Review-ul de mai jos vine in continuarea articolului anterior, pentru o privire mai detaliata asupra telefonului Huawei Mate 30 Pro. Telefonul a fost primit in cadrul programului Orange Smartphone Tester si inca de la inceput am fost foarte curios de cum se comporta, fiind primul telefon al celor de la Huawei care nu include serviciile Google.  La noi in tara telefonul a intrat pe diverse canale mai neoficiale, sa zic asa, dar iata ca de putin timp il putem cumpara si la „oficial” la abonament sau la liber, de la Orange .Huawei_Mate_30_PRO_side

Specificatii

  • Exterior: Gorilla Glass 6 fata/spate, rama aluminiu; 158.1×73.1×8.8mm, 198g; IP68
  • Ecran: 6.53″ OLED curbat, rezolutie 1,176×2,400px (409ppi); HDR10; suporta gesturi si M-Pen.
  • Chipset: Kirin 990, procesor octa-core  (2xA76 @2.86GHz + 2xA76 @2.09GHz +4xA55 @1.86GHz), Mali-G76 MP16 GPU, dual-core NPU.
  • Memorie: 8GB RAM, 256Gb UFS 3.0  (Nano Memory – slot hybrid).
  • OS/Software: Android 10, EMUI 10.
  • Camere spate: Principala: 40MP   senzor 1/1.7″ , 27mm , f/1.6 , OIS, PDAF;  Portret: 8MP, 1/4″, 80mm (zoom optic 3x), f/2.4, OIS, PDAF; Ultra wide: 40MP, senzor 1/1.54″, 18mm, f/1.8, PDAF; camera ToF ; video 4K@60fps, slow-mo 720@7680fps; Leica brand.
  • Camera fata: 32MP, f/2.0; ToF camera.
  • Battery: 4,500mAh; Super Charge 40W; 27W wireless charging; 27W reverse wireless charging.
  • Securitate: Amprenta (sub display, optica), recunoastere faciala 3D.
  • Conectivitate: 4G/3G/GSM; Dual SIM, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Dual-band GPS, Bluetooth 5.1 + LE, NFC, USB Type-C.

Prezentare produs

Huawei Mate 30 Pro vine intr-o cutie neagra, cu un sticker cu „Leica” pe ea. Modelul primit la test este varianta 4G, cu capacitate de stocare 256 Gb si culoare Space Silver. In cutie, pe langa telefon mai primim o pereche de casti cu fir, incarcatorul de mare capacitate (40 W) si o carcasa simpla de policarbonat, mai mult decat binevenita.

Huawei_Mate_30_PRO_box_content

Din fata, telefonul se prezinta cu ecranul „prelins” peste margini, curbatura fiind una extrema. Efectul este spectaculos – cand privesti telefonul din fata,ecranul pare sa nu aiba margini. In acelasi timp, mie mi-a dat o impresia de fragilitate pronuntata, deoarece ecranul ocupa o buna parte si din partile laterale. OK, e facut din Gorilla Glass 6, dar stica tot sticla e si am fost usurat cand am gasit carcasa in cutie. Carcasa cu care vine telefonul nu il „capitoneaza” peste tot, dar e mai bine decat nimic.

Huawei_Mate_30_PRO_box_front

Marginea de jos este subtirica, nu e invizibila dar e cam maximul permis de tehnologie la momentul actual. In partea de sus avem parte de un frumos breton „coafat in still Iphone” , in care se afla camera foto pentru selfie, senzorul TOF pentru deblocarea faciala securizata plus senzorul de proximitate si cel pentru lumina ambientala. Desi din punct de vedere estetic designul este afectat, functionalitatea oferita  ne face sa acceptam acest compromis. Deblocarea faciala face toti banii! Daca suntem deranjati chiar atat de mult de breton, putem sa il ascundem din software, cu niste benzi negre. Dar telefonul arata complet nebalansat, ca un Pixel 4, total oribil!

Huawei_Mate_30_PRO_notch

Desi culoarea ar trebui sa fie un „argintiu spatial”, mie mi se pare ca spatele telefonului are o usoara tenta albastruie. Ma rog, este un gradient de culoare. Spatele, ca si fata, acoperit cu Gorilla Glass 6 adaposteste celebrul „aragaz cu 4 ochi” sau „plita” cu camere. Sticla face telefonul cam alunecos precum si un magnet pentru diverse pete, care mai de care. M-am chinuit ceva sa il sterg ca sa arate prezentabil, nu a fost usor!

Huawei_Mate_30_PRO_back_side

Marginile laterale nu exceleaza prin nimic. Cea din stanga contine un singur buton, cel de Power iar cea din dreapta nimic. O decizie dubioasa a celor de la Huawei a fost renuntarea la butoanele fizice de volum si inlocuirea lor cu butoane virtuale. Activarea lor se face prin apasarea de doua ori a marginii laterale. Desi functioneaza, mi se pare ca dureaza cam mult sa dai mai tare sau mai incet. Mult noroc sa tai sunetul cand o sa pornesti din greseala vreun un filmulet „mai deocheat” primit pe Whatsapp…

Marginea de jos contine microfonul, un difuzor, slotul pentru cardul nano SIM si nano Memory, formatul proprietar Huawei, foarte apreciat si raspandit. Am glumit. In partea de sus dam iarasi de un microfon si de un senzor infrarosu – Huawei sunt printre ultimii care mai doteaza telefoanele cu asa ceva. Daca acum cativa ani senzorul infrarosu avea o utilitate destul de ridicata, lansarea pe piata a tot mai multe dispozitive „smart” cu propria lor aplicatie de telefon din care pot fi controlate,  a facut ca acesta, senzorul IR, sa fie din ce in ce mai perimat. Din partea de sus lipseste difuzorul pentru apeluri – ecranul preia acest rol, prin intermediul vibratiilor. Inainte sa va zboare gandul la alte chestii, doar pentru apeluri …