Sper sa treaca mai repede toata etapa asta cu 5G. Toate telefoanele lansate anul acesta trebuie musai sa aiba in nume „5G”.  Chiar si atunci cand nu exista o varianta 4G. Xiaomi Mi 10T Lite 5G este si el unul dintre vinovati, avand si asa un nume destul de lung. Tinand cont ca varianta 4G nu exista. In fine, am primit telefonul la testare in cadrul Orange Smartphone Tester si  il puteti gasi la un pret la liber undeva pe la 1500 de lei.

Specificatii

  • Dimensiuni – 165.4 x 76.8 x 9 mm
  • Greutate – 214.5 g
  • Constructie – Sticla fata/spate (Gorilla Glass 5)
  • Ecran – IPS LCD, refresh 120 Hz,  diagonala 6.67 inchi, rezolutie – 1080 x 2400 px
  • Chipset Snapdragon 750 5G, 8 core, 6 GB RAM, stocare: 128 GB
  • Camera foto spate : principala: 64 MP, ultrawide 8 MP, macro 2 MP, depth 2 MP, video : 4K@30 FPS
  • Camera foto fata: 16 MP, video 1080p@30 FPS
  • Securitate: amprenta pe lateral, face unlock
  • Baterie – Li-Po 4820 mAh, fast charging 33 W

In baza specificatiilor Mi 10T Lite este un mid-ranger din orice directie te-ai uita dar si cu unele caracteristici premium, sa le zic asa – constructie din sticla, ultima moda la  refresh (120 Hz) si incarcare rapida 33 W. Evident, avem parte si de compromisuri – un chipset din gama medie – Snapdragon 750 5G, ecran LCD si un modul de camere care nu iti trezeste nici un sentiment deosebit

Unboxing

La Xiaomi nu a ajuns inca moda Apple asa ca avem aproape „di tati” in cutie : incarcator de 33 W, carcasa de silicon (necesara avand in vedere ca telefonul e de „bibelou”) si  evident, telefonul.

Mi_10T_Lite_box

Ce sper din toata inima este sa nu ajunga in acest ritm producatorii de telefoane sa adopte stilul Ikea, sa ajungem sa ne facem singuri telefonul… Aceasta fost una dintre glume.

Prima impresie pe care mi-a lasat-o este ca e mare ba nene telefonul. Eu unul m-am cam saturat de telefoane asa de mari si masive. Un 6.5 inchi mi se pare deja arhisuficient si ca marime si manevrabilitate. Ma rog, asta o fi trendul, bigger is better…

Mi_10T_Lite_front

De asemenea, nu am inteles de ce avem ditamai „aragazul” de camere pe spate, avand in vedere ca nu avem nici camera tele si nici cine stie ce camere super mega extra.

Mi_10T_Lite_back

OK, la un telefon de top, cu o camer super smechera, poate inteleg – e nevoie de spatiu pentru lentile, senzori etc. Dar la unul care are camere de 2 MP?? Asa o fi trendul dar nu aduce nici un plus, pentru nimeni. Modulul este foarte pronuntat si in momentul in care pui telefonul pe spate se sprijina direct pe camera. Ec lar ca cere o carcasa de plastic, altfel nu vad prea bine spatele ala de sticla si cu modulul atat de ridicat. Comparativ, Xiaomi Mi 9T Pro, telefonul meu personal, care are camera principala oarecum similara si are si camera telefoto, are camerele aproape in linie cu spatele.

Mi_10T_Lite_side

Ecranul se lauda cu un refresh de 120 Hz dar nu mi s-a parut la fel de cursiv ca cel de pe Samsung S20 FE. Oricum, mi s-a parut ca este doar cu putin mai „smooth” decat Mi 9T PRO. M-am jucat putin pe UFO Test si refresh-ul se invartea mai mult pe la 100 Hz, cu spike-uri in sus si in jos.  Posibil sa fie din cauza ca este de tip LCD si ca chipset-ul nu este cel mai performant? Ca si luminozitate este decent, nu e AMOLED dar este lizibil in lumina puternica.

Camera foto este asa si asa din cate m-am jucat cu ea. Sunt si chestii care mi-au placut – avem multe optiuni distractive atat de partea de fotografie (Expunere Indelungata, Clona) cat si pe partea de video (Time Lapse, Vlog). Toate acestea te imping sa experimentezi si cu siguranta te vei distra in tot acest timp. Sper sa am timp sa revin cu un articol pe aceasta tema, deoarece timpul pentru aceasta testare a fost mai scurt decat de obicei si nici vremea nu prea a tinut cu noi.

Bateria este destul de mare si mi-a placut ca Xiaomi nu a facut rabat si a pus in pachet un incarcator de 33 W, exact cat duce telefonul. Nu ca altii, stim noi cine…

Concluzii?

Dupa o saptamana de utilizare nu pot sa zic ca m-a dat pe spate telefonul cu ceva. Camere asemanatoare avem si pe telefoane mai ieftine. Display-ul nu exceleaza iar refresh rate-ul desi este 120 Hz,  nu pare sa fie utilizat la maxim.  Ca si pret, as zice ca e cat de cat corect, desi daca nu tin neaparat sa am 5G, avem variante mai ieftine care fac acelasi lucru. Gen Poco X3 NFC.