Software si utilizare

Huawei Mate 30 Pro ruleaza Android 10 din cutie, dar evident fara serviciile Google. Deci nu putem accesa Play Store si nu avem acces la pleiada de aplicatii Google de care am devenit dependenti – Gmail, Maps, Photos, Drives.  Si stiti proverbul acela ca un necaz nu vine niciodata singur? Ei bine, pe langa aplicatiile Google lipsesc si majoritatea aplicatiilor pe care le utilizam zi de zi – Facebook, Messenger, Whatsapp, Instagram, ING Homebank ca se enumar doar cateva. Drept urmare, Mate 30 Pro are din start un handicap urias.

Cei de la Huawei au incercat sa contracareze problema lansand propriul magazin de aplicatii, App Gallery pe numele sau care contine, in teorie, zeci de mii de aplicatii dar din nefericire foarte putine utilizabile. Exista variante pentru a mai atenua din durere, unele mai simple, altele mai complexe.

Cea mai simpla varianta este sa folosim un app store independent (Aptoide, APKPure) si sa downloadam de acolo aplicatii – Facebook, Messenger, Whatsapp, Instagram au mers fara probleme. Se poate instala si Google Photos dar functioneaza ca un simplu viewer de fotografii, nu poti face back-up. Google Maps nu functioneaza de loc, in schimb Waze merge fara probleme. Nici Gmail nu merge dar fie folosesti o aplicatie de email (Outlook) si conectezi contul Gmail prin IMAP, fie folosesti browser-ul. Youtube-ul functionezea la fel, fara probleme, prin browser.

Netflixul a refuzat cu obstinatie sa functioneze si nu am avut parte nici de ING Homebank.  Exista promisiuni ca principalele banci din Romania isi vor transplanta aplicatiile si in ecosistemul Huawei. BT si BCR chiar au facut acest lucru dar ING inca se lasa asteptati.

Alta varianta ceva mai complicata consta in instalarea separata a serviciilor Google dar am ceva dubii cu privire la cat de sigura este manevra.

Peste Android 10 Huawei au plantat propriul launcher,  EMUI 10. Utilizarea telefonului este familiara, ca orice telefon cu Android. Se vede ca si variantele customizate de Android au ajuns la o anume maturitate si sunt mult mai user friendly decat acum cativa ani.  Mate 30 nu are „sertarul” de aplicatii activat by default si aplicatiile apar direct pe ecrane, ca la Apple. Daca totusi insistam, putem activa sertarul fara probleme.

Telefonul s-a comportat foarte bine pe perioada cat l-am testat, fiind fluid in permanenta, multumita chipsetului de top si cantitatii de 8 GB de RAM. Ramane de vazut daca pe termen lung fluiditatea se va mentine deoarece telefoanele cu Android au aceasta reputatie ca pe termen lung incep sa „sughite”. De exemplu, telefonul meu personal Xiaomi Mi 9T Pro, dupa aproape 6 luni de utilizare  are momente in care ramane agatat. Si  nu este deloc un telefon slab – are procesor Snapdragon 855 si 6 GB Ram.

Am avut parte de un singur glitch mai serios, cu camera foto care s-a blocat la un moment dat si nu a mai vrut sa functioneze pana nu am dat restart terminalului. In rest, nimic deosebit de remarcat.

Am apreciat in mod deosebit deblocarea faciala, care a functionat ireprosabil in marea majoritate a timpului, in ciuda conditiilor grele de iluminare sau pozitiilor ciudate in care l-am folosit. Din obisnuinta incercam sa il deblochez cu ajutorul amprentei, dar telefonul era mai rapid si se debloca inainte cu ajutorul fetei. Parca mai si radea de mine, afisand un mesaj prin care imi transmitea ca s-a deblocat cu ajutorul fetei mai repede decat cu amprenta.

Huawei_Mate_30_PRO_front

Telefonul mai stie cateva „smecherii”  – poti naviga prin el fara sa atingi ecranul, cu ajutorul „air gestures”. Tinand palma la aproximativ 20-40 cm de ecran poti sa scrolezi si sa faci screenshot-uri. Este o varianta utilizabila atunci cand ai manusi pe maini, de exemplu.

Teste performanta

Chipsetul din Mate 30 PRO este cel mai performant chipset al celor de la Huawei, pana in acest moment – Kirin 990, fiind comparabil cu Snapdragon 855 al celor de la Qualcomm, chipset aflat in majoritatea telefoanelor de top lansate anul trecut. Drept urmare, am zis ca un head to head cu Xiaomi Mi 9T Pro e in ordine, acesta fiind dotat cu Snapdragon-ul mai sus amintit. Rezultatele duelului le puteti consulta mai jos.

Antutu Benchmark 8.2.4

3DMark Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1

Geekbench 5

Rezultatele au fost apropiate, totusi balanta inclinandu-se in favoarea lui Mate 30 Pro. Suspectez ca una din cauze este si faptul ca Mi 9T Pro are mai putina memorie RAM (6 GB vs 8 GB). In plus de asta, telefonul are deja aproape 6 luni vechime, coparativ cu Huawei care este nou nout.

Rezultatul este unul foarte bun, oricum – Mate 30 PRO situandu-se in partea de sus a topurilor, indiferent de benchmark-ul folosit.