Anul 2019 a fost un an interesant, in care am avut parte de un refresh de la NVIDIA, manifestat  in variantele SUPER ale modelelor RTX, precum si revenirea in scena a generatiei GTX. Dupa cum stiti, reprezentantele mainstream  GTX 1060 si fratiorii mai mici GTX 1050 Ti si 1050 au fost printre cele mai de succes produse ale „echipei verzi” si au fost foarte populare printre gamerii din intreaga lume. GTX 1060 este si acum cea mai populara placa video in Steam Survey pe Octombrie si asta sigur spune ceva!

Cum seria RTX 2000 a avut parte de multe controverse, datorita preturilor uriase si  sporului de performanta fata de generatia anterioara oarecum redus, NVIDIA a fost nevoita sa ia masuri. Seria RTX nu a avut practic nici un model entry si  mainstream, GTX 2060 avand un pret mult mai mare la lansare comparativ cu GTX 1060.  Asa ca pentru a acoperi si piata medie si low, compania din Santa Clara au relansat seria GTX, bazata insa pe noua arhitectura Turing, prezenta si in seria 2000. Cu un schepsis insa, fara Tensor and Ray Tracing core-uri, care au ramas exclusiv la seria RTX.

Si uite asa, la inceputul anului, au aparut ca ciupercile dupa ploaie GTX 1660, GTX 1660 Ti si GTX 1650 care au fost bine primite de gamerii cu buget mai redus, venind la niste preturi mult mai prietenoase cu buzunarul si cu performante foarte bune pentru acest segment.

Nici nu s-au asezat bine apele si in Octombrie a aparut versiunea GTX 1660 SUPER, pozitionata destul de „inghesuit” intre cele 2 versiuni deja existente. Practic, GTX 1660 SUPER este un GTX 1660 cu memorie upgradata la GDDR6, pentru o latime de banda mai mare cu 70% fata de versiunea simpla. Si diferenta de pret este practic inexistenta. La noi in tara se gaseste la PCGarage.

Cei de la KFA2 ne-au trimis spre testare modelul GTX 1660 SUPER EX asa ca mai jos o vom intoarce pe toate partile si o vom supune la teste pentru a vedea ce stie sa faca.

PREZENTARE PRODUS

Placa GTX 1660 SUPER EX este usor de recunoscut, prezentand caracteristicile comune seriei EX:  2 ventilatoare, carcasa metalica neagra si RGB prezent pe marginea superioara. Ca si dimensiuni, placa este compacta, intrand cu usurinta in orice carcasa (aproximativ 23 de cm lungime). Este relativ usoara, avand in vedere constructia metalica si ocupa doar 2 sloturi in carcasa.

Carcasa de culoare neagra cu cateva elemente de design are un aer discret, care se potriveste practic cu orice carcasa si placa de baza (avand in vedere ca 99% din ele sunt negre).  Ventilatoarele de 90 mm, tot negre, beneficiaza de  functia „Silent Fan” care permite functionarea placii in conditii de liniste perfecta, ventilatoarele pornind doar peste 40 de grade. Este o caracteristica importanta, de obicei rezervata modelelor mult mai scumpe.KFA2_GTX1660_SUPER_EX_view4

Partea din spate este acoperita cu backplate-ul  metalic deja traditional, de culoare neagra cu dungi albe, cu rol de protectie al PCB-ului. Nefiind o placa foarte grea sau fierbinte in mod deosebit, backplate-ul nu era in mod imperios necesar. Dar evident, este binevenita deoarece da un aer mult mai „inchegat” placii, si o protejeaza de diverse lovituri, posibile in urma unei manipulari defectuoase.KFA2_GTX1660_SUPER_EX_bottom_side

Pe partea de conectori avem 1 Display Port, 1 HDMI si 1 DVI rezervat se pare doar pentru modelele din partea de jos a spectrului de performanta si lipsind la modelele din partea superioara.  De principiu, este suficient pentru o configuratie dual screen. Daca vrem sa conectam si un televizor, devine putin mai complicat dar avand in vedere ca nu este o placa foarte scumpa, as zice ca este multumitor.

KFA2_GTX1660_SUPER_EX_conn_side

Pe partea laterala superioara a placii avem sloganul KFA 2 „WHAT’S YOUR GAME” iluminat cu led si sigla GEFORCE GTX, de aceasta data. Avem o singura mufa de alimentare cu 8 pini si cerintele de putere pe parte de sursa sunt foarte rezonabile, 450 W. Drept urmare, este un candidat serios pentru cei care vor sa faca un upgrade la placa video, ocupand putin spatiu si cerintele de putere fiind reduse.