Aplicatia de pe telefon My Kronoz

Aplicatia are in mare cam aceleasi optiuni pe care le gasesti si pe ceas. Ceea ce este un lucru bun. Doar in cateva instante va trebui sa deschizi aplicatia – la inceput, pentru a face pairing ceasului cu telefonul. Si apoi,  daca vrei sa folosesti ceasul pe post de telecomanda pentru camera foto a telefonului, daca vrei ca ceasul sa iti monitorizeze pulsul la intervale regulate si daca vrei sa iti faci tu o fata custom pentru ceas. Si probabil cea mai importanta, setarea aplicatiilor care trimit notificari catre ceas se va face tot din aplicatie. Ah, era sa uit, daca vrei sa vezi ce mai zice lumea, ai tab-ul „Community” la dispozitie.

Cand deschizi aplicatia, vei fi intampinat de ecranul de mai jos.,care iti prezinta informatiile de fitness din ziua respectiva. Tot de aici ai acces si la istoric, si poti urmari evolutia pe fiecare din parametrii de mai jos.  Dupa cum se vede in partea de jos ai patru tab-uri accesibile si in partea sus dreapta rotita de settings.

ZeRound3_Phone_App1

Urmatorul tab este cel de „Community” care are o utilitate indoielnica, deoarece sunt in majoritate postari de ale utilizatorilor legate de diverse dispozitive MyKronoz si in 90% din cazuri au tot felul de probleme cu ele. Si  majoritatea mesajelor nu este in engleza, ceea ce ne lasa sa ne facem o idee cam pe unde sunt cele mai mari vanzari ale celor de la MyKronoz.

ZeRound3_Phone_App2

Cel de-al treilea tab se ocupa cu reminderele iar cel de-al patrulea se ocupa cu fetele de ceas. Aici ai de ales intre cele standard cu care vine ceasul si mai ai o sectiune, My Creations, in care iti poti pune imaginatia la incercare sa faci o creeatie proprie. Din pacate, optiunile de customizare pe care le ai la dispozitie sunt putine si par venite direct din anii ’90. Incarcarea lor ulterioara pe ceas dureaza destul de mult, cam 5 minute de fiecare fata.

 

Revenind la primul ecran, ai rotita de settings in dreapta sus, pe care daca o apesi vei accesa alte cateve optiuni de customizare a ceasului, care sunt in marea lor majoritate accesibile si direct de pe ceas.

Impresii utilizare

Am folosit ceasul pe o perioada destul de lunga, asa ca pot spune ca mi-am facut o imagine destul de clara asupra lui. Pe aceasta cale multumesc sotiei pentru ca a acceptat sa imi serveasca drept model pentru sedinta foto. ZeRound3_HandDin punct de vedere al comoditatii nu am avut ce sa-i reprosez. Se fixeaza bine la mana si greutatea este OK sa nu te deranjeze. Dupa o perioada scurta de acomodare te obisnuiesti cu el si nu il mai simti.

Pe o mana de femeie mi s-a parut OK ca si dimensiuni si nu pare supra-dimensionat. Este OK si pe o mana de barbat, pana la un punct – daca aveti un brat mai gros, este posibil sa para un pic cam mic. Este o chestie de gusturi pana la urma, dar au fost destule ocazii cand mi-as fi dorit sa fie ceva mai mare, mi se pare ca s-ar fi potrivit mai bine.

In ce priveste designul, as fi vrut sa spun ca simplitatea este un lucru bun. Este, dar pana la un punct. Lipsa oricarui amanunt suplimentar de design face ca aspectul lui ZeRound3 sa fie unul generic si care nu il scoate in evidenta in nici un fel. Uneori, chiar mi-a dat impresia care are aspectul unei jucarii si nu al unui ceas serios.

ZeRound3_HandSi pe partea de utilizare efectiva a ceasului am mai intampinat probleme. Deconectarea de la telefon, cel putin partea de voce a fost la ordinea zilei. Bine, aici nu este numai vina lui ZeRound3. In functie de telefonul folosit, experienta poate diferi in bine sau in rau. Pe Xiaomi Mi 9T PRO, deconectarile de la voce au fost foarte dese. Asta banuiesc eu si datorita modului in care MIUI, firmware-ul telefonului trateaza aplicatiile din memorie. Astfel, gestionarea este agresiva si inchide aplicatiile care stau prea mult in memorie, inclusiv cea bluetooth. Si asa ca m-am trezit de multe ori ca notificarile veneau bine mersi pe ceas, in schimb Google Asisstant sau call-urile de pe ceas nu functionau si trebuia sa refac mereu legatura bluetooth din meniul telefonului. Am cautat solutii de-a lungul si de-a latul internetului, dar am vazut ca multi utilizatori de Xiaomi s-au plans de astfel de probleme de conexiune cu diverse smarwatch-uri si nu am reusit sa gasesc o solutie care sa functioneze permanent.

