Stiti care a fost lucrul cel mai dezamagitor cauzat de lansarea generatie Turing de Nvidia? Lipsa unei reactii din partea AMD. Nvidia a facut ce a vrut daca nu a avut concurenta. Hype-ul  a fost mare, toata lumea astepta cu sufletul la gura sa vada ce poate sa faca ray tracing.

Realitatea a fost insa oarecum dezamagitoare. Preturi  foarte mari si un salt de performanta neconvingator. Ray tracing-ul,  principalul argument pentru preturile ridicol de mari al placilor video, este inca intr-un stadiu incipient la aproape 1 an de la lansare. Treaba s-a mai revigorat odata cu replica AMD, sub forma  RX 5700 si RX 5700 XT, ca si concurenta directa pentru RTX 2060, respectiv RTX 2070. Primul model AMD este mai performant decat RTX 2060, iar cel de-al doilea mai puternic decat RTX 2070.

Drept urmare, Nvidia a contracarat cu versiunile SUPER pentru RTX 2060 si RTX 2070, care se situeaza peste modelele AMD.  Cu ce a venit in plus? Cu specificatii tehnice mai bune si cu preturi rezonabile – ceva ce ar fi trebuit sa faca Nvidia de anul trecut. Dar pana la urma mai bine mai tarziu decat niciodata. Cand AMD si Nvidia se bat, castigatorii suntem noi, cumparatorii.

Prin bunavointa celor de la KFA2, brandul european al gigantului GALAX, am primit la testare pe juniorul SUPER, o placa video RTX 2060 SUPER EX.  Noua placa KFA2 se gaseste si la noi in tara si se poate achizitiona de la PCGarage.

PREZENTARE PRODUS

Noua placa RTX 2060 SUPER este masiva, mult mai mare decat RTX 2060 varianta vanilla. Am avut la testat ceva mai devreme anul acesta un RTX 2060 simplu, care era o placa relativ compacta, cu ventilatoare de 80 mm. Modelul SUPER este mult mai mare, mai grea si foloseste ventilatoare de 100 mm, pentru a tine temperaturile sub control.

Designul este unul intalnit deja la modelele anterioare,  fiind practic identic cu cel folosit de fratii mai mari din vechea generatie. Carcasa metalica de culoare neagra este placuta ochiului, relativ simpla si fara extravagante. Ventilatoarele mari de 100 mm, luminate din spate cu leduri multicolore, domina partea frontala a placii video. Bine de stiut, ventilatoarele nu pornesc daca temperatura GPU nu depaseste 40 de grade.

RTX 2060 Super Front 1

Partea din spate este acoperita cu un back-plate metalic negru cu dungi albe, cu rol de protectie al PCB-ului. Fiind o placa destul de grea si mare, orice protectie suplimentara este bine venita. Back-plate-ul mai ajuta si la indepartarea in mod pasiv a caldurii generata in timpul functionarii.

RTX 2060 Super back

Partea de conectori este redusa la minimul necesar. Avem doar 2 Display Port-uri si 1 HDMI. As fi apreciat daca aveam parte si de un DVI si eventual USB tip C, avand in vedere  ca placa este destul de inalta si ocupa 2 sloturi si jumatate din inaltimea placii de baza. Csf, n-ai csf.

Pe partea de sus a placii avem sloganul KFA 2 „WHAT’S YOUR GAME” retroiluminat cu led si sigla GEFORCE RTX, Tot aici, avem si mufele de alimentare, in numar de 2, semn ca cerintele de putere au crescut. Astfel, pentru RTX 2060 SUPER, avem nevoie de o sursa de minim 550 W.  Celelalte laturi sunt evident mult mai putin interesante.