Am tot zis-o de m-am plictisit si eu dar asa ca anul asta, eu nu am mai vazut. Complet atipic din aproape toate punctele de vedere,  din cauze evidente. Statul in casa a impins multa lume sa isi faca upgrade la calculatoare sau sa achizitioneze laptopuri fie necesare pentru munca la distanta sau pentru scoala online a copiilor. Dar ce nu a prevazut nimeni este magnitudinea cumparaturilor. A cumparat lumea si cumpara absolut tot.

Laptopuri

Scoala online si work from home au propulsat vanzarile de laptopuri la nivelui nebanuite acum 1 an. Asa ca din pacate daca vroiati o configuratie convenabila la un pret bun, sub 2000 de lei va trebui sa va luati gandul. Tot ce a fost pe stoc s-a cumparat si nu se mai gaseste pe nicaieri. Iar retailerii nu au stat nici ei degeaba si au marit preturile „in masa”. Sub 2000 de lei nu se mai gaseste nimic interesant, este un masacru efectiv. Am mai vazut pe la PC Garage ceva modele cu Celeron dar sunt mult prea slabe si nu le recomand nimanui.

Intre 2000 si 3000 nu prea se mai gaseste nimic, ici colo cate un model ratacit de i3 sau Ryzen 3000 dar destul de greu. Mai jos puteti vedea stocurile de pe eMag si de pe PC Garage care sunt cel putin dezamagitoare.

Peste 3000 de lei stocurile par sa fie mai sanatoase, dar configuratiile pe care le gasiti acum la acesti bani erau de obicei cu mult mai ieftine. Este posibil insa daca rascoliti mai atent, prin mai multe magazine, sa mai gasiti ceva sa merite banii.

Perioada de acum nu este deloc favorabila pentru cumparaturi de laptopuri, asa ca mai bine mai asteptati cateva luni. Asta in special daca va doriti ceva nepretentios, pentru office si scoala.  Modele puternice si scumpe inca se mai gasesc, dar piata low-end a fost ravasita complet.

Placi Video

Aici situatia e oarecum inversa.  Pe partea de low-end avem optiuni. In schimb in partea de sus, e jale.

Acum 2 luni NVIDIA anunta noua generatie RTX 3000 si a creat un hype extraordinar o data cu performanta superioara  promisa si cu preturile bune de lansare. Pe repede inainte, lansarea RTX 3080/3090 si 3070 a fost un fiasco complet (stocuri epuizate mai rau ca la BF in cateva secunde)  si drept urmare familia RTX 3000 este disparuta in misiune, nici un magazin neavand vreun produs in stoc.

AMD au anuntat si ei noua generatie cu performante similare cu Ampere de la NVIDIA, dar urmeaza sa se lanseze de abia pe 18 noiembrie si desi AMD au dat asigurari ca vor fi stocuri suficiente, permiteti-mi sa am o umbra de indoiala.

Pe piata de la noi, ca peste tot nu gasesti de nici unele din gama de top. Ma rog, daca tii mortis poti apela la OLX, dar trebuie sa mai platesti in plus cam 1000 de lei pentru orice model.   Dintre retailerii mari, PC Garage au facut o chestie cam „dubioasa” si au marit si ei preturile fata de cele recomandate, cam cu 500 de lei. Pe stoc tot nu au nimic dar te lasa sa comanzi si sa platesti si probabil vei primi la anu’ placa…

PC Garage 1

Practic suntem intr-o „furtuna perfecta”. Avem generatia noua, cu un salt de performanta important dar nu se gaseste nicaieri.  Dar nu pot recomanda sa mai cumparati nici ceva din generatia veche (RTX 2070 in sus), deoarece preturile au ramas sus si nu se compara din punct de vedere al performantei cu generatia noua.

Nu cred ca anul asta vom vedea placi video Nvidia RTX 3000 la preturi normale. Si nici AMD, fie vorba intre noi (Astept sa ma insel). E foame dom’le la gameri!  Drept urmare, pana la noi ordine stam pe burta si vedem daca se mai imbunatateste situatia…