Portrete

Folosind camera principala si setarea de portrete, Mate 30 Pro va simula efectul de bookeh produs de un obiectiv profesional. Cu lumina buna si un par mai putin rebel,  rezultatele sunt convingatoare, indiferent de distanta focala folosita.  Mai jos avem o fotografie facuta cu camera principala, si se vede ca parul i-a pus ceva probleme in anumite zone. Bookeh-ul este la fel un pic cam prea „brutal”.

Mate_30_Pro_Main_portrait

Daca folosim camera tele, rezultatele sunt mai bune si distanta de fotografiere este mai naturala, deoarece nu trebuie sa te bagi chiar atat de mult in sufletul omului. Separatia subiectului este foarte buna si bookeh-ul este mult mai placut de aceasta data. Fotografia nu este super-sharp, deoarece afara era cam innorat dar pentru Instagram este mai mult decat bine.

Mate_30_Pro_Tele_portrait

Camera selfie produce rezultate multumitoare, dar nu se ridica la nivelul camerelor de pe spate. Senzorul ToF reuseste sa separe subiectul destul de bine, dar firele rebele de par vor punde din nou camera in dificultate. Un fes ajuta extraordinar in astfel de situatii.

Pentru obiectele neinsufletite putem folosi modul Portrait sau cel Aperture, in care putem simula diverse marimi de diafragma. Cu scena potrivita, fotografiile vor fi reusite, indiferent de modul folosit.

Pentru cei interesati, exista si un mod Pro, adica manual, in care poti face diverse setari pentru rezultate mai mult decat interesante. Fotografia de mai jos a fost facuta cu ajutorul unui trepied folosind un timp de expunere de 10 secunde.

Mate_30_Pro_Pro_modeVideo

Pe partea de video Mate 30 Pro este la fel de capabil. Astfel, filmeaza in 4K la 60 FPS si camera este stabilizata. Filmarea de mai jos a fost facuta din mana, in timp ce mergeam pe jos, cu camera principala. Calitatea este buna, totusi stabilizarea nu a reusit sa atenueze miscarile chiar perfect.


Ce scoate in evidenta insa camera video este slow motion-ul de domeniul SF. Astfel, avem slow-mo la 240 FPS (8x), 960 FPS (32x), 1920 FPS (64x) si un incredibil 7680 FPS (256x). Cei mai apropiati competitori sunt parca pe la 960 FPS, deci concurenta este in urma bine. Vei avea nevoie de lumina buna ce e drept, deoarece daca este putin intuneric calitatea scade drastic.

Mai jos avem un exemplu de Slow Motion la 7680 FPS. Miscarea este practic inghetata, fiind incetinita de 256 ori. Framerate-ul este de 30 FPS la rezolutie 720P.

Cu aceste variante la indemana, cred ca se deschid niste orizonturi interesante care abia asteapta sa fie explorate!

Yay or nay

Daca am vorbi strict de partea foto si video, raspunsul ar fi da, de o suta de ori da! Plus deblocarea faciala si performanta generala care este una din clasa superioara.

Dar, avem nevoie mai degraba de serviciile pe care ni le poate oferi un telefon. Si in situatia actuala a relatiei dintre Huawei si Google, este greu de recomandat. Dupa cum am zis deja, exista variante sa „indulcesti” situatia si sa poti instala o parte din aplicatiile lipsa. Este insa doar un exercitiu ca poti instala chestii, deoarece partea de securitate este sub semnul intrebarii, sursele folosite pentru instalarea diverselor aplicatii fiind si ele sub semnul intrebarii. Huawei_Mate_30_PRO_back

Exista o mica speranta ca Google va relua relatia cu Huawei. Daca asta se va intampla, probabil ca nu se va pune problema ca Mate 30 Pro sa primeasca inapoi serviciile Google lipsa. Asta, evident daca acest lucru va avea loc intr-un timp cat mai scurt. Ca probabil dupa jumatatea acestui an se va lansa urmatoarea generatie Mate, si Mate 30 va deveni last gen. Pana  atunci, Mate 30 face parte dintr-o generatie de sacrificiu.