HARDWARE  SI SOFTWARE FOLOSIT

Ca si platforma hardware, am folosit  un sistem cu procesor AMD si placa de baza cu chipset X570, primul chipset care a suportat PCIe 4.0. Am mai aruncat la bataie un SSD NVME tot pe PCIE 4.0, 2 SSD-uri SATA  si 1 HDD. Ce sa mai, o buna parte din istoria stocarii in desfasurare.

Platforma de test
CPU AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
RAM G.Skill Ripjaws V 32 GB DDR4 3200 Mhz
PSU Corsair RM750x 80+ Gold, 750W
SSD 1 Kingston A400 960 GB SATA 3
SSD 2 Crucial MX500 500 GB SATA 3
SSD 3 HOF PRO 1 TB NVME PCIE 4.0
HDD Seagate 2 TB 7200 RPM SATA 3

Pe partea de software am folosit

  • Crystal DiskMark 8.0
  • ATTO Disk Benchmark 4.01
  • AJA System Test
  • AS SSD Benchmark 2.0.73
  • Samsung Magician
  • Disk Bench

REZULTATE TESTE

In testele sintetice, Samsung 980 PRO 250 GB s-a comportat conform specificatiilor de pe „cutie”, atingand 6400 MB/s citire si 2700 MB/s citire.  SSD-ul HOF de la KFA2 a atins o viteza mai mica de citire, maxim 5600 MB/s (in Samsung Magician) dar viteza de citire a fost mai ridicata.

In testele „real life” situatia nu a mai fost atat de roza.  Desi Samsung au o tehnologie foarte smechera, Turbo Write 2.0, care reuseste sa faca un cache inteligent mai mare decat cel default al drive-ului (de la 4 GB la 49 GB capacitate date prelucrate), in momentul in care cantitatea de date prelucrate depaseste 49 GB, viteza de scriere scade dramatic.

Cu ajutorul Disk Bench, am testat viteza la copiere a unui director de 81.8 GB cu 432 de fisiere (jocul Call of Duty Modern Warfare) si viteza de transfer finala a fost de 749 MB/s in 112 secunde. Spre comparatie, HOF a facut acelasi lucru cu viteza aproape dubla si la jumatate din timp.

La copierea unor foldere de fotografii, 32 GB si 8370 de fisier, viteza de transfer a scazut si mai mult, la 560 MB/s.

Ca si temperatura de functionare, nu l-am vazut sa scada sub 50 de grade, in idle sau in sarcina. Nu am observat vreo diferenta nici daca am pus peste el radiatorul de SSD din dotarea placii de baza sau daca l-am folosit naked.

SOFTWARE

SSD-ul vine cu un software proprietar, Samsung Magician care pare sa fie destul de ok cu o multime de functii utile. Desi poti vedea si celelate drive-uri din PC, majoritatea functiilor nu pot fi folosite decat cu drive-uri Samsung.

Magician

„Magicianul” ne permite sa modificam  partitia de over provisioning, daca aceasta este dorinta noastra (desi nu este recomandabil). Avem si functii de securitate, care ne permit sa stergem securizat drive-ul, sau sa il criptam cu bitlocker (sau sa il decriptam).  Poti folosi SSD-ul bine mersi si fara „magician”, nu este musai dar in anumite situatii ne va fi foarte util.

CONCLUZIE

Samsung 980 Pro 250 GB nu este un SSD rau dar eu nu l-as cumpara. In primul rand din cauza capacitatii, care in 2021 este foarte mica. Iar in al doilea rand, din cauza performantei (cea de scriere, in special) care nu se ridica la nivelul fratilor mai mari (1/2 TB).  Aceste diferentele de performante intre produse din aceeasi familie dar cu capacitati diferite sunt intalnite si la alti producatori.  De ce se intampla asta? Foarte pe scurt,  deoarece variantele cu capacitate mai mica nu folosesc la maxim controller-ul de memorie, care e proiectat de obicei cu „fratii” mai mari in gand.  Acesta lucreaza in paralel, pe mai multe canale, la fiecare canal fiind conectat un chip de memorie flash.  Cu cat mai multe canale sunt utilizate, cu atat mai mult creste si performanta.  Deci, creste memoria flash, creste si performanta!

Capacitatea mica inseamna si memorie cache disponibila mai mica, drept urmare viteza de scriere scade dramatic dupa ce cache-ul s-a umplut. De asemenea, speranta de viata este relativ mediocra, doar 150 TB la dispozitie.

[+] Plusuri [-] Minusuri
viteza ridicata de citire viteza mica de scriere dupa ce se umple cache-ul
software bun capacitate mica de stocare
speranta de viata mediocra