In acest articol am zis sa detaliez putin partea foto si video a telefonului Xiaomi Mi 10T Lite 5G primit in cadrul programului Orange Smartphone Tester. De aceasta data timpul avut la dispozitie a fost destul de scurt si in aceasta perioada a anului nici vremea nu este cea mai prietenoasa cu fotografii „wannabe”. Asa ca in momentul in care am prins o zi cu soare (singura din astea 2 saptamani), am zis ca e o ocazie care nu trebuie sa o ratez.

Specificatii camere

  • camera principala: 64 MP, f/1.9, 26mm , 1/1.73″, 0.8µm, PDAF
  • camera ultrawide: 8 MP, f/2.2, 120˚, 1/4.0″, 1.12µm
  • camera macro: 2 MP, f/2.4
  • camera depth: 2 MP, f/2.4
  • Video : 4K@30fps, 1080p@30/60/120/240fps, 720p@960fps; gyro-EIS
  • camera selfie: 16 MP, f/2.5, 25mm (wide), 1/3.06″ 1.0µm, video: 1080P@30fps

Aceasta configuratie (wide de 48/64 MP, ultrawide de 8 MP, macro si depth) este una arhi-cunoscuta si este folosita atat de Xiaomi cat si de alti producatori, pe o plaja destul de mare de pret.  Pe scurt, camera principala este destul de buna, cea ultrawide asa si asa iar celelalte 2 sunt de umplutura. Camera macro mi se pare inutila, deoarece foarte bine poti sa faci crop la o fotografie facuta cu camera principala si rezultatul va fi acelasi, daca nu chiar mai bun.

Fotografii de zi

Sa trecem la treaba! Pozele facute cu camera principala pe timp de zi si cu lumina suficienta sunt bune, chiar m-au surprins in mod placut. Cateva exemple mai jos.  Ca un punct oarecum negativ, rezolutia de 16 MP face ca dimensiunile fotografiilor sa fie destul de mari, 10-11 MB per bucata.  Ce lipseste la camera principala este stabilizarea optica, care ar fi fost utila in conditii de iluminare mai slaba.

Mai jos am facut o comparatie intre camera ultrawide (stanga) si cea principala (dreapta). Camera ultrawide nu are autofocus, asa ca nu avem nici o adancime de camp, practic toata imaginea este in focus. Intr-adevar, campul vizual este mai larg si surprindem mai multe lucrui in imagine, dar cam atat. Imaginea din dreapta este facuta cu camera principala si este mai „artistica”, punctul focal fiind pe frunzele din planul doi si imaginea este overall mai interesanta. Plus, culorile sunt mai vii. Evident, in unele situatii camera ultrawide ne va fi mai utila, dar in viata reala aceste situatii sunt „few and far between”.

Am incercat sa imi placa si camera Macro, dar la o analiza mai atenta rezultatele sunt slabe. Pentru o poza pe Facebook sau Instagram sunt poate, multumitoare, dar putem sa obtinem un rezultat mult mai bun doar facand crop la o fotografie facuta cu camera principala. Un exemplu mai jos. Mult mai putin zgomot si efectul bookeh mai placut. Camerele astea Macro de 2 MP sunt pur si simplu degeaba.  Daca lipsea aceasta camera de pe telefon nu era absolut nici o problema.

Mai jos avem o comparatie intre o fotografie facuta in modul portret (stanga) si una facuta „normal”. Bokeh-ul artifical default este cam agresiv si nu detecteaza corect parul tot timpul. Din fericire, putem modifica efectul de bokeh si daca mai „taiem” din el rezultatele sunt mai verosimile. Poza facuta pe normal mi se pare suficient de ok, eu unul m-as abtine sa folosesc modul portret.

Am pus la treaba telefonul si in cursul noptii. Stanga, imagine facuta pe normal , in dreapta fotografie facuta pe modul de noapte. La o analiza mai detaliata ambele sunt zgomotoase, dar cea facuta cu modul de noapte este utilizabila, comparativ cu poza facuta pe normal. Iar pe ecranul mic al telefonului arata foarte bine. Ceea ce, pentru marea majoritate este mai mult decat suficient.

 

Daca pe partea foto, Xiaomi Mi 10T Lite 5G se comporta bine, partea video nu este la fel de buna. Se vede ca lipseste stabilizarea si daca vrei sa filmezi din mana in timpul mersului, rezultatele sunt mediocre.  Filmatul in 4K are loc  la 30FPS si este OK doar in situatii statice. Orice filmare din mers si cu miscare stanga-dreapta este greu de urmarit.

O solutie ar fi sa coboram la 1080P@60FPS, dar si aici avem aceeasi problema cu stabilizarea lipsa. Dar macar ne va fi mai usor la miscarile laterale, imaginea va fi mai fluida. Dar e recomandat sa stam mai mult pe loc.

Mi-au placut optiunile disponibile pentru filmare, avem destule si distractive. Mi-a placut sectiunea de Vlog, care iti permite sa faci scurte filmulete interesante (si ai si niste filmulete demo pentru inspiratie).  Ideea e buna, dar mai trebuie lucrata, deoarece nu tot timpul ceea ce vezi pe camera va aparea si in filmulet. La unele scene telefonul va face crop sau va filma de jos in sus dar nu iti dai seama exact unde se va termina filmarea, asa ca rezultatele vor varia destul de mult.

Modul „clona” este la fel de distractiv, cel putin pentru copii. Si aici ar mai fi ceva de lucru, deoarece esti destul de limitat in filmare (doar 5 secunde). Dar e fun.

Modul Time lapse este bine reprezentat, rabdare sa ai si un trepied. Poti sa mergi pana la 1800X (cred ca asta inseamna ca o secunda de filmare este echivalentul la 1800 de secunde din viata reala, adica 30 de minute). In filmul de mai jos, m-am multumi doar cu 30X, asa ca un drum de 8 minute a fost condensat in doar 16 secunde.

De final

Camera este per total bunicica. Partea foto mai mult  decat partea video. Avem multe optiuni creative atat la fotografie cat si la filmare si putem obtine rezultate interesante. Limita este imaginatia noastra.