Asa cum zicea si Butcher in articolul sau, ce SSD sa aleg, cel mai mare spor de performanta simtit la upgrade-ul unei componente de calculator este constituit de trecerea de la HDD la SSD. SSD-urile sunt ultima fitza acum si nu te poti chema un entuziast al calculatoarelor daca nu ai asa ceva in „uzina” proprie.  Nu am avut o astfel de „unealta” in proprietate pana destul de recent, desi mi-am dorit unul din clipa in care au inceput sa scoata capul in lume. Principalul impediment care a stat in calea achizitionarii unui astfel de mediu de stocare a fost pretul, prohibitiv mult timp, si capacitatile relativ mici de stocare. Cu timpul, preturile au inceput sa scada si capacitatile sa creasca, astfel ca in sfarsit au ajuns la un „sweet spot”, constituit in prezent de SSD-urile de 120 de GB. In opinia mea, un SSD de 120 GB este compromisul perfect intre o capacitate suficienta si un pret rezonabil. In 120 GB poti sa instalezi linistit un sistem de operare, alaturi de aplicatiile uzuale plus cateva jocuri, fara frica de a ramane fara spatiu.

Si fericitul castigator este…

In urma cercetarilor facute pe acest segment al SSD-urilor de 120GB mi-au cazut ochii pe modelul celor de la Kingston, SSDnow Kingston V300 la care m-a incantat pretul accesibil precum si parerile  favorabile insirate de-a lungul net-ului, laudandu-se performantele foarte bune ale acestui model, avand in vedere ca face parte din categoria „value”. Drept urmare, nu am mai stat pe ganduri si l-am achizitionat!

Caracteristici tehnice

Form factor: 2.5″
Interfata: SATA Rev. 3.0 (6Gb/s) – compatibil si cu  SATA Rev. 2.0
Controller: LSI Sandforce SF-2281 special customizat pentru utilizarea cu memoriile pe 19nm
Tip memorie: 19nm 8GB MLC Toggle Mode NAND flash Toshiba (pfiu… lung mai e)
Citire secventiala SATA Rev. 3.0: 450MB
Scriere secventiala SATA Rev. 3.0:  450MB/s
Maximum random 4k read/write2: pana la 85,000 / pana la 55,000 IOPS
Consum: 0.640W Idle / 1.423 W Read / 2.052 W Write
Speranta de viata: 1 milion de ore MTBF
Bytes totali scrisi (TBW): 64TB (capacitatea de date care poate fi scrisa pe flash drive pana ajunge la limita – pe o perioada de 5 ani ar fi undeva la 35 GB scrisi zilnic)
Dimensiuni: 69.8mm x 100.1mm x 7mm
Greutate: 86g
Garantie: 3 ani

Prima impresie

Ok, din specificatiile de mai sus se pot trage ceva concluzii. SSD-ul utilizeaza controller-ul Sandforce SF-2281, unul  venerabil de acum si care desi are inca performante bune, nu mai este chiar in top, si cu unele puncte slabe (performante mai reduse la scrierea datelor necomprimabile).  Memoriile folosite sunt cele mai noi de la Toshiba, si sunt cipuri MLC syncronous , ceea ce este excelent, avand in vedere ca, de obice, SSD-urile value folosesc cipuri mai slabe,  asyncronous.

Ca si performante, citire/scriere – 450MB/secunde, aceastea par a fii medii , cel putin teoretic. Speranta de viata este arhisuficienta, 1 milion de ore si 64 TB TBW, deci cel putin la nivel de de discutie nu pare sa aiba probleme de rezistenta in timp si utilizare!

La prima vedere, SSD-ul Kingston V300 este o combinatie interesanta dar sa vedem cum se prezinta in realitate.

Aspect si montaj

SSD-ul a venit intr-un ambalaj simplu de plastic, din acela enervant, imposibil de desfacut fara un cutit sau o foarfeca.  Ca singur accesoriu a avut doar o rama de plastic, modelul cumparat fiind versiunea de baza fara adaptor la 3,5 si fara cablu SATA. In cazul in care carcasa nu mai are slot pentru floppy disk vei avea nevoie de un adaptor pentru slotul de HDD. Eu avand o carcasa model vechi am si slot de FDD si drept urmare s-a montat foarte usor. Stiti ca va ziceam ceva de o rama de plastic? A trebuit sa folosesc rama de plastic, ca sa inalt SSD-ul, deoarece avand o grosime de doar 7mm, gaurile pentru suruburi nu se aliniau cu carcasa si astfel l-am inaltat la fix. Rama aceea este de fapt destinata pentru folosirea in notebook-urile mai vechi, care accepta SDD-uri cu grosime de 9 mm dar s-a potrivit de minune si in cazul meu.

SSD in ambalaj SSD-ul in persoana! In carcasa!

Instalari, testari etc

Ok, partea hardware finalizata sa trecem si la functionarea propriu zisa. In primul rand va trebui sa activezi modul AHCI din BIOS, pentru ca SDD-ul sa functioneze la capacitate maxima. Atentie, acest lucru trebuie facut inainte de instalarea sistemului de operare, astfel PC-ul nu va porni! Exista un work-around si pentru aceasta problema, aici dar noi fiind baieti comozi si destepti vom activa aceasta optiune din BIOS.

Instalarea sistemului de operare se face foarte usor, la o viteza ametitoare, iar programele, driverele se instaleaza la fel de repede. Secventa de bootare este foarte rapida, cateva secunde si primele dati vei ramane surprins cat de rapid este un SSD fata de un HDD clasic si te vei intreba cum de-ai trait pana acum fara asa ceva.

Am zis sa il supun si la cateva teste, evident in propriul sistem. Acesta este compus dintr-un Intel i5  2500K, MB Asrock P67 Pro,  8 GB RAM DDR3 1600, Ati Radeon 6950 2GB, modest, modest…   Programele folosite pentru testare au fost Atto Disk Benchmark si Crystal Disk Mark, iar rezultatele le puteti vedea mai jos. In Atto, rezultatele au fost excelente vitezele maxime de citire/scriere fiind cu aproape 100 MB mai ridicate decat cele avizate de producator! In Crystal Disk Mark, rezultatele pentru date comprimabile (0 fill/1fill), la fel sunt foarte bune, in jur de 490 MB/s maxim.  Situatia se schimba insa, la testarea cu date incomprimabile (random), viteza la scriere scazand destul de mult, spre 170 MB/s   – calcaiul lui Ahile al controller-ului Sandforce, datele necomprimabile!

Atto Disk Benchmark Crystal Disk Benchmark date comprimabile Crystal Disk Benchmark date incomprimabile

In utilizarea de zi cu zi insa vei observa doar cat de rapid este si cum aplicatiile, jocurile se deschid cu o viteza ametitoare. Sistemul meu nu este unul foarte slab, este situat chiar in partea superioara a spectrului dar HDD-ul il incetinea mai mult decat credeam.

Concluzie

SSDnow Kingston V300 se comporta excelent, rezultatele  sunt de top, peste ce te-ai fi asteptat de la un SSD value iar pretul este mai mult decat corect. Punctul sau slab ar putea fi considerat Controller-ul Sand Force, fiind o generatie ceva mai veche si cu unele lipsuri, dar sa nu uitam totusi ca este considerat un produs value! Si unde mai pui ca in utilizarea de zi cu zi, cu greu iti vei da seama de asta, vei vedea doar PC-ul tau miscandu-se cu viteza luminii! Eu sunt foarte multumit de achizitie, acest SSD oferind o valoare si o performanta greu de egalat de competitori.  In acelasi nivel de pret, „inamicii” vin fie cu memorii TLC (care sunt mult mai putin rezistente decat cele MLC) fie cu memorii asyncron (mult mai incete), toate aceastea afectand per total performantele.