe care trebuie sa il analizezi inainte sa iei o decizie.

Un jucator furat sau ucis miseleste poate sa aiba prieteni care vor cauta razbunare si in scurt timp se te calce in picioare. O baza sau un walker mai maricel, vulnerabil, iti poate consuma pretioasele harpoane incendiare si odata spart cargoul, vei descoperi ca ai irosit o tona de resurse pentru a obtine chestii lipsite de valoare. Sau si mai amuzant este sa gasesti o prada bogata pe care nu o sa o poti cara din cauza ca ai inventarul plin si nava ta deja e ticsita cu stuff (e recomandat sa aduci si un Toboggan daca ai chef sa furi si praful de pe toba ;)).

Jaf la drumul mare

Last Oasis - La furat cirese

Noi ajunsi in prima zi pe oaza medie am incercat sa jefuim un clan maricel. I-am prins cu baza desfacuta pe jos si cu un singur jucator pe langa cufere. Dar din cauza ca nu am fugit suficient de repede cu prada si unul dintre coechipieri a avut probleme morale de genul ca e incorect sa jefuiesti, ca e 3 vs 1, etc., in scurt timp cel jefuit a primit ajutor si ne-au convins ca e bine sa plecam doar in chiloti, pierzand si toate fragmentele furate si tot echipamentul de pe noi.

Totul se poate intampla la nivel de secunde, o ambuscada, un jaf, 2 panze la orizont care par dintr-un clan prietenos, dar care de fapt sunt rusi sau chinezi pusi pe jefuit si care iti pot transforma munca ta in cenusa, fortandu-te sa incepi aproape de la 0.

Din acest motiv trebuie sa joci smart, sa nu iesi la plimbare decat cu ce esti dispus sa pierzi si ce ai cu adevarat valoros sa tii pe un walker, safe in lobby. Item-urile din joc au o valoare prin prisma faptului ca pot fi pierdute intr-o clipa de neatentie. Nu e ca in WoW, ai farmat instanta X de 100 de ori ca sa obtii legendara aia si e a ta pentru totdeauna. Trebuie sa stii cand sa fugi si mai ales pe cine sa ataci.

Controlul unei oaze

Endgame-ul PvP ar fi sa controlezi o oaza, instaland un proxy-walker, concept similar cu cel din Eve Online. Odata instalat, acesta colecteaza taxe de la tot ce strang jucatorii din oaza respectiva si 10% taxe din vanzarile realizate la Trading Post. Proxy-walker este vulnerabil 1h pe zi, atunci putand fi atacat si distrus.

Resurse „High Quality”

Last Oasis High Quality Walker

O sa observi ca anumite resurse intalnite in joc, vor fi High Quality (apare textul descriptiv cu galben). Trebuie sa iti craftezi din ele cat mai repede unelte de harvestit High Quality si sa incerci sa iti cresti statiile de craftere, ca sa fie de calitate cat mai buna. E super important sa construiesti walkeri din materiale de calitate cat mai ridicata pentru a obtine un numar cat mai mare de sloturi pentru module. Un walker cu 9/10 module de forager de exemplu, umple inventarul de trestie in 2 minute de harvestit (vezi poza mai sus).

Epilog

Land Oasis - Sand Storm

Ar mai fi mai multe de spus, despre „sand in gears” care te impiedica sa faci jump din oaza in oaza, eclipsa si bezna care cuprinde toate oazele, mecanici de pvp, base construction, costum de zburat care te costa 50 de tablete sa inveti sa craftezi asa ceva, dar as avea nevoie de 3 articole ca sa insir tot ce am gasit in acest joc.

Pentru un joc inca in stadiul alpha (early access) e surprinzator de jucabil cu toate bugurile si downtime-urile intalnite. Echipa de polonezi Donkey Crew au un nou fan in persoana mea. Toate felicitarile pentru aceasta capodopera!

Will we be able to invent the wheel in this game?

Roata este tehnologie invechita, avem picioare articulate din lemn! Deci nu vei inventa roata dar in schimb iti vei crea propria poveste. Eu cu siguranta am momente memorabile de povestit la caldura focului generatiilor viitoare de nomazi. Unul din ele fiind cel de mai jos: