Camera foto si video

Modulul foto de pe spate este unul super intalnit pe foarte multe modele, atat la Xiaomi cat si la concurenta, in aceeasi configuratie sau cu mici variatiuni. Nu e neaparat un lucru rau doar ca majoritatea lucrurilor le-am mai spus si cu alte ocazii.

  • camera principala: 64 MP, f/1.9, 26mm , 1/1.72″, 0.8µm, PDAF
  • camera ultrawide: 8 MP, f/2.2, 119˚, 1/4.0″, 1.12µm
  • camera macro: 5 MP, f/2.4, AF
  • camera depth: 2 MP, f/2.4
  • Video : 4K@30fps, 1080p@30/60/120/240fps, 720p@960fps; gyro-EIS
  • camera selfie: 16 MP, f/2.5, 25mm (wide), 1/3.06″ 1.0µm, video: 1080P@30fpsNote _9_Pro_back_camera

 

Camerele foto sunt aproape similare cu cele de pe Xiaomi Mi 10T Lite 5 G, cu exceptia camerei macro care are rezolutie mai mare pe Note si in plus si autofocus.

Fotografie de zi

Fotografiile facute cu obiectivul principal pe timpul zilei au iesit OK in conditii de iluminare favorabile. Culori frumoase, detalii suficiente iar intervalul dinamic este decent, desi putea fii mai bun. Fotografiile rezultate tin piept cu succes si unora produse cu terminale mult mai scumpe. De mentionat ca fotografiile ocupa destul de mult spatiu pe telefon, de la 5 MB in sus per bucata.

Obiectivul ultrawide este ok-ish dar limitat, deoarece nu are autofocus si nici nu sta foarte bine la caracteristicile tehnice

Portrete

Pe partea de portrete rezulatele sunt bune dar la fel, lumina buna ne va ajuta enorm. Atlfel, calitatea scade simtitor. Efectul de bokeh se poate modifica din telefon si este indicat sa mai umblati la el un pic, deoarece by default este un pic cam prea puternic si pare nenatural. Rezultatele sunt meritorii pentru aceasta categorie de pret.

Fotografie de noapte

Pe cat de multumit am fost de pozele pe timpul zilei, nu acelasi lucru il pot spune si pentru fotografiile de noapte, care in mare parte sunt slabe. Night mode-ul mai imbunatateste situatia si e recomandabil sa fie folosit in majoritatea situatiilor. Pentru o calitate chiar mai buna se poate folosi si aplicatia Gcam. Cu mentiunea, ca unele optiuni posibil sa nu functioneze chiar cum trebuie. De precizat, ca in teste eu folosesc telefonul asa cum vine de la producator cu aplicatia foto standar si prezint pozele asa cum ies din telefon (mai mult sau mai putin ).

Macro

Supriza placuta a acestui test. In general nu prea m-au incantat rezultatele facute cu alte telefoane cu obiectivul macro, deoarece toate erau de 2 MP si fara autofocus. Puteai sa obtii rezultate mai bune facand crop la o imagine facuta cu obiectivul principal. In cazul lui Note 9 Pro avem insa un obiectiv de 5 MP cu Autofocus, o raritate! Am putut sa fac focus destul de aproape, dar va fi destul de greu sa prinzi o insecta in miscare de exemplu,  deoarece focusul este destul de lent. Recomandabil sa tii telefonul sprijinit de ceva sau montat pe un trepied, deoarece cea mai mica miscare a mainii va duce cel mai probabil la ratarea focusului.

Video

Meniul video este mai sarac comparativ cu cel pe care l-am avut pe Mi 10T Lite. Si asta pentru a face diferentierea mai clara intre seria Mi si Redmi. Nu ai parte de toate smecheriile disponibile pe telefoanele Mi, doar minimul necesar.

Putem filma 4K la 30FPS si calitatea imaginii este buna, detaliile rezolvate sunt multumitoare dar toate astea daca nu miscam camera. Sau daca o miscam, trebuie sa o facem foarte incet, pentru ca altfel „se rupe” filmarea.

Modul 1080P@60FPS este mult mai „fluid” dupa cum ma si asteptam dar vine cu compromisul rezolutiei mai mici si cu mai putine detalii. Dar putem filma mai usor din mana si cu miscari mai rapide.

Avem Slow Motion la 960FPS, dar trebuie sa ne multumim cu o rezolutie maxima de 720P. Modul de functionare nu este cel mai fericit deoarece filmarea incepe intai la viteza normala si apoi dupa aproximativ o secunda cea la 960 FPS. Sincronizarea este esentiala si destul de greu de realizat.

Avem si functie Time Lapse dar este destul de basic, avand la dispozitie o singura viteza. Nici nu stiu exact cat comprima timpul, ca nu ni se ofera nici o informatie, dar banuiesc ca e destul de putin.

Alternative si concluzie

Xiaomi a fost mult timp varianta optima pentru cei care cautau un raport excelent pret-calitate. In ultimii ani insa lucrurile s-au mai schimbat si acum avem optiuni si de la alti producatori. De exemplu Realme 6 Pro. Acesta vine in plus cu un sistem de camere ceva mai bun, pe hartie cel putin – avem o camera telefoto in plus. Bateria este ceva mai mica de doar 4300 mAh si diagonala o idee mai mica la 6.6 inchi dar cu refresh de 90 Hz. Pretul este tot pe acolo, deci se poate constitui intr-o varianta buna pentru Note 9 Pro.

Realme 6 Pro

O alta varianta interesanta vine chiar de la Xiaomi, de la cealalta divizie, POCO si anume Poco X3 NFC. Acesta vine cu un procesor ceva mai nou si mai puternic, Snapdragon 732G si refresh de 120 Hz. De asemenea, are si sunet stereo. Spatele nu mai este de sticla, este de plastic iar sistemul de camere este foarte asemanator dar cu o camera macro mai slaba, de doar 2 MP. Pretul este ceva mai mare, cu 100-150 de lei, depinde de perioada. La promotie, diferenta poate chiar sa dispara.

Poco X3

Revenind la Note 9 Pro, acesta este o optiune demna de luat in seama in nivelul de pret de 1000 de lei, varianta cu 6 GB  RAM si stocare 128 GB. In 2020, aproape 2021 nu m-as mai uita la ceva cu capacitate mai mica de 128 GB, deoarece stocarea va fi hapaita in scurt timp de poze si jocuri. Constructia solida, ecranul decent, bateria stelara si capabilitati foto si video acceptabile sunt suficiente motive pentru a recomanda Xiaomi Redmi Note 9 Pro ca o achizitie corecta pentru multa lume.