TEMPERATURI

In load, KFA2 RTX2080 EX nu a depasit 70 de grade si asta intr-o carcasa inchisa. Mi se pare rezonabila temperatura, incadrandu-se in parametrii de siguranta. Mai mult, venitilatoarele nu au fost galagioase, practic nu le-am distins peste nivelul zgomotului de fond. Faptul ca sunt ventilatoare de 100mm le permite sa impinga mai mult aer, la o viteza de rotatie mai scazuta, si drept urmare si zgomotul produs va fi mai mic. Dezavantajul este ca marimea placii va creste, dar cred ca e un compromis acceptabil avand in vedere ca avem parte de racire mai buna si zgomot redus.

UTILITARUL EXTREME TUNER PLUS

Cu ocazia testului, am aruncat o privire si la utilitarul propriu Extreme Tuner. In cuvintele celor de la KFA2:

Xtreme Tuner Plus – The innovative overclocking and monitoring tool, expertly designed for hardcore DIY users. With more headroom available voltages as well as clock and memory speeds can still be cranked up further. To simplify the trial and error process of finding the absolute maximum safe levels for overclocking, Xtreme Tuner allows for automated adjustment of clock speeds and voltage.

Temperatura load

Software-ul se lauda cu functia 1-Click OC, cu ajutorul caruia placa isi va creste frecventele automat, fara setari suplimentare din partea utilizatorului. Am testat-o si rezultatele se pot vedea mai jos. In stanga este placa fara OC, in drepta placa cu OC.

Diferenta este de 45 Mhz (3%), in practica nu cred ca este observabila aceasta diferenta.

Din fericire, utilitarul ne permite sa modificam frecventele si manual, daca asa ceva va pasioneaza. Tot cu ajutorul lui, putem sa umblam si la efectele de lumina RGB ale placii, avand la dispozitie cateva variante sau, sa renuntam de tot la ele (daca avem o carcasa fara fereastra laterala, de exemplu).

Daca doriti sa il incercati, il puteti downloada de aici, putand fi folosit pe orice placa cu chipset NVIDIA – cu mentiunea ca nu vor fi disponibile toate setarile (cele pentru RGB, de exemplu).

CONCLUZIE

Dupa cum ma asteptam, KFA2 RTX 2080 a facut fata cu brio tuturor testelor. Pentru Full HD si 2K, rezultatele de 3 cifre practic vorbesc de la sine. Daca o cuplezi si cu un monitor cu refresh 144Hz, nu vad ce ti-ai mai putea dori in plus.  In momentul in care treci la 4K, insa nu mai putem spune chiar acelasi lucru, dupa cum se poate vedea din rezultate. Desi performeaza bine si la aceasta rezolutie, rezultatele nu sunt foarte consistente, „bariera magica” de 60 FPS fiind foarte aproape dar rareori depasita.  Dupa cum am mai zis, daca suntem dispusi sa mai scadem putin din detalii, ne vom putea juca si in 4K la peste 60 FPS.

Placa video KFA2 RTX 2080 EX are destule atuuri in favoarea sa  Placa este o alegere inspirata pentru  gamerii care vor performanta maxima in 2K si cu mici compromisuri in 4K. KFA2 RTX2080 EX este bine facuta, solida si bifeaza cateva puncte de interes foarte importante: ventilatoare mari si silentioase, backplate  (foarte necesar de altfel, avand in vedere greutatea placii) si pret  bun (pentru un RTX).

[+] Plusuri [-] Minusuri
performanta superba in 2K si 1080P nu suficient de buna pentru 4K la detalii maxime
constructie solida implementarea Ray Tracing si DLSS este infima
nu se incalzeste foarte mult si este silentioasa pretul mare al generatiei RTX20XX
pret foarte bun pentru un RTX 2080