Camera foto si video

Modulul foto de pe spate este unul „la moda” sa zic asa in acest interval monetar si include urmatoarele:

  • Camera principala de 48 MP , dotata cu un  senzor de 1/2.25″ cu o distanta focala de  26 mm , deci considerata wide si cu o diafragma  f/1.8. Camera are autofocus cu phase detection si nu are nici stabilizare optica. Senzorul foloseste un filtru Quad Bayer si  foloseste cate 4 pixeli de pe senzor pentru a reda cat mai fidel 1 singur pixel in imaginea finala. Drept urmare, imaginile rezultate vor avea 12 megapixeli, de o calitate mai buna.
  • Camera ultrawide, cu o rezolutie de 8 MP, are un senzor de 1/4.0″ si distanta focala este de 13 mm. Deschiderea diafragmei este f/2.2 si nu are nici autofocus si nici stabilizare optica.
  • Camera macro, rezolutie 2 MP si  poate focusa de la o distanta de 4 cm, deci relativ aproape.
  • Ultima camera de pe spate  se ocupa de senzatia de adancime, fiind un fel de camera ToF a saracului.

Pe partea de video putem filma 2160p@30fps, 1080p@120fps, 720p@960fps

Pe fata avem o camera de 13 MP, diafragma f/2.0 care poate si filma la 1080p@30fps.

Sincer, nu am avut asteptari prea mari cu privire la camera, specificatiile neavand „bling-bling”-ul unor modele de top. Cu toate acestea, daca avem lumina buna, pozele facuta cu camera principala sunt mai mult decat decente. Ce a iesit putei vedea mai jos. Sunt pozele direct din telefon, ne-editate (cu exceptia crop-ului automat facut de site).

 

Si pe partea de portrete si fake bokeh rezultatele au fost OK.  Evident, ca un subiect mai dificil (par carliontat, la tine ma uit :)) va pune camera in dificultate, dar am vazut probleme de acest gen si la telefoane mult mai scumpe asa ca… Fotografia de mai jos am facut-o la caderea serii si camera a fost pusa in dificultate de parul rebel al subiectului (daca faci putin pixel-peeping se observa mai bine) dar overall este bine.

In pozele de mai jos, izolarea este mai convingatoare, lumina buna contribuind din plin la aceasta. Important este sa iti alegi bine subiectele si sa tii cont de limitarile algoritmului de bokeh, care are dificultati la izolarea corecta a parului „sauvage”, dupa cum am mai zis.

Fotografiile de noapte nu m-au impresionat, sunt zgomotoase si detaliile se pierd deseori in procesare. Modul „Night Mode” reuseste sa mai extraga niste detalii si sa mai atenueze din zgomot, dar este destul de conservator si diferentele intre modul „normal” si cel de noapte nu sunt extraordinare. Drept urmare, as evita sa fac poze noaptea, rezultatele nu sunt prea grozave.

Distractia cea mai mare am avut-o insa cu camera Macro. Nu este cea mai sharp iar rezolutia este mica, de doar 2 MP. Cu toate astea, distanta minima de focus de 4 cm iti permite sa surprinzi detalii foarte interesante din lumea inconjuratoare. Cred ca se uitau cam ciudat la mine pe plaja, cand ma vedeau aplecat aproape de nisip si facand poze cu telefonul. Worth it!  Pentru Instagram si Facebook sunt mai mult decat suficiente.

Camera Ultrawide nu prea mi-a placut cum lucreaza, nefiind nici foarte sharp si fara autofocus. Daca lipsea nu mi-ar fi parut rau.

Pe partea de video mare lucru nu este de zis. E bine ca avem optiunea de filma in 4K@30 fps, dar lipsa stabilizarii optice si focusarea relativ inceata nu garanteaza obtinerea unei filmari de calitatate.

Avem si optiunea de Slow Motion 720p@240fps sau 1080p@120fps. Sunt telefoane care „incetinesc timpul” mult mai mult, dar evident si pretul este pe masura. Rezultatele sunt OK, all good!

Legata de camera de pe fata, e bine ca e acolo ca o folosim la deblocare faciala si la posibile video-call-uri. Calitatea fotografiilor este mediocra.  Lucru de asteptat de altfel, camerele frontale in rare cazuri comportandu-se mai bine.

Deci care e concluzia? Ieftin si bun?

As zice ca da. Cu toate ca Redmi Note 8T activeaza intr-o nivel de pret foarte aglomerat, cel al telefoanelor de buget pana in 800 de lei, acesta reuseste sa ofere multa valoare pentru acest pret. Am facut un experiment si am pus urmatoarele filtre pe PC garage : RAM 4 GB, Memorie 64 GB si Acumulator : 4000 -4500 mAh.  Initial am mai pus la filtre si NFC, dar singurul rezultat era Xiaomi Redmi Note 8T :).  OK, revenind am constatat ca telefonul nostru este foarte bine plasat din punct de vedere al raportului pret-calitate.

Mai jos am enumerat cateva variante cu specificatii asemanatoare, care s-au regasit si ele in selectia de pe PC garage.

Redmi 9 – acesta are o baterie mai mare de 5000 mAh dar chipset-ul (Helio G80) si modulul de camere sunt mai slabe. De asemenea, nu poate filma in 4K si ii lipseste si NFC . Se poate gasi la un pret de 600 si ceva de lei, dar daca as fi sa aleg as merge tot pe Note 8T.

  • redmi-9Huawei P40 Lite – pret similar, un design ceva mai placut, un modul de camere destul de apropiat (lipseste macro) dar  are un ecran cu rezolutie mai mica, nu are nici NFC, nici incarcare rapida si mai ales ii lipsesc serviciile Google. Nu recomand, din pacate.

p40-lite

Oppo A31 – pretul este asemanator, dar este mai slab cam la toate capitolele. Chipset slab, modul de camere si mai slab, ecran cu rezolutie mai mica, lipsa NFC si incarcare rapida.  Nu este un concurent pentru 8T.

Oppo-A31

Daca bugetul nostru este unul limitat la 800-900 de lei, Xiaomi Redmi Note 8T este o varianta excelenta. Daca privim strict din punct de vedere al specificatiilor tehnice, nu are concurenta pe aceasta marja de pret.  Numai faptul ca are NFC, deja il ridica cu un nivel peste toate celelalte – cine plateste cu telefonul, stie cat de comod si de usor este!  E un telefon care iti ofera exact ce ai nevoie, la un pret corect.