Anul 2020 a fost destul de linistit pana acum si se anunta la fel de linistit cel putin pana la toamna cand se pare ca vom avea parte de lansari atat din partea NVIDIA cat si AMD. Fiecare promite cresteri de performanta importante fata de generatia anterioara, in special AMD care ne momeste cu un adevarat Nvidia Killer.  Pana atunci, am primit la teste din partea KFA2  o placa video motorizata de cel mai puternic GPU la momentul actual, TU102. Este vorba bineinteles de o placa video RTX 2080 Ti. La noi in tara puteti gasi produse KFA2 la PcGarage, modelul testat negasindu-se insa in oferta magazinului.KFA2_RTX_2080_Ti_Ex_Showcase5

Inainte de toate, daca cauti un articol actualizat in permanenta astfel incat sa gasesti cea mai buna placa video pentru tine arunca un ochi aici.

Nu este cel mai puternic model din gama KFA2, fiind „doar” modelul EX, considerat un model de mijloc. Daca o placa video cu cel mai puternic GPU al momentului poate fi  un model de mijloc…  Diferentele intre diversele modele RTX 2080 Ti sunt date de marimea radiatorului, numarul de ventilatoare, frecventa de boost a GPU si bineinteles de estetica.

PREZENTARE PRODUS

RTX 2080 Ti EX  este dotata cu  3 ventilatoare de 80 mm. Modelele ulterioare de la KFA2 au fost dotate cu sisteme de racire mai generoase, cu ventilatoare mai mari – chiar si modelele ceva mai slabe. Asta se reflecta in volumul de aer pe care il pot misca ventilatoarele, zgomotul produs si temperatura atinsa cand ventilatoarele incep sa devina zgomotoase.

Designul este cel folosit de seria EX a celor de la KFA2 – carcasa metalica  simpla, cu putine elemente decorative,  de culoare neagra are un aer sobru.  Ventilatoarele de 80 mm au un design special, pentru o mai buna „aerisire”. Nu avem functia „start-stop” la ventilatoare, deoarece GPU-ul este unul puternic si drept urmare se incinge mai mult decat modelele mai slabe.KFA2_RTX_2080_Ti_Ex_Front

 

Partea din spate este protejata de un back-plate negru de aluminiu.  Acesta ar trebui sa ajute atat la eliminarea in mod pasiv a caldurii cat si la protectia componentelor de dedesubt.KFA2_RTX_2080_Ti_Ex_Back

 

Pe partea de conectori avem 3 Display Port-uri si 1 HDMI. Lipseste Virtual Link, dar oricum se zvoneste ca Nvidia va renunta la el odata cu RTX 3000 deci nu e o mare pierdere.

KFA2_RTX_2080_Ti_Ex_Side3

De pe partea laterala superioara a placii nu lipseste traditionala iluminare RGB dar care este destul de discreta (o binecuvantare pentru unii). Tot aici, avem si mufele de alimentare, in numar de 2, ambele de 8 pini. Sursa minim recomandata este de 650 W si nu vorbesc aici de sursele no-name atat de raspandite pe la noi. 650 W „reali”, ca sa zic asa.