Va mai aduceti aminte cum erau calculatoarele  acum cativa ani ? Niste simple bucati de plastic, de obicei de culoare gri, cu foarte putine elemente care sa le distinga intre ele. Daca voiai sa te uiti la piesele dinauntru, trebuia sa opresti calculatorul, sa ii demontezi capacul, ce mai era o operatie destul de complicata. Bine, imi dau seama ca asta se intampla acum foarte mult timp… se pare ca sunt cam in varsta, daca imi aduc aminte de chestii din astea. Mouse-uri cu bila, anyone?  Ok, fast-forward in secolul asta si acum este la mare moda sa iti faci calculatorul cat mai aratos. Un geam transparent, un sistem de racire cu apa cat mai interesant, o placa video montata vertical si peste tot si toate RGB-uri cat cuprinde. Nu pot sa zic ca sunt cel mai pasionat de impopotonarea la maxim a calculatorului cu bling-bling-uri, dar daca stii ce faci rezultatele pot fi spectaculoase.

KFA2_RTX_2070_SUPER_WTF_first

Drept urmare, in articolul de fata ne vom indrepta privirea catre o placa video care marseaza pe acest aspect si anume KFA2 RTX 2070 SUPER Work The Frames, care promite sa duca efectele RGB la nivelul urmator. Am mai avut in teste o placa RTX 2070 SUPER, tot de la KFA2, asa ca nivelul de performanta stim care este. Dar in ce priveste nivelul de customizare al „luminitelor” nu era nici pe departe la fel de avansata. Astfel, versiunea pe care am avut-o in trecut la teste, avea o singura zona cu iluminare, cea cu sigla „what’s your game” si atat. De aceasta data, Work The Frames, sau pe scurt WTF (nu stiu daca e intentionat :) ) , are 5 zone RGB – 1 in zona back plate-ului – cea mai simpla dintre toate + inca 4  zone , 1 pe partea laterala si cate 1 la fiecare ventilator in parte – mult mai complexe si mai configurabile . Zonele pot fi setate simultan sau separat, rezultand o nebunie de lumini! Astfel, avem la dispozitie 23 de stiluri diferite de jocuri de lumini, unul mai interesant ca celalalt.

Pe langa asta, modelul WTF mai vine cu un nou tip de ventilator, cu 11 pale, cu un PCB custom cu 7+2 faze precum si cu un radiator mai elaborat, cu 6 heat-pipe-uri. Toate bune, cu exceptia faptului ca pe piata din Romania placa nu este disponibila, cel putin deocamdata. Sper ca asta sa se schimbe cat de curand, deoarece placa chiar este ceva deosebit.

PREZENTARE PRODUS

Din primul moment, se vede diferenta fata de seria EX, seria Work The Frames avand clar un aer mai premium. Explicabil totusi, deoarece seria EX, desi ofera multe caracteristici intalnite pe modele mai scumpe, este adresata celor mai atenti cu bugetul lor. De la cutia neagra din interior, cu un aspect catifelat si pana la placa video propriu-zisa, peste tot se simte ca avem parte de un produs dintr-o categorie superioara.

Carcasa neagra este mai elaborata, cu un element de aluminiu in partea superioara si cu cateva decoratiuni albastre. Ventilatoarele, in numar de 3 si cu diagonala de 90 mm beneficiaza de un nou design. Dupa cum se vede si din imagini, palelele sunt transparente si asta deoarece fiecare ventilator are propria zona LED, care poate fi controlata si modificata separat.KFA2_RTX_2070_SUPER_frontNoul design „Wings” inseamna ca sunt mai multe pale (11 in loc de 9) si ni se promite un volum mai mare de aer impins, cu zgomotul tinut la minim. Evident, ventilatoarele au si tehnologia Fan Stop, si vor porni doar cand temperatura placii depaseste 60 de grade. Asta inseamna ca in marea majoritate a timpului, placa este „dead silent” si chiar si atunci cand pornesc ventilatoarele sunt destul de silentioase.KFA2_RTX_2070_SUPER_WTF_fan

Spatele placii video este acoperit cu un backplate  perforat din loc in loc cu stelute, iar dedesubt au propria lor zona de iluminare ce poate fi bineinteles customizata. De data aceasta backplate-ul este de plastic, oarecum un regres fata de backplate-ul metalic al modelului Gamer. Banuiesc ca asta se datoreaza stelutelor perforate, costurile fiind mai mici comparativ cu un backplate metalic care ar fi trebuit sa fie perforat.

KFA2_RTX_2070_SUPER_backplate

Pe partea de conectori avem 3 Display Port-uri si 1 HDMI, aranjamentul mufelor fiind identic cu modelul EX.

Pe partea laterala superioara a placii avem logo-ul „Work The Frames” care este bineinteles iluminat cu led. Si aceasta zona este customizabila,  in mod independent sau impreuna cu zonele ventilatoarelor. Aici avem si mufele de alimentare, 2 la numar, 8+6 si pentru a functiona fara probleme avem nevoie de o sursa de minim 650 de W.

KFA2_RTX_2070_SUPER_WTF_top_logo

 

De remarcat faptul ca partea laterala din spate este acoperita integral de carcasa care se extinde peste marginea placii video.

KFA2_RTX_2070_SUPER_WTF_side

 

Pentru o vedere de ansamblu completa, mai jos se poate viziona placa video si in pozitia „culcat” , ambele laturi.

Avand la dispozitie si modelul Gamer, mi s-a parut o idee buna sa comparam cele 2 RTX 2070 SUPER una langa alta, pentru a vedea diferentele dintre ele mai usor. Dupa cum se vede mai jos, partea de conectica este identica si de asemenea si sloturile ocupate sunt aceleasi si anume 2. Modelul WTF este ceva mai lung decat  modelul Gamer, cu 2 cm si ceva, dupa cum se vede mai jos. PCB-ul este similar pentru ambele modele doar ca sistemul de racire al WTF este mai elaborat, avand 6 heat pipe-uri fata de cele 3 ale modelului Gamer – astfel se justifica lungimea mai mare, precum si faptul ca este ceva mai groasa.