Testare

Tastaturile sunt relativ similare ca si layout, cu diferenta ca Swype a introdus in partea dreapta a ecranului si taste pentru diacriticele romanesti. Pentru a vedea cat de abile sunt, le-am supus la un test de scriere, luand un text de pe Wikipedia, despre Mihai Eminescu  – cateva fraze din introducere. Ca testul sa fie cat mai echitabil, am folosit prima sugestie afisata, neincercand sa il corectez, pentru a vedea cat de precisa este aplicatia si cat de bine previzioneaza ce a am vrust sa scriu. Mai jos, ce a iesit.

SwiftKey test scriere  Swype test scriere

Dupa cum se vede, SwiftKey a fost ceva mai precis decat Swype, intuind majoritatea cuvintelor si gresind un singur cuvant (preia in loc de poetica). De asemenea, a stiut sa capitalizeze numele proprii corect si mi-a placut ca a avut sugestii folositoare pentru cuvintele urmatoare. Pe de alta parte, nu a intuit toate diacriticele cum trebuie, cam singurul minus major.

Swype pe de alta parte, a stiut sa puna diacriticele mai bine, ajutat fiind si de tastele cu diacriticele romanesti dar a gresit mai multe cuvinte (pretul in loc de poetul, patetica in loc de poetica si preia in loc de poetica – toate din aceeasi familie, dupa cum se vede) si nu a nimerit la fel de bine cu capitalizarea numelor proprii (doar pe Mihai l-a scris cu litera mare).

Am testat si modul vocal, cu rezultatele (amuzante!) mai jos:

 SwiftKey voce Swype voce

SwiftKey-ul, cu Google Voice,  a fost mai slab de data aceasta atat la identificarea termenilor vocalizati (4 cuvinte gresite fata de cele 3 ale Swype), cat si la diacritice care au fost identificate mai usor de catre Dragonul Swype. .

Concluzii

Din butoneala de pana acum, desi destul de usurica recunosc, mi-a placut mai mult SwiftKey. A recunoscut mai bine cuvintele, recunoaste bine numele proprii si sugestiile pentru cuvintele urmatoare sunt foarte utile, scurtand mult timpul necesar compunerii unui mesaj. Unde mai pui, ca dupa ce iti invata stilul, viteza de scriere a orice pe ecranul telefonului va atinge cote ametitoare. Ca si puncte slabe, ar fi ca e putin cam lenes cu diacriticele dar faptul ca poti sa tastezi in acelasi timp in romana si engleza e un mare, mare plus (cam le amestec, recunosc).

Swype a cam pierdut lupta, desi la un moment dat a fost pionerul scrierii prin glisarea direct pe ecran. Multumindu-se cu licentierea catre producatorii de telefoane si intrand foarte tarziu in lupta, parerea mea e ca s-a cam culcat pe lauri si a evoluat mai incet decat ceilalti competitori, acestia  fiind prezenti de mult timp pe Android Marke/Google Play. Recunoasterea cuvintelor este bunicica dar nu se ridica la nivelul SwiftKey. Ca plusuri, ar fi existenta diacriticelor direct pe tastatura (relativ totusi!) si engine-ul vocal care pare sa fie ceva mai bun. Un alt avantaj ar fi pretul, la jumatate fata de cel al SwiftKey, desi daca stai sa te gandesti ce mi-e 3 lei, ce mi-e 7 lei.

Recomandarea mea merge in acest moment pe Swifkey. Daca cei de la Nuance vor sti sa lucreze la punctele slabe ale Swype (suportarea simultana a mai multor limbi printre altele), lucrurile vor sta probabil altfel

Ah, si aproape am uitat…  Pentru a beneficia de oricare din cele doua tastaturi virtuale, trebuie sa ai un telefon dotat cu Android, ele nefiind disponibile pentru Iphone (Apple nu permite app-uri care modifica tastatura). Ha ha.