Cu un telefon Samsung J5, lucrurile au stat mult mai bine si controlul vocal a fost functional in majoritatea timpului. Am avut parte si aici de intreruperi dar mult mai rare. Drept urmare experienta de utilizare a fost mult mai buna.

ZeRound3_Closed

Viteza de butonare prin meniuri este doar acceptabila. Ca si viteza de reactie trebuie sa va asteptati la ceva intarzieri – aici memoria mica isi spune cuvantul. Am avut destul de des momente in care dadeam swipe si dura cam jumatate de secunda pana se executa comanda. Plus, ca am avut ocazii in care ecranul nu interpreta corect comenzile. Am avut probleme mai ales cu cea de „Back”, cele doua apasari rapide in succesiune nefunctionand din prima in destule momente.  Banuiesc ca pretul de 100 de EUR trebuia sa se justifice cumva si calitatea touch-ului nu este cea mai buna.

Am testat si partea de voce, preluand cateva apeluri. Sunetul venit din difuzor este multumitor iar microfonul si-a facut treaba, persoana de la celalalt capat al firului auzindu-ma ok.  Functia Google Assistant-ul a functionat multumitor, desi cazurile in care l-am gasit util au fost destul de putine – raspunsurile vin doar prin difuzor, nu vei primi nici un raspuns in scris pe ecran.

Pe partea de autonomie, nu am depasit niciodata 2 zile. Asta cu luminozitatea la 66% si notificari doar vibratii din WhatsApp si Messenger. Nu am reusit sub nici o forma sa trec de 2 zile, nicidecum nu am atins 5 zile cum promite producatorul. Din fericire, incarcarea merge brici – in cel mult o ora ceasul e incarcat. Si aici am avut ceva surprize, sensibilitatea docului magnetic este foarte mare. Daca ceasul nu e asezat exact cum trebuie, si este un pic deviat de pe pini, nu se mai incarca.

Cam asta a fost experienta mea cu MyKronoz ZeRound3, asa ca e cazul sa incheiem. I have spoken!

Concluzie

Am pornit la drum cu sperante mari, care insa pe parcurs au fost domolite de experienta cu ceasul, uneori buna, uneori exasperanta (dupa cum am zis, nu cred ca e vina lui in totalitate, dar orisicum – nu e treaba utilizatorului sa faca trouble shooting).

Compatibilitatea cu diferite telefoane poate fi o problema – experienta a fost destul de buna cu Samsung, mult mai putin buna cu Xiaomi, necesitand nenumarate troubleshooting-uri din partea mea. Apoi, autonomia este departe de ce ne promite producatorul – cel mult 2 zile tine bateria (fata de cele 5 promise). Numarul de fete este foarte mic (13) si din cele disponibile doar cateva sunt interesante. Din alta parte, momentan nu se pot obtine altele (cele facute de tine nu le-as lua in considerare).

Totusi, nu totul este negru. Ecranul este bun, luminos si isi face datoria si in conditii dificile, fara probleme. Notificarile sunt usor de citit pe ecran si au randuri suficiente, datorita rezolutiei mai mult decat multumitoare. De asemenea, pretul este unul bun pentru ceea ce ofera, desi multe optiuni sunt nefinistate.

ZeRound3_Use

In final, trebuie sa tinem cont de faptul ca ZeRound3 nu este un smartwatch in adevaratul sens al cuvantului. Si asta deoarece ii lipseste un sistem de operare care sa iti permita sa instalezi aplicatii pe el (vezi Apple Watch si Samsung Galaxy Watch). Pe de alta parte, are functii ceva mai complexe decat un fitness band – fiind practic undeva la mijloc intre cele 2 dispozitive. In aceasta categorie de pret, ce e drept, nu gasim ceva cu specificatii asemanatoare.  Ceva similar sunt ceasurile de la Xiaomi Amazfit GTS si GTR, dar sunt mai scumpe. De asemenea, le lipsesc microfonul si difuzorul, dar partea de suport este mult mai buna – avem zeci de fete principale din care putem alege, comunitatea fiind foarte activa in aceasta privinta.

L-as cumpara sau nu? Daca bugetul maxim este undeva la 500 de lei si nu avem cum sa il depasim sub nici o forma… l-as lua in considerare. Daaar….avand in vedere ca exista optiuni mai bune, pentru putin mai multi bani (pe la 600-650 lei), nu stiu ce sa zic. Daca cele cateva probleme, rezolvabile in opinia mea, vor fi si solutionate de MyKronoz (mai multe fete de ceas, legatura mai buna si mai stabila, indiferent de telefonul folosit, posibilitate de raspuns si la aplicatiile de mesagerie) atunci ZeRound3 va fi o optiune buna de luat in seama.