Dupa ce am vazut ce poate fratele mai mare si mai puternic, adica KFA2 RTX 2080 EX, a venit timpul sa aruncam o privire si la o varianta mai sensibila din punct de vedere al prețului si anume RTX 2060. Si de aceasta data cei de la KFA2 ne-au venit in intampinare si ne-au ajutat cu cel mai nou model al clasei mid-range de la NVIDIA. In cele ce urmeaza, vom vedea daca RTX 2060 reuseste sa calce pe urmele predecesorului, GTX 1060, care a fost una dintre cele mai bune oferte ale clasei medii din toate timpurile.

RTX 2060 a fost lansata de cei de la NVIDIA ca o varianta „de masa” pentru cei care vor sa beneficieze de ray tracing si dlss si pentru care variantele high-end RTX 2070/2080 sunt mult prea scumpe.  Totusi, suportul din partea producatorilor de jocuri este inca limitat. Doar Battlefield V si Metro Exodus ofera optiuni de activare a Ray Tracing-ului si cu o penalizare destul de mare de performanta. Se spera ca pe viitor lucrurile se vor schimba in bine, dar nu m-as baza pe asta.  Performanta din prezent este cea care conteaza.

PREZENTARE PRODUS

Puteti vedea mai jos fotografiile cu ambalajul placii video. Designul este deja unul obisnuit KFA2, cu silueta umbrita pe fundal care pare sa faca ceva foarte important.

 

In interior, se afla o cutie neagra de carton care adaposteste placa video si care mi-a placut mai mult decat ambalajul exterior, designul fiind simplu, dar de efect. Pe langa placa video, mai gasim un ghid de instalare si un cablu adaptor.  Sincer, puteau sa renunte la ghidul de instalare, sa il printeze direct pe cutie. Save the trees, you know?

Hai ca am vorbit destul de cutie, sa trecem la punctul central de atractie si subiectul articolului, si anume KFA2 RTX 2060 EX. Designul este unul similar cu cel al RTX 2080 EX dar este parca mai  finisat, mai reusit. Daca RTX 2080 EX impresiona prin masivitate, RTX 2060 EX este mult mai compacta si shroud-ul care o acopera cu aspect de „brushed metal”  este mai interesant. Plus de asta, ventilatoarele sunt negre si se integreaza mai bine in peisaj. Placa are dimensiuni reduse, lungime 245 mm si ocupa doua sloturi pe inaltime, incapand fara probleme in majoritatea carcaselor.RTX 2060 front

Partea din spate este acoperita cu un back-plate metalic, cu rol de protectie al PCB-ului. RTX 2060 este insa mult mai usoara, deci sansele sa se indoaie sub propria greutate sunt minime. Back-plate-ul mai are aditional si rolul de a elimina caldura emisa de placa video. Apreciez faptul ca cei de la KFA2 nu s-au zgarcit si au dotat o placa video mid-range cu back-plate, o dotare rezolvata in mod obisnuit claselor superioare.RTX 2060 back

Pe partea de conectori avem 1 Display Port, 1 HDMI si 1 DVI-D, reînviat din morți, cum s-ar spune. Ar fi fost mai bine daca mai avea inca un Display Port, dar s-a facut putin cost saving aici, din cate se pare.RTX 2060 ports

Sa aruncam o privire si la partile laterale. Pe partea de jos avem conectorul PCI Express 3.0 16x, cu ajutorul caruia se face legatura cu placa de baza. Radiatorul de aluminiu nu mai este la fel de masiv de aceasta data, deoarece nici chipsetu-ul nu mai este la fel mare si consumator.  Pe cealalta parte avem o singura mufa de alimentare pe 8 pini si un display LED RGB cu logo-ul KFA2 „What’s your game?”. Culoarea logoului poate fi setata din aplicatia KFA2, avand parte de diverse efecte. RTX 2060 nu poate fi conectata in SLI si drept urmare ii lipseste conectorul NV Link.

Sistemul de racire este alcatuit dintr-un radiator de aluminiu relativ micut, cu 3 heat pipe-uri.  Ventilatoarele in numar de doua au diametru de 90 mm si sunt destul de silentioase. Daca temperatura o permite, ventilatoarele se pot chiar opri si vor porni cand temperatura  creste.