In cadrul programului Orange Smartphone Tester am primit si telefonul Samsung S20 Ultra 5G, varful de gama al firmei sud-coreene.  Telefonul se poate achizitiona online de la Orange si cei de la Samung au pus si de aceasta data accentul pe partea de camera foto si video. Astfel, au venit cu un senzor urias de 108 Megapixeli (ma rog, face pixel-binning 9 la 1 , pentru o imagine finala de 12 Mpx) care se lauda ca poate si filma la 8K, la 24 FPS.  Asa ca ce mi-am zis, hai sa vad ce inseamna sa filmezi la 8K, desi nu am nici un dispozitiv capabil sa redea la aceasta rezolutie („decat” 4K). Drept urmare, am dat o tura prin Bucuresti – inainte sa se introduca restrictiile  si ce a iesit, puteti vedea mai jos:

Pe scurt, filmarea a fost facuta din mana, doar cu stabilizarea oferita de telefon (se vede in cateva momente). Daca lumina este suficienta, detaliile capturate sunt numeroase si calitatea imaginii pare buna. Nu ma pot pronunta foarte mult asupra calitatii imaginii, neavand un terminal care poate reda 8K, dupa cum am zis deja. Focusul este destul de incet si camera s-a chinuit in destule ocazii sa focalizeze corect. Numarul de FPS redus, de doar 24 FPS nu iti permite sa misti camera foarte rapid – pentru  a face o panormare trebuie sa misti telefonul foarte incet – eu nu am reusit prea bine, deoarece nu mi-am dat seama pe moment ca trebuia sa ma invart si mai incet… Noaptea, este dezastru – foarte mult zgomot in imaginea si focalizarea este super greoaie.

Inca o limitare, lungimea clipului nu poate sa fie mai lunga de 5 minute. Va fi oricum destul de greu sa ajungi la 5 minute, deoarece telefonul se incinge puternic si nu prea mai poti sa il tii in mana. De asemenea, dimensiunile clipurilor sunt uriase – 4.35 minute de filmare ocupa 2.52 GB din spatiul de stocare.

Momentan, este doar un exercitiu de imagine, fara nici un avantaj peste 4K si chiar cu mai multe limitari. Tehnologia mainstream inca nu este pregatita pentru 8K, mai discutam in 2 – 3 ani.

LATER EDIT: Am adaugat si cateva cropuri la rezolutie 2560×1440 –  2K (dimensiunea maxima acceptata de site) capturate direct din filmare. Ca sa va faceti o idee, 2K inseamna doar portiunea iluminata de mai jos!

Video crop

Nu putem vorbi de o calitate prea mare in aceste imagini, sunt aproape utilizabile, dar trebuie tinut cont ca rezolutia 2K este de 9 ori mai mica decat cea 8K! Doar faptul ca senzorul relativ micut din telefon poate captura atata informatie, si asta intr-un video, mi se pare impresionant.