Anul acesta a fost un an „like no other” (thanks COVID!) care ne-a facut pe multi dintre noi sa stam mai mult in casa si sa ne petrecem o gramada de timp in fata calculatorului. Eu petreceam si inainte destul timp cu prietenul meu PC-ul, atat prin prisma ocupatiei cat si pentru distractie. Odata cu carantina de primavara totusi cele mai multe activitati in aer liber pe care le faceam au disparut asa ca le-am suplinit evident cu „screen time”. Unde mai pui ca si mostenitoarea cea mare a inceput sa se prinda ca e distractie mare la calculator asa ca a trebuit sa ii fac si ei loc sa se desfasoare.

Si cum am tot stat in casa, fara iesiri, fara cheltuieli, am constatat ca merita si calculatorul meu oaresce imbunatatiri – unele amanate de mai mult timp, altele nu neaparat necesare dar care mi-au imbunatatit „quality of life”.  Le voi enumera mai jos, poate vor constitui inspiratie pentru unii dintre voi.

Placa de baza Gigabyte X570 Aorus Master + Procesor AMD Ryzen 3700X

Dupa foarte multi ani petrecuti pe Intel (vreo 14) am facut trecerea la AMD. De ce? Pentru ca aveam deja un sistem destul de vechi (un procesor Intel i5 4690K si o placa de baza ASRock destul de slaba) la care evident ca nu mai aveam ce upgrada si cam ramasese in urma la nivel de performanta generala.  Si avand in vedere ca AMD a crescut de la an la an mai ceva ca Fat-Frumos si a avut o abordare mult „mai prietenoasa” a clientilor –  raport calitate pret, inmultirea nucleelor CPU, posibilitatea de upgrade.  Aici am trisat putin, deoarece am cumparat placa de baza si procesorul in ianuarie, cand nebunia COVID era inca departe si traiam cu impresia ca nici nu se va intampla mare lucru la noi. Problema era ca din cauza carantinei din China, nu prea mai erau produse pe stoc la noi. Initial pusesem ochii pe o placa de baza MSI X570 Unify care puncta la toate criteriile care ma interesau – sistem de alimentare serios, WIFI 6 integrat, design ergonomic (SSD-urile M2 accesibile individual, cooler-ul de pe chipset plasat cat mai departe de slotul principal PCIE, buton de power,  reset si ecran de diagnosticare cu coduri prezente pe placa.  Si sa nu mai zic ca si pretul era si este si acum foarte bun pentru dotarile cu care vine. meg-x570-unifyDin pacate nu am gasit-o pe nicaieri si desi am asteptat vreo 2-3 saptamani nu a aparut pe stoc pe nicaieri. In final, satul de asteptare, am mai ridicat putin limita la buget si am luat un Gigabyte X570 Aorus Master. Si aceasta bifa toate punctele de interes si are in plus fata de MSI etajul de alimentare mai teapan, chipsetul audio mai bun si un backplate metalic.  Un monstru din multe puncte de vedere, cu review-uri laudative pe linie.  De asemenea, unul din criteriile urmarite a fost si viitoarea compabitibilitatea cu cel putin inca o generatie de procesoare Ryzen – compatibilitate confirmata recent de cei de la AMD.

X570-Aorus-Master

Procesorul care a poposit in placa de baza este un Ryzen 7 3700X, un procesor foarte bun overall si recomandat de marea majoritate a site-urilor de profil ca un „value champion”. Pe placa de baza se mai gasesc 32 GB DDR4,  cateva SSD-uri si o placa video RTX 2070 SUPER. Binisor as zice. Cyberpunk 2077 proofed :)

Casti Logitech G Pro X

Daca va mai aduceti aminte, foarte aproape de momentul in care in Romania s-a declarat starea de urgenta s-a lansat si Warzone, un Battle Royale care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Right? Ei bine, jocul m-a prins bine si l-am jucat intensiv vreo 2 luni. Dupa cum bine stiti, intr-un joc de acest gen sunetul este foarte important.  Si cum castile mele vechi Plantronics ajunsesera intr-o stare deplorabila (pielea sintetica s-a cojit, iar bratele de plastic s-au rupt) am zis ca este cazul sa iau ceva mai serios. Cu un buget de aproximativ 500 de lei, am oscilat intre mai multe variante de la SteelSeries, Hyper X si Logitech si in final m-am oprit la Logitech G Pro X.

g-pro-x

Mi-a placut faptul ca au o constructie solida cu o rama de otel si furci de aluminiu. Pielea sintetica de pe casti promite sa fie de calitate si ai la dispozitie si „schimburi”  textile. Microfonul, dispune de tehnologie BLUE VO!CE – o serie de filtre super smechere in timp real, care fac vocea sa sune foarte realist. Eram putin circumspect la inceput, dar chiar functioneaza. Si poate ultimul motiv pentru care le-am ales este ca de-a lungul timpului am avut accesorii Logitech si am si acum (tastatura + mouse) si nu m-au dezamagit. Deci putin fanboy.

Nici castile nu m-au dezamagit. Se aud bine, izoleaza foarte bine si pozitionarea sunetelor mi s-a parut excelenta. Dupa sesiuni de gaming de 2-3 ore erau in continuare confortabile la purtat, asa ca sunt multumit de achizitie. Un minus ar fi poate faptul ca sunt pe cablu si tot mai trag de el din cand in cand, cand se agata prin diverse locuri.

Monitor HP X27i

OK, stiti cum se intampla, nu? Cumperi o chestie si dupa aia iti dai seama ca de fapt ai nevoie si de alta chestie care sa mearga cu prima chestie pe care ai cumparat-o si tot asa. Daca nu stiti, intrebati-le pe fetele/femeile din jurul vostru si va vor lamuri. Ei bine, asa si eu – am cumparat castile si deja am facut un pas in cariera de Pro Gamer Wanna-Be. Evident, toti gamerii adevarati folosesc monitoare cu rate de refresh ridicate, monitoarele de 60 Hz sunt pentru noobi. It’s a fact.  Si ce sa vezi, vechiul meu monitor are rata de refresh de 60 Hz. Asa ca am purces in cautarea unui monitor care sa indeplineasca urmatoarele criterii : refresh 144 Hz, rezolutie 2K, IPS, compatibil G-SYNC, IPS si cel mai important un pret bun, sa nu sara peste 2000 de lei.

Dupa indelungi cercetari m-am oprit la HP X27i.

HP-X27i

Luat de la Altex, la un pret sub 1600 de lei mi se pare un best-buy. Singurul criteriu pe care nu il indeplineste este lipsa G-SYNC, fiind „doar” Freesync. Dar dupa cum stiti, NVIDIA in marinimia lor au anuntat in 2019 ca vor activa G-SYNC si pentru unele monitoare compatibile Freesync.  Eram un pic in dubii cand am luat monitorul, deoarece acesta nu se gaseste pe lista oficiala cu monitoare Freesync suportate. Dar ce sa vezi, dupa cateva sapaturi pe internet, am reusit sa activez G-SYNC-ul si pe acest monitor. Fara probleme!

G-SYNC

Ce sa va zic, te obisnuiesti foarte usor cu binele! Langa monitorul HP am mai vechiul meu monitor Dell U2715H cu refresh de 60 Hz. Cand trec cu mouse-ul de pe HP pe Dell, sagetica lasa niste dare in urma de imi lacrimeaza ochii. Nu stiu cum inainte nu ma deranja acest lucru, dar la 144 Hz totul „curge” pe ecran.  Cred ca pe langa un SSD, un monitor cu rata de refresh mare este urmatorul upgrade pe lista oricui, deoarece iti imbunatateste substantial calitatea vietii. De jocuri nu mai vorbesc, iti creste skill-ul clar, deoarece miscarea este mult mai fluida si mai naturala pentru ochi. Stiti cum se zicea acum multi ani ca ochiul uman nu face diferenta daca rata de refresh este peste 60 Hz?  Ce minciuna gogonata…

Legat de calitatea imaginii, as califica-o ochiometric ca fiind buna. Dell-ul parca se vede o idee mai bine, dar sincer nu mi-am batut foarte mult capul cu asta.

Controller XBOX

Pe PC tot timpul m-am jucat cu mouse si tastatura si nu am simtit niciodata nevoia sa folosesc un controller. Asta pana am jucat Star Wars: Jedi Fallen Order si am cedat recomandarii din joc care te batea la cap sa folosesti un controller. Asa ca am luat un controller Xbox dupa ce am mai citit una alta pe net legat de ce controller ar fi mai bun si mai versatil. Controller-Xbox

Am luat varianta asta cu adaptor pentru PC, pe care ulterior nu l-am mai folosit dupa ce am luat placa de baza cea nou care are Bluetooth inclus.  In FPS-uri nu imi place cum se simte, dar in RPG-uri si jocuri care nu necesita tintire de finete este super misto si mai comod decat mouse si tastatura. Si merge fara probleme sa joci cu el si jocuri  vechi Arcade, gazduite pe diverse site-uri. Alta viata cand joci Street Fighter si faci un Shoriuken din stick (cam complicat din tastatura)… Bine, pentru jocuri de genul asta exista controllere dedicate de Arcade, exact genul acela old school.

Revenind la controllerul nostru imi place ca il poti conecta si la TV si joci jocuri de Android compatibile descarcate direct in memoria TV-ului. La fel, il poti conecta si la telefon si sa te joci si e mai comod decat ecranul terminalului. Se alimenteaza cu 2 baterii AA, dar se consuma relativ repede asa ca am luat niste acumulatori de la Lidl si acum merge treaba ca unsa. Daca ramane fara baterie, il poti conecta la PC si printr-un cablu USB si sa te joci asa. Deci versatilitate maxima. Overall, o alta investitie buna.

Cam astea au fost principalele achizitii de anul acesta, urmatoarele previzionate sunt o tastatura noua (imi doresc una mecanica) si probabil un mouse nou – dar nu sunt chiar o prioritate, cel putin deocamdata.