Hardware

Display

Ecranul este mare, dupa standardele actuale la 6.67 inchi. Este de tip IPS LCD si este in format 20:9, avand o rezolutie 1080 x 2400, deci un 1080P extins. Ecranul este certificat HDR10 si este destul de luminos, fiind usor vizibil chiar si cand este lumina puternica afara. Rata de refresh este de 60 Hz – oarecum un minus, avand in vedere ca avem telefoane in acest nivel de pret cu rate de refresh mai ridicate (unele produse chiar de Xiaomi).

Note _9_Pro_front

Un alt mic neajuns  care probabil va trece neobservat de 99% din utilizatori este ca luminozitatea nu este uniforma pe tot ecranul. In anumite conditii se pot observa zone mai intunecate pe margini sau mai ales in jurul camerei foto, pe fundaluri deschise si luminoase. Si asta din cauza ca ecranul este LCD. Pentru a reproduce situatia trebuie sa inclini telefonul intr-o parte, ca in poza de mai jos. In utilizarea de zi cu zi insa cu greu vei observa acest lucru si nu impacteaza performanta in absolut nici un fel.

Note _9_Pro_light

 

Baterie

Bateria este excelenta. O capacitate uriasa de 5020 mAh ne va asigura o autonomie de invidiat. Telefonul va rezista lejer o zi intreaga chiar si in conditii de utilizare intensa. Pentru utilizatorii mai light, autonomia se va putea numara in zile. Si asta nu e tot. Note 9 Pro vine si cu incarcator rapid de 33 W, excelent in acest nivel de pret. Ne putem astepta ca bateria sa se incarce full undeva la o ora si ceva, in functie de la cat plecam cu incarcarea.

Audio

Xiaomi Redmi Note 9 Pro vine cu un singur difuzor incadrat in rama de sus a telefonului. Isi face treaba si se aude destul de puternic, dar cam atat. As fi apreciat daca aveam parte de sunet stereo, but not today!

Chipset, Ram, Stocare

Chipsetul este unul Snapdragon 720G cu 8 nuclee, ajutat de 6 GB RAM si 128 GB de stocare, in varianta testata de mine. Fiind unul mid-range, nu exceleaza comparativ cu rudele lui de top dar altfel isi va face treaba multumitor. Pentru banii care ii cere, Note 9 Pro  este excelent – avem 6 GB de RAM si 128 GB stocare, la fel ca multe telefoane mult mai scumpe. Cu cat mai multa memorie cu atat mai bine  – expresia asta va ramana mereu valabila.

Software si utilizare

Note 9 Pro are skin-ul MIUI 12 aplicat peste Android 10 si, nici o surpriza, se comporta ca un telefon cu Android. Avem si sertar de aplicatii daca asta dorim, avem si navigatie prin gesturi, avem si noul panou de notificari „imprumutat” de la Apple (glisare in partea dreapta – panoul cu shortcut-uri, Centrul de control; glisare in partea stanga – notificarile). Sincer sa fiu, noul panou de notificari mi se pare mai interesant decat cel standard Android sau cele implementate pe acelasi model de restul lumii. Ce daca e inspirat de la altii?  Copiatul este cea mai sincera forma de flatare sau asa ceva si daca merge bine, toata lumea castiga.

Screenshot_2020-12-21-18-03-04-324_com.android.settings

In utilizarea de zi cu telefonul se comporta bine, nu am ce sa ii reprosez. Ramane de vazut, ca si la alte telefoane cu Android, daca intr-un an si ceva va ramane la fel de fluid. 6 GB de RAM ar trebui sa asigure acest lucru pentru o perioada, cel putin.

Teste performanta

Chipsetul Snapdragon 720G este unul de mijloc, proiectat sa ofere suficienta performanta fara a sparge banca. Nu exceleaza neaparat dar nu este nici lenes. Rezultatele din testele sintetice cam spun acelasi lucru si situeaza telefonul in partea de sus a plutonului. Cel putin in privinta procesorului este destul de apropiat de Snapdragon 855, flagship-ul din 2019,  in testul de single core. In testul multi core este ceva mai in spate, dar este bineoricum pentru acest nivel de pret.

3DMark Wild Life

 

Geekbench 